Kamudaki Yükselmelerde Alt Görevlerde Çalışma Şartı ve Süresi Aranacak - Son Dakika
Ekonomi

Kamudaki Yükselmelerde Alt Görevlerde Çalışma Şartı ve Süresi Aranacak

Kamudaki Yükselmelerde Alt Görevlerde Çalışma Şartı ve Süresi Aranacak

Kamu kurum ve kuruluşları, görevde yükselecek personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arayacak.

23.07.2014 12:37  Güncelleme: 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamu kurum ve kuruluşları, görevin niteliği itibarıyla görevde yükselme suretiyle atanacak personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arayacak. İlan edilen kadro veya pozisyon için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere, bu sürelerin en az 6 ayının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması esas olacak. Kamu kurumlarının yazılı sınavında en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak. Sözlü sınava alınacak personel için yazılı sınav başarı puanı en az 60 olarak uygulanacak.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğin yürürlüğe konulması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın talebi üzerine Bakanlar Kurulu'nca 30 Haziran 2014 tarihinde kararlaştırıldı.

UYGULANMAYACAK ALANLAR

Yönetmeliğin kapsamını belirleyen 2. maddede değişikliğe gidildi. Buna göre başmüdür, işletme, müessese, fabrika, kombina ve meydan müdürlüklerine, taşra teşkilatı bölge ve il müdürü ile doğrudan merkeze bağlı taşra kuruluşlarının müdür kadrolarına ve bunların yardımcılıklarına, atanma usul ve esasları kurumlarınca yönetmelikle belirlenen ilçe idare şube başkanlıkları ile bunlarla aynı düzeydeki diğer kadrolara yapılacak atamalarda bu yönetmelik hükümleri uygulanmayacak.

ALT GÖREVLERDE ÇALIŞMA ŞARTI VE SÜRESİ ARANACAK

Yönetmeliğin "hizmet süresi" ile ilgili 6. maddedesinde de değişikliğe gidildi. Bu çerçevede kurumlar, görevin niteliği itibarıyla görevde yükselme suretiyle atanacak personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arayacak. İlan edilen kadro veya pozisyon için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere, bu sürelerin en az 6 ayının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması esas olacak.

Mevcut uygulamada yer alan hüküm "Kurumlar, görevin niteliği itibarıyla görevde yükselme suretiyle atanacak personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arayabilir" şeklindeydi.

Danıştay Beşinci Dairesi "arayabilir" ibaresinin ve ilgili cümlenin yürütmesini durdurma kararı almıştı.

YAZILI SINAVDA EN AZ 70 PUAN, SÖZLÜ SINAVDA 60 PUAN ALAN BAŞARILI SAYILACAK

Yönetmelik ile sınav koşullarında da değişikliğe gidildi. Buna göre yazılı sınavda en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak. Sözlü sınava alınacak personel için yazılı sınav başarı puanı en az 60 olarak uygulanacak. Mevcut düzenlemede yazılı sınavda başarı puanının en az kaç olması gerektiği kurumlarca belirleniyor ve duyuruda bildirilmesi gerekiyordu. Danıştay Beşinci Dairesi, 6 Mart 2014 tarihli kararında bu fıkrada yer alan "Yazılı sınavda başarı puanının en az kaç olması gerektiği kurumlarca belirlenir ve duyurularda belirtilir" ibaresinin yürürlüğünü durdurmuştu.

GÖREVDE YÜKSELME SURETİYLE İLAN EDİLEN BOŞ KADROLARA ATAMA

Görevde yükselme suretiyle ilan edilen boş kadro veya pozisyon sayısı kadar atama yapılmasında basan puanı esas alınacak. Basan puanı, şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki diğer kadrolara atanacaklar için yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması; diğer kadro veya pozisyonlara atanacaklar için yazılı smav puanı esas alınmak suretiyle tespit edilecek ve kurumların resmi internet sitesinde ilan edilecek.

Danıştay Beşinci Dairesi'nin "sözlü sınav" ile "diğer kadro veya pozisyonlara atanacaklar için yazılı sınav puanı esas alınmak suretiyle tespit ediler ve kurumların resmi internet sitesinde ilan edilir" hükmünün yürütmesini durdurduğu mevcut hüküm ise şu şekildeydi:

"Görevde yükselme suretiyle ilan edilen boş kadro veya pozisyon sayısı kadar atama yapılmasında başarı puanı esas alınır. Başarı puanı, şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki diğer kadrolara atanacaklar için sözlü sınav; diğer kadro veya pozisyonlara atanacaklar için yazılı sınav puanı esas alınmak suretiyle tespit edilir ve kurumların resmi internet sitesinde ilan edilir."

BAŞARI PUANLARI EŞİT OLURSA

Başarı puanlarının eşit olması hâlinde, sırasıyla; hizmet süresi fazla olanlara, daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara, üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara öncelik verilmek suretiyle, en yüksek puandan başlamak üzere başarı sıralaması belirlenecek.

Atanmaya hak kazanan personel, başarı sıralaması listesinin kesinleşmesini müteakip, en yüksek puandan başlamak üzere belirlenen basan sıralamasındaki başarı puanlarına göre atanacak. Kurumlarca tercih alınması durumunda ise başarı sıraları esas alınarak ilgili personelin tercihlerine göre atamaları yapılacak.

KURUMLARA 6 AY SÜRE

Kurumlar, görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliklerini bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 6 ay içerisinde Devlet Personel Başkanlığı'nın uygun görüşünü alarak bu Yönetmeliğe uygun hale getirecek. Kurum yönetmelikleri yürürlüğe konuluncaya kadar mevcut yönetmeliklerinin bu Yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek. Söz konusu yönetmelikler yürürlüğe konuluncaya kadar, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde uygulama yapılacak. Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girdi. Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütecek.

YABANCI DİL YETERLİLİĞİ

Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğin yürürlüğe konulması; Bakanlar Kurulu'nca 30 Haziran 2014 tarihinde kararlaştırıldı. Buna göre lisansüstü öğrenim için gönderileceklerin İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinden, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Yönetim Kurulu'nca eşdeğerliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir sınavdan, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az 70 puana denk bir puana sahip olmaları şart olacak. Dışişleri Bakanlığı'nca bildirilecek uluslararası kurum ve kuruluşlara gönderileceklerin İngilizce veya Fransızca dillerinden birinden Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az 90 puan almaları veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Yönetim Kurulu'nca eşdeğerliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir sınavdan, bu puana denk bir puana sahip olmaları zorunlu olacak.

Yabancı dil yeterliliğine ilişkin olarak yapılan bu düzenlemelere uyum sağlamak amacıyla kurumlarca ilgili yönetmeliklerinde gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar, mevcut uygulama devam edecek. Bu yönetmelik de bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Kamudaki Yükselmelerde Alt Görevlerde Çalışma Şartı ve Süresi Aranacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement