Kalbindeki 4 Hastalıktan Robotik Cerrahiyle Kurtuldu - Son Dakika
Güncel

Kalbindeki 4 Hastalıktan Robotik Cerrahiyle Kurtuldu

Kalbindeki 4 Hastalıktan Robotik Cerrahiyle Kurtuldu

Türkiye’de ilk kez devlet hastanesi olan Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kalbinde 4 ayrı hastalığı olan 49 yaşındaki Emrullah Arkas, yapılan robotik cerrahiyle tedavi oldu.

14.07.2014 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de ilk kez devlet hastanesi olan Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kalbinde 4 ayrı hastalığı olan 49 yaşındaki Emrullah Arkas, yapılan robotik cerrahiyle tedavi oldu.

Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, robotik cerrahi ile başarılı kalp ameliyatları yapılmaya devam ediliyor. Kısa bir zaman öncesinde gerçekleştirilen ameliyat ise Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Çarpıntı, nefes darlığı olan ve kısa mesafeleri bile yürüyemeyen 49 yaşındaki Emrullah Arkas'ın kalbinde dört ayrı hastalık tespit edildi. Kamu Hastaneleri Birliği, Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, robotik cerrahi ile hastanın göğüs kafesini açmadan, çok küçük birkaç kesi ile bu dört önemli hastalığın ameliyatını gerçekleştirdiklerini belirtti. Operasyonu anlatan İhsan Bakır, "Hastamıza robotik açık kalp cerrahisi yöntemi ile sağ göğüs kafesinden yaptığımız 4 santimlik ufak bir kesi ile mitral kapak değişimi gerçekleştirdik. Bununla birlikte hastamızda bulunan ritim problemini yakma yöntemi (ablasyon) ile giderdik ve genişlemiş bulunan sol kulakçığı küçültme işlemini uyguladık. Aynı seansta yine robot yardımı ile sol kulakçık apendiksi dediğimiz boşluğu da kapattık" dedi. Prof. Dr. İhsan Bakır, bu ameliyatın ilk kez Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirildiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Biz normalde iman tahtasını keserek yaptığımız ameliyatlarda kalp kapağını korumayı öncelik ediniriz ve ritim problemlerine de mutlaka müdahale ederiz. Hastalarımızı ameliyattan normal sinüs ritminde çıkararak evine göndermeyi amaçlarız. Bunun nedeni hastalarımızı ömür boyu kullanacağı kan sulandırıcı ilaçlardan kurtarmak ve gelişebilecek kan pıhtılarına karşıda felç gelişmesinin önüne geçmektir. Türkiye'de henüz kapak tamiri bırakın Robot'u normal olarak yani iman tahtasını açarak bile çok az oranda gerçekleştirilmektedir. Robotla yaptığımız mitral kapak ameliyatlarında da aynı strateji ile hareket ediyoruz ve kapakları koruyoruz ve kendi dokusunu yerinde bırakarak terzi gibi tamir ediyoruz. Ancak bu hastamızda tamir mümkün olmadığı için kapağı robot yardımı ile mekanik kapak takarak değiştirdik. Ayrıca sol kulakçık aşırı büyüdüğü için bu odacığı da robotla küçülttük. Sol kulakçık apendiksi dediğimiz kısmı da kapatarak sol kulakçıkta bir rekonstrüksiyon işlemi uygulamış olduk. İşlemi radyofrekans ablasyon dediğimiz anormal ritim odaklarını yakarak tamamladık ve hastamızın normal düzenli kalp atışlarını temin ettik. Bütün bu işlemlerin avantajı ilerde gelişebilecek kalp içi pıhtıların önlenmesi ve felç geçirme oranını en az seviyeye indirgemektir. Dört işleminde aynı seansta uygulandığı bu tür bir vaka ülkemizde robotik açık kalp cerrahisi uygulayarak ilk defa İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastane'mizde gerçekleştirilmiş oldu."

"ROBOTİK CERRAHİNİN YAYGINLAŞMASI İÇİN AR-GE MERKEZİ AÇACAĞIZ"

Prof. Dr. İhsan Bakır,bundan sonraki hedeflerinin robotik cerrahinin Türkiye'de yaygınlaşması için AR-GE merkezi açılacağını belirterek, "Hedefimiz, eğitim çalıştayları ve hayvan kalbi maketleri üzerinde pratikler yaptırmak ve sağlık turizmi kapsamında Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler'den Amerika'ya giden hastaları ülkemizde robotla açık kalp cerrahilerini gerçekleştirmektir" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kalbindeki 4 Hastalıktan Robotik Cerrahiyle Kurtuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement