Kanada, Irak'taki Askerlerinin Görev Süresini Uzatacak - Son Dakika
Güncel

Kanada, Irak'taki Askerlerinin Görev Süresini Uzatacak

DAEŞ'e karşı mücadele eden uluslararası koalisyonda yer alan Kanada'nın Başbakanı Stephan Harper, 30 Mart'ta Irak'da göre süresi sona erecek olan askeri birliklerinin bölgedeki görev süresini 2016 yılı Mart ayına kadar uzatacaklarını açıkladı.

24.03.2015 19:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DAEŞ'e karşı mücadele eden uluslararası koalisyonda yer alan Kanada'nın Başbakanı Stephan Harper, 30 Mart'ta Irak'da göre süresi sona erecek olan askeri birliklerinin bölgedeki görev süresini 2016 yılı Mart ayına kadar uzatacaklarını açıkladı.

Kanada Başbakanı Stephan Joseph Harper, Federal Parlamento'nun bu sabah ki oturumunda yaptığı konuşmada, hükümetinin koalisyon güçlerindeki askerlerin görev süresini 1 yıl daha uzattığını duyurdu. İlk tezkerede, Kanada askerlerinin operasyonlarının sadece Irak'la sınırlı tutulmasına karşın, bundan böyle Suriye üzerinde de operasyon yapacaklarını ifade eden Harper, "zaten son aylarda müttefiklerimizle birlikte Suriye üzerinde DAEŞ'e karşı operasyon yapıyorduk. Bu operasyonlara, Suriye hükümetinin rızası olmasa da devam edilecek" diye konuştu. DAEŞ'in Kanada için bir tehdit olduğunu yineleyen Başbakan Harper, tezkere için parlamenterlerden destek istedi.

-"Bu bizim savaşımız değil"-

Başbakan Harper'dan sonra söz alan ana muhalefet partisi Yeni Demokrat Parti (NDP)'nin lideri Thomas Mulcair, Kanada askerlerinin görev sürelerinin uzatılmasına karşı olduklarını söyledi ve '"askerler derhal evlerine dönmeliler" dedi. '"Bu bizim savaşımız değil" diyen Mulcair, "Kanada'nın bu savaşta yeri yok. Başbakan ve partisinin anlattığı hiçbir şey, bu kadar ciddi bir konuda bizi ikna eder derecede değil. Başbakan, ilk tezkerede de birçok sorumuza cevap vermedi. Cevapları olmadığından mı yoksa cevapları halkın duymasını istemediklerinde mi bilmiyorum ama, şimdi de bir bilinmezi savunuyor. Bu ne bir NATO ne de bir AB görevi.. Bu bizim savaşımız değil" diye konuştu.

-Liberal Parti de desteklemiyor-

Liberal Parti Lideri Justin Trudeau da, hükümetin tezkeresine destek vermeyeceklerini belirterek, "Bu görevin Kanada'nın ulusal öncelikleri ile alakası yok. Eğer bir şey yapmak istiyorsanız, Türkiye'deki, Ürdün'deki mültecileri Kanada'ya alın ya da onlara daha çok yardım edin" dedi.

Harper Hükümeti'nin, Kanada askerlerinin DAEŞ'le mücadeledeki görev sürelerini uzatmaya ilişkin tezkere, federal parlamentoda perşembe gününe kadar tartışılacak ve aynı gün oylanacak. Oylamada ret kararı çıksa dahi hükümetin tezkereyi yürürlüğe koyma yetkisi bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kanada, Irak'taki Askerlerinin Görev Süresini Uzatacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement