Kar Yağışı Soğuk Sera ve Tarlaları Vurdu Kayıp Büyük - Son Dakika
Ekonomi

Kar Yağışı Soğuk Sera ve Tarlaları Vurdu Kayıp Büyük

Türkiye'nin batı bölgelerini etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava tarla ürünlerine zarar verdi. Bir çok ilçede seralar çöktü, tarla ve bağlar sular altında kaldı.

02.01.2015 16:12  Güncelleme: 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin batı bölgelerini etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava özellikle Muğla ve Aydın'da etkili oldu. Bir çok ilçede seralar çöktü, tarla ve bağlar sular altında kaldı. Kar yağışı ve soğuk hava marul, pırasa, karnabahar, lahana, taze soğan, ıspanak, maydanoz gibi açık alanda yetiştirilen ürünleri etkiledi. Gediz Nehri'nin taşması ise ortaya çarpıcı görüntüler çıkardı. Tarla ürünlerinin bir bölümü soğuk hava nedeniyle donarken, bazı bölgelerde kar ağırlığına dayanamayarak çöken seralardaki üründe olumsuz hava koşullarından dolayı zarar gördü.

ODA BAŞKANLARI ENDİŞELİ

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, kar yağışının yoğun olduğu yerlerde zeytin ve meyve ağaçlarında dal kırılmalarına neden olduğunu, Akhisar ilçesinde ise çöken seralarda hasar oluştuğunu söyledi. Su dolan tarlalardaki hububat ve bahçıvan ürünlerinin etkilediğini dile getiren Sorman, "Önümüzdeki günlerde oluşabilecek don olayı ve buzlanma zararı daha da artıracak" dedi.

Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa ise ilçedeki tarım alanlarının yoğun kar yağışından olumsuz etkilendiğini belirtti. Çamönü Mahallesi'nde bulunan 185 seradan 165'inin kar ağırlığına dayanamayarak çöktüğünü kaydeden Akbuğa, söz konusu seralardaki zararın yüzde 80'in üzerinde olduğunu ifade etti. Akbuğa, zararın tespiti içirn çalışmalara pazartesi günü başlanacağını kaydetti.

MENDERES TAŞTI ARAZİLER SU ALTINDA

Aydın'ın İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın da Menderes Nehri'nin taşması sonucu tarım alanlarının bir bölümünün etkilendiğine değindi. Taşkın sebebiyle buğday, arpa, ıspanak, marul, lahana, karnabahar gibi ürünlerin zarar gördüğüne işaret eden Ayaydın, resmi tatil olduğu için hasar tespit çalışmalarına henüz başlanamadığını bildirdi. Ayaydın, "Bir ay önce ekilmiş buğday ve arpa tarlaları sular altında. Kışlık sebzelerin önemli bir bölümü yağıştan etkilendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileriyle görüştük, resmi tatil olduğu için hasar tespit çalışmalarına pazartesi günü başlanacağını ilettiler" dedi.

BELEDİYE SÖZ VERDİ

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Akhisar ilçesi Çamönü Mahallesi'nde yoğun kar yağışı nedeniyle yıkılan seraları zarar gören üreticileri yalnız bırakmadı. Seralarda incelemelerde bulunan Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Nedim Zurnacı, üreticilerle görüşüp, destek sözü verdi. Geçim kaynağı seracılık olan Akhisar İlçesi'ne bağlı Çamönü Mahallesi, dün gece etkisini artıran kar yağışı üretecileri mağdur etti. Mahalledeki toplam 700 dekarlık alandaki naylon seraların 600 dekarlık bölündeki marulların üzeri karla kaplandı. Karın ağırlığına dayanmayanarak yaklaşık 600 dekarlık bölümündeki sera yıkıldı. Çamönü Mahallesi'ndeki Çamönü Tarım Kalkınma Kooperatifi'ne üye 184 üreticisinden 175'i mağdur oldu.

SAMANDAĞ'DA HORTUM SERALARI YIKTI

Hatay'ın Samandağ İlçesi'nde çıkan hortum, sebze seralarını yıktı. Dün akşam saatlerinde Samandağ İlçesi'nin Tekebaşı ve Meydan Mahalleleri'nde şiddetli yağışın ardından hortum çıktı. Denizden çıkan hortum, her iki mahallede de yaklaşık 3 dakika etkili oldu. Hortum sırasında yaklaşık 50'ye yakın sebze serası yerle bir oldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Semih Özdemir ile beraberindeki uzmanlar, zarar gören seralarda hasar tespit çalışmalarına başladı. Yaşananların önüne geçilemeyen doğal bir afet olduğunun belirten Özdemir, "O yüzden bir tedbir almak mümkün değil. Biz akşam haberini aldık sabahın erken saatlerinde de bölgeye gelerek hasar tespit çalışmalarına başladık. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede büyük bir hasar var bazı seraların tümü yıkılmış" dedi. Özdemir ayrıca, hortumun ne kadar alanda etkili olduğunun yapılacak çalışmalar sonrası ortaya çıkacağını söyledi. Çiftçiler ise, hortumun seralarına büyük zarar verdiğini belirterek maddi kayıplarının karşılanmasını talep etti.

YAĞMUR MUĞLA'YI DA VURDU

Muğla'nın Köyceğiz, Dalaman ve Ortaca ilçelerinde 4 gündür aralıklarla süren sağanak yağmur, tarlaları ve seraları sular altında bıraktı. Ayrıca nohut büyüklüğünde düşen dolu da limon ve portakal bahçelerine zarar verdi. Köyceğiz'den geçen Yuvarlakçay'ın debisinin yükselmesi üzerine taşkın yaşandığı, Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün (DSİ) çevresindeki setleri yükselttiği kaydedildi.

Kentte dört gündür aralıklarla süren sağanak yağmur, tarım alanlarını olumsuz etkiledi. Köyceğiz, Dalaman ve Ortaca ilçelerinde bazen dolu ile birlikte aralıklarla yağan sağanak yağmur, tarım arazileri, narenciye bahçeleri ile seralara zarar verdi. Ayrıca bölgedeki arı kovanlarının da zarar gördüğü kaydedildi. Köyceğiz'den geçen Yuvarlakçay'ın debisi yükseldi ve taşkına yol açtı. DSİ ekiplerinin, çaydaki setleri yükselttiği ve taşkının şu an için önüne geçtiği kaydedildi. Köyceğiz Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından oluşturulan ekip, bölgede hasarı tespiti için çalışmalara başladı.

Kendi bölgesini gezen Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, "Şu ana kadar yağmurdan dolayı oluşan çok büyük bir hasar yok. Ufak tefek hasarlar var. Ayrıca Köyceğiz'in yüksek alanlarda kalan mahalleleri Otmanlar, Çamköy mahallelerinde aşırı yağan yağmur nedeniyle heyelanlar oluştu. Onlar kısa sürede yollardan kaldırıldı. Yine yüksek bölgelerde yağan kar, Otmanlar ve Çamköy yolunu kapadı. Onunla ilgili de görüşmelerimizi yaptık. Yolun açılması için iş makineleri yola çıktı. İnşallah çok daha olumsuz bir durum olmaz" dedi.

ÖZELLİKLE LİMON VE PORTAKALLAR ETKİLENDİ

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, "Dört gündür aralıklarla devam eden yağmur ve dün yağan dolu, narenciye bahçelerine ve tarım arazilerine zarar verdi. Özellikle dolu ağaçlardaki limon ve portakalları olumsuz etkiledi" dedi.



Kar Yağışı Soğuk Sera ve Tarlaları Vurdu Kayıp Büyük
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Kar Yağışı Soğuk Sera ve Tarlaları Vurdu Kayıp Büyük - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gopinath ile görüştü
    15:54 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gopinath ile görüştü

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile görüşerek dünyanın görünümü üzerine sohbet etti. Gopinath, görüşmeye ilişkin fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı.

  • Hizmet İhracatçıları Birliği, sektörün sorunlarını masaya yatırdı
    15:49 Hizmet İhracatçıları Birliği, sektörün sorunlarını masaya yatırdı

    Hizmet İhracatçılar Birliği (HİB) düzenlediği Hizmet İhracatı Strateji Toplantısı ile sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Toplantıda, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da katılımıyla sektörün yol haritası ve stratejisi belirlendi. HİB Başkanı Şekib Avdagiç, hizmet ihracatının Türkiye'nin yumuşak gücü olmasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, sektörün istihdam ve cari açığa pozitif katkı sağladığı vurgulandı. Hizmet İhracatı Sürdürülebilirlik Eylem Planı Strateji Çalışması gerçekleştirildi ve ihracatçıların devlet desteklerinden yararlanması için çalışmalar yapıldığı ifade edildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ise hizmet sektörünün dış ticaret dengesini etkileyeceğini ve 2028 yılında 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefi olduğunu belirtti.

  • DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu
    15:24 DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu

    Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Laboratuvarı'na kurulan model fabrikada üreticiler, hasat ettiği fındığı işleyerek katma değeri yüksek ürün haline getirebilecek. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından finanse edilen proje kapsamında kurulan model fabrikada, üreticiler fındığı işleyerek kendi işlerinin patronu olabilecek ve ülkeye daha fazla katma değer sağlayabilecekler.

  • Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL
    15:13 Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL

    CHP'li Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, AKP'den devralınan belediyenin borcunun 1 milyar 153 milyon 308 bin 77 lira olduğunu açıkladı. Erdem, belediyenin borçlarını belediye binasına astığı pankartla kamuoyuna duyurdu.

  • Bilecik'te Trabzon hurma fidanı dağıtıldı
    14:43 Bilecik'te Trabzon hurma fidanı dağıtıldı

    Bayırköy Belediye Başkanı Aykut Dilsiz, belediyenin destekleri ile atıl vaziyette bulunan beldenin verimli sulak arazilerinin yeniden canlanmaya başladığını belirterek Trabzon hurma fidanlarının dağıtıldığını açıkladı.

  • Erzurum'da konut satışları düştü
    14:40 Erzurum'da konut satışları düştü

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Erzurum'da Mart ayında 623 konut satışı gerçekleşti. İpotekli satışlarda 26. sırada yer alan Erzurum, diğer satış türleri kategorisinde ise 35. sırada yer aldı. İl, bölgesel konut satış performansı kaydında ise 2. sırada yer aldı.

  • Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi
    13:59 Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi

    DHMİ Genel Müdürlüğü, Kars Harakani Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Kars Harakani Havalimanı'nda iç hat yolcu trafiği 46 bin 846 olarak gerçekleşti. Ayrıca, iç hatlarda 349 uçak iniş-kalkış yaparken, toplamda 409 ton yük taşındı. 2024 yılının ilk 3 ayında ise Kars Harakani Havalimanı'nda toplamda 163 bin 102 yolcu, bin 019 uçak ve bin 578 ton yük trafiği kaydedildi.


Advertisement