Kalın: "Suriye Rejiminin Yaptığı Açıklamanın Bizim İçin Bir Karşılığı Yok" - Son Dakika
Politika

Kalın: "Suriye Rejiminin Yaptığı Açıklamanın Bizim İçin Bir Karşılığı Yok"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Şah Fırat” operasyonundan sonra Suriye rejiminin yaptığı ‘savaş sesebidir’ açıklamalarıyla ilgili olarak, “Suriye rejiminin yaptığı açıklamanın bizim nezdimizde bir karşılığı olmadığını ifade etmek isterim. Meşruiyetini yitirmiş, 300 binden fazla insanın ölümüne sebep olmuş, milyonlarca vatandaşını mülteci haline getirmiş bir rejimin ne bölgede, ne uluslararası hukukta herhangi bir meşruiyeti kalmamıştır.

23.02.2015 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Şah Fırat" operasyonundan sonra Suriye rejiminin yaptığı 'savaş sesebidir' açıklamalarıyla ilgili olarak, "Suriye rejiminin yaptığı açıklamanın bizim nezdimizde bir karşılığı olmadığını ifade etmek isterim. Meşruiyetini yitirmiş, 300 binden fazla insanın ölümüne sebep olmuş, milyonlarca vatandaşını mülteci haline getirmiş bir rejimin ne bölgede, ne uluslararası hukukta herhangi bir meşruiyeti kalmamıştır. Dolayısıyla yaptıkları bu açıklamanın da ne bizim açımızdan, ne müttefiklerimiz açısından da bir karşılığı söz konusu değildir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ikinci kez basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Bir gazetecinin, "Sayın Cumhurbaşkanının Türkiye'ye özgü başkanlık sistemi önerisinin içerisinde güçlü bir Parlamento için seçim sisteminde bir değişiklik öngörüsü de var mı ya da böyle bir talebi de var mı? Buradan yola çıkarak, denetim yetkisi daha güçlü bir Parlamento için örneğin dar bölge sisteminin olması gerektiğine dair bir düşünce ifadesi var mı?" sorusu üzerine Kalın, 'başkanlık sistemiyle ilgili dünyada farklı modellerin bulunduğunu, bu modeller etrafında da yürütülen farklı çalışmaların olduğunu söyledi.

"BUNLARIN HAKIKATEN GERÇEKLERLE HIÇBIR ILGISI YOK"

Kuvvetler ayrılığı prensibinin en güçlü bir şekilde hayata geçirildiği modelin aslında 'başkanlık sistemi' olduğuna dikkat çeken Kalın, "Şimdi bazen kamuoyundaki tartışmalarda başkanlık sistemi geldiğinde Parlamento olmayacak ya da hiçbir yetkisi olmayacak ya da yetkileri tamamen asgariye indirilecek gibi birtakım mülahazalar, ya da yorumlar yapılıyor, bunların hakikaten gerçeklerle hiçbir ilgisi yok. Örneklerine baktığınız zaman, Amerika'dan Meksika'ya, Brezilya'dan birçok başka başkanlık sisteminin uygulandığı, yarı başkanlık sisteminin uygulandığı Fransa gibi ülkelere baktığınızda parlamentonun son derece güçlü olduğunu ve bu kontrol mekanizması, 'check and balance' dediğimiz sistemin işlemesi bakımından son derece sağlıklı bir ilişkinin olduğunu buralarda görüyoruz. Dolayısıyla, başkanlık sistemi parlamentonun, belki bugünkü parlamenter sisteminden daha da güçlü olduğu bir modeli öngörür. Parlamentoya seçilecek vekillerle ilgili olarak yapılacak çalışma tabii ki neticede Parlamento'nun, Meclis'imizin yapacağı çalışmalar neticesinde ortaya çıkacaktır. Bu dar bölge mi olur, daraltılmış bölge mi olur? Temsilin en yüksek olacağı model hangisiyse seçim modeli buna göre mutlaka yapılacaktır, bununla ilgili çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

"BİR FEDERAL SISTEM OLMASI GEREKMİYOR"

Kalın, "Başkanlık sistemiyle ilgili gene zihinlerde uyandırılan birtakım istifhamlar, sorular var, mesela başkanlık sistemi mutlaka federalizmi gerektirir gibi. Halbuki bununla da doğrudan bir ilgisi yok, illa da bir federal sistem olması gerekmiyor. Federal sistemin olduğu örnekler var Amerika gibi, olmadığı örnekler var Fransa gibi, Meksika gibi, Brezilya gibi birçok ülkede ya da çok gevşek yerel yönetimlerin daha güçlendirildiği, ama adına federalizm demediğimiz modeller de mevcut. Bunlar, yine tekraren ifade etmek isterim; Türkiye en iyi nasıl yönetilir, 2023 hedeflerine ulaşırken en etkili sistem nasıl inşa edilir sorusuna cevap olarak tartışılacak konular. Ama bununla ilgili zihinlerde uyanan bazı soruları zamanında cevaplamak mutlaka isabetli olur ki, bunlardan bir tanesi de başkanlık sistemi tek adam yönetimidir algısı verilmeye çalışılıyor. Yine örneklere baktığınız zaman bununla uzaktan, yakından ilgisi yoktur, başkanlık sisteminin. Tam tersine başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı çok net bir şekilde ortaya konduğu için başkanın yetkileri bellidir, parlamentonun yetkileri bellidir, yani yasama ile yürütmenin alanları net bir şekilde ayrılmıştır. Zaten yargıda bütün bunları denetleyen bir merci olarak kendi yerine orada sahiptir" şeklinde konuştu.

"KUTLAMALARLA İLGİLİ HAZIRLIKLARIMIZ YOĞUN BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR"

Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümü için düzenlenecek törenlerin iptal edildiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine ise Kalın, "Çanakkale 23-24 Nisan törenleriyle ilgili bu tamamen asılsın, uydurma bir haberdir, bunun itibar edilecek hiçbir tarafı yok. 23-24 Nisan Çanakkale kutlamalarıyla ilgili hazırlıklarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Beklediğimizden çok daha fazla ilgi ve teyit şu ana kadar bize ulaşmış durumda ve teyitler de gelmeye devam ediyor. Yani tek tek isim vermeyeyim, ama yani Avustralya bölgesinden Avrupa'ya, Ortadoğu'dan Afrika'ya, hatta Latin Amerika'ya, Balkanlar'a kadar pek çok coğrafyadan devlet, hükümet başkanı düzeyinde, ayrıca bakanlar ve diğer temsilciler düzeyinde 23-24 Nisan Çanakkale anma törenlerine katılım sağlanacaktır. ve bu yıl 100. yılı olması münasebetiyle şehitlerimizin, Çanakkale şehitlerimizin tarihi hatırasına layık bir şekilde bu anma törenleri gerçekleştirilecek, bu konuda herhangi bir değişiklik söz konusu değil" dedi.

"FÜZE SİSTEMLERİ NATO SİSTEMİNE ENTEGRASYONU VE UYUMUNU SAĞLAYACAĞIZ"

Kalın, Türkiye'nin alacağı uzun menzilli füze ihalesinin, füzelerin NATO sistemine entegre edilmeyeceğini yönündeki haberlerin de sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Füze sistemiyle ilgili olarak Sayın Savunma Bakanımızın o konuyla ilgili yaptığı açıklama ihale süresinin bitmesiyle ilgilidir, yoksa henüz şuraya, şu ülkeye verildi, şu teklif kabul edildi şeklinde bir karar verilmiş değil. Burada yalnız şunun altını çizmek isterim: Bu füze meselesi gündeme geldiğinden beri Türkiye'nin NATO üyeliğini tartışmaya açmaya çalışanlar, aslında Türkiye gibi NATO üyesi, ama kendi bağımsız politikalarını yürüten bir ülkenin bir füze sistemi alırken hangi kriterlerle karar vereceğine dair büyük bir zihin karışıklığı içerisindeler. Bakın daha önce de Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakanken bunu açıkladılar, Sayın Başbakanımız bunu açıkladılar; bu konuda son derece objektif kriterler vardır; bunlar fiyattır, teslim tarihidir, teknoloji transferidir ya da ortak üretimdir. Bu kriterlere kim uyuyorsa, bu kriterler içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin menfaatlerine en uygun teklif hangisiyle o esas alınır ve o hayata geçirilir. Bu, gelecek füze sisteminin NATO savunma sistemiyle uyumlu olmaması diye bir şey söz konusu olmaz. Biz NATO güvenlik hattının bir üyesi ve en önemli ülkelerinden birisi olarak elbette bu entegrasyonu ve uyumu sağlayacağız. Fakat bunun etrafında yürütülen tartışmalar zaman zaman art niyetli noktalara gidebilmektedir. Dediğim gibi bizim kriterlerimiz son derece nettir, objektiftir, bunu ideolojik, siyasi noktalara çekmeye çalışmak, bu tartışmayı verimsiz bir noktaya götürür. Önümüzdeki haftalarda ve aylarda da bu konuda biz tabii ki değişik teklifler değerlendirilecek ve nihai olarak bu karar Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Savunma Bakanlığımız ve Başbakanımız tarafından verilip Cumhurbaşkanımızın onayına sunulacaktır."

"BİZE ULAŞAN HERHANGİ BİR BİLGİ YOK"

Bank Asya'nın ardından İş Bankası'nın hisselerinin de fona devredilebileceği iddiaları üzerine bugün bankanın hisselerinde ciddi bir düşüş yaşandığı ve Cumhurbaşkanlığı'nda bu konuda herhangi bir tasarruf söz konusu olmuş mudur? Yönündeki soruya ise Kalın, "Bize ulaşan herhangi bir şey yok, bu konuda BDDK'nın ya da TMSF'nin bir tasarrufu olur-olmaz bunu bilemiyorum. Bununla ilgili bize ulaşmış bir bilgi söz konusu değil. Zaman zaman bunların çok altı boş spekülasyon olduğunu görüyoruz. Resmi makamların yaptığı açıklamaları esas almak daha doğru olur, bu konularla ilgili" dedi.

"SURIYE REJIMININ YAPTIĞI AÇIKLAMANIN BIZIM NEZDIMIZDE BIR KARŞILIĞI YOK"

Kalin, bir gazetecinin, "Süleyman Şah Operasyonuna değinmek istiyorum. Bu operasyon sonrası Suriye'den de bazı açıklamalar geldi, bu açıklamalardan biri de; bu saldırı bir savaş nedenidir olarak, Uzlaşı Bakanı böyle bir açıklama yaptı. Siz hem bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz, hem de bundan sonra bölgede Türkiye'nin pozisyonu bu operasyondan sonra nasıl etkilenecek, ne olacak?" diye sorması üzerine şunları kaydetti:

"Öncelikle Suriye rejiminin yaptığı açıklamanın bizim nezdimizde bir karşılığı olmadığını ifade etmek isterim. Meşruiyetini yitirmiş, 300 binden fazla insanın ölümüne sebep olmuş, milyonlarca vatandaşını mülteci haline getirmiş bir rejimin ne bölgede, ne uluslararası hukukta herhangi bir meşruiyeti kalmamıştır. Dolayısıyla yaptıkları bu açıklamanın da ne bizim açımızdan, ne müttefiklerimiz açısından da bir karşılığı söz konusu değildir. Üstelik bu konuyla ilgili olarak dün Sayın Başbakanımızın da açıkladığı gibi, Suriye'ye bir nota verilmiş ve bu operasyon gerçekleştirilmiştir. Burada bundan sonrasıyla ilgili olarak başta da ifade ettiğim gibi, Suriye'deki muhalefetin güçlendirilmesi, hem hür Suriye Ordusuna, hem de Suriye Ulusal Koalisyonu"na uluslararası toplumun her açıdan, insani açıdan, siyasi açıdan, lojistik açıdan ve diğer alanlarda destek vermesinin sağlanması en önemli kritik eşiği oluşturmaktadır. Uluslararası topluluk bu konuyla ilgili bugüne kadar üzerine düşen sorumluluğu maalesef tam manasıyla yerine getirmediği için konu bu noktaya gelmiş ve Suriye toprakları adeta bu tür terör örgütlerinin bir militan devşirme alanı haline gelmiştir. Bizim DAİŞ terörüne karşı tavrımız çok açık ve nettir, devletin bütün kurum ve kuruluşlarıyla bu terör örgütünün gerek eylemlerinin, gerek söylemlerinin, inançlarının, hepsinin tam manasıyla karşısındayız, karşında olmaya da devam edeceğiz. Doğabilecek muhtemel güvenlik risklerine karşı da ilgili birimlerimiz gerek sınır boyumuzda, gerek ülke içinde tedbirleri en üst düzeyde bulunmaktadır." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Kalın: 'Suriye Rejiminin Yaptığı Açıklamanın Bizim İçin Bir Karşılığı Yok' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı
    17:18 İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik planında bulunan projeler için 4.2 milyar TL'lik iç borçlanma talebini meclisten onay aldı.

  • AK Parti Yahyalı İlçe Teşkilatı Esat Öztürk'ü ziyaret etti
    17:18 AK Parti Yahyalı İlçe Teşkilatı Esat Öztürk'ü ziyaret etti

    AK Parti Yahyalı İlçe Teşkilatı, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk'e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette konuşan AK Parti Yahyalı İlçe Başkanı Adem Sarıçiçek, çalışmalardan memnuniyetini dile getirdi. Esat Öztürk ise önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi için çalışmalara başladıklarını belirtti.

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Yeni Genel Sekreter Ataması
    17:14 Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Yeni Genel Sekreter Ataması

    Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden Bülent Bozbaş'ı genel sekreter olarak atadı. Yeni atamalar internet sitesinde yayınlandı.

  • Mersin'de Hizmet-İş Sendikası üyeleri Silifke Belediyesi önünde eylem yaptı
    17:13 Mersin'de Hizmet-İş Sendikası üyeleri Silifke Belediyesi önünde eylem yaptı

    Hizmet-İş Sendikası üyeleri, Silifke Belediyesi'nde işten çıkarılan 30 işçinin durumunu protesto etmek için eylem yaptı. İşçilerin de katıldığı eylemde, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Halil Özdemir, belediye başkanlarına seslenerek işçilerin haklarını gözetmelerini istedi ve mücadelenin devam edeceğini belirtti.

  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yeni Döneme Başladı
    17:03 Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yeni Döneme Başladı

    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yeni dönemin ilk olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Fırat Görgel, şehre yatırımlar yapacaklarını ve iletişimi güçlendireceklerini belirtti.

  • Balıkesir Ayvalık'ta 29 düzensiz göçmen ve 2 organizatör yakalandı
    17:01 Balıkesir Ayvalık'ta 29 düzensiz göçmen ve 2 organizatör yakalandı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde jandarma ekipleri tarafından 29 düzensiz göçmen ve 2 organizatör yakalandı. Ayvalık ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda 2 organizatör hakkında adli ve idari işlem başlatılırken, bir otomobile de el konuldu.

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Yeni Genel Sekreter Ataması
    16:56 Denizli Büyükşehir Belediyesi'nde Yeni Genel Sekreter Ataması

    Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden Bülent Bozbaş'ı genel sekreter olarak atadı. Yeni atanan görevlilerin isimleri ve fotoğrafları internet sitesinde yayınlandı.

  • Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak'ı ziyaret etti
    16:55 Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak'ı ziyaret etti

    Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, göreve başlamasının ardından Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak'ı ziyaret etti. Başkan Güler, Albayrak'a başarı dileklerini ileterek Perşembe'de değişim ve dönüşümün başladığını belirtti.

  • ABD'den İran'a yeni yaptırımlar
    16:54 ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

    Amerika Birleşik Devletleri'nde hem Beyaz Saray hem de Dışişleri'nden peş peşe açıklamalar geldi. İran'da İHA üretimi ve testi için çalışan 16 kişi ve 2 kuruma yaptırım kararı alındığı belirtildi. Yapılan açıklamalarda, İran'a yönelik ekonomik baskının artacağına işaret edildi.

  • Afyonkarahisar Belediyesi'nde makam odasını çeken gizli kamera düzeneği bulundu
    16:54 Afyonkarahisar Belediyesi'nde makam odasını çeken gizli kamera düzeneği bulundu

    31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'den CHP'ye geçen Afyonkarahisar'da Belediye Başkanı Burcu Köksal'ın makam odasını çeken gizli kamera düzeneği bulundu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Köksal, "Dinleme cihazları, görüntü cihazlarıyla ilgili raporlama yapılacak. Başkanlık katının bulunduğu üçüncü kattaki her yer tarattırıyoruz. Başka bir yerde de varsa bulunup çıkartılması için çalışma yapıyoruz" dedi.

  • Alanya Belediyesi'nden 'mali tablo' açıklaması
    16:53 Alanya Belediyesi'nden 'mali tablo' açıklaması

    Alanya Belediyesi, belediye binasına asılan mali tablo ile ilgili yapılan açıklamada, siyasi parti ilçe binasına asılan tablonun itibari bir kıymeti bulunmadığı belirtildi. Açıklamada, asılan tablonun tahrif edilerek başka bir tablo hazırlandığı ve korsan mali tablo oluşturulduğu ifade edildi. Ayrıca, belediyenin önceki yıllardaki borçlarıyla ilgili bilgiler verilerek, mali tablo konusundaki söylemlerin eleştirel bir kıymeti olmadığı vurgulandı.


Advertisement