Kadrolu Çalışma Bitiyor, Kiralık İşçi Dönemi Başlıyor - Son Dakika
Ekonomi

Kadrolu Çalışma Bitiyor, Kiralık İşçi Dönemi Başlıyor

Hükümetin, doğum teşvik paketine sıkıştırıp Meclis'e sevk ettiği düzenlemeyle şirketler, işçiyi kadrolu çalıştırmak yerine kiralayabilecek.

28.01.2015 09:18  Güncelleme: 09:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümetin, doğum teşvikleri paketine sıkıştırarak Meclis'e sevk ettiği düzenlemeyle, istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veriliyor. Böylece şirketler, işçiyi kadrolu çalıştırmak yerine kiralayabilecek. İşçi, istihdam bürosunun elemanı olacak, isteyen firmaya, 6 ayı geçmemek üzere, günlük veya saatlik kiralanacak.

ABDULLAH GÜL 2 KEZ VETO ETMİŞTİ

Emek sömürüsüne yol açacak bu sistemde bürolar, hem işçiden hem işverenden ücret alabilecek. İş güvencesini de ortadan kaldıran düzenlemeyi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül iki kez veto etmişti.

KADRO BİTECEK KİRALIK GELECEK

Torba tasarı olarak Meclis'e gönderilen yasa tasarısının 11. maddesi ile özel istihdam bürolarına 'geçici iş ilişkisi kurma' olarak ifade edilen işçi kiralama yetkisi verilecek. Böylece kiralık işçi düzenlemesi çalışma hayatına girmiş olacak.

BÜRO NEREYE GÖNDERİRSE ÇALIŞAN ORAYA GİDECEK

Bu sistemde işçi, istihdam bürosunun elemanı olacak. İsteyen firmaya, 6 ayı geçmemek üzere günlük veya saatlik kiralanacak. İlk etapta mevsimlik tarım işlerinde çalışanlar ile askere gidenlerin ve doğum yapan kadınların yerine özel istihdam bürolarından eleman kiralanacak.

BÜTÜN ÇALIŞANLARI KAPSAYACAK

Daha sonra uygulamanın bütün çalışanları kapsayacak şekilde genişletileceği belirtiliyor. Emek sömürüsüne yol açacak bu düzenlemede istihdam büroları, işçinin alın teri üzerinden kâr sağlayacak. Sendikalar, getirilmek istenen yeni düzeni 'işçi simsarlığı' ve 'kölelik düzeni' olarak niteliyor.

KADRO DİYE BİR ŞEY KALMAYACAK

Düzenleme çalışanlar açısından iş güvencesini ortadan kaldıracak. Düzenlemenin zamanla yaygınlaşarak kadrolu çalışmayı tamamen bitirmesinden endişe ediliyor. Kiralık işçi düzenlemesi, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından iki kere veto edilmişti.

ÇALIŞTIRAN FİRMANIN HİÇBİR SORUMLULUĞU OLMAYACAK

Kiralık işçi sisteminde işçinin mali ve sosyal hakları istihdam bürosunda olacak. İşçinin ücretini istihdam bürosu ödeyecek. İşçiyi kiralayıp çalıştıran firmanın ise hiçbir yükümlülüğü olmayacak. Özel istihdam bürosu, kendisinden işçi talep eden firmalara işçi servis edecek. Kiralandığı firmada süresi dolan işçi, istihdam bürosuna geri dönerek yeni bir firmaya kiralanmayı bekleyecek.

ÇALIŞANIN MAAŞINDA KESİNTİ

İşçi, beğenilmezse kiralandığı büroya geri gönderilecek. İşçi kiralama düzeninde istihdam büroları, verilen hizmet karşılığında aldıkları ücretin bir kısmı ile işçinin maaş ve sigortasını karşılarken bir bölümü kendilerine kalacak. Tasarıya göre özel istihdam büroları, işverenden hizmet bedeli adı altında para alabilecekleri gibi kiraladıkları işçiden de bu ücreti alabilecekler. İşçiden hizmet bedeli alınabilmesi, istisna tutulan meslek ve pozisyonlar için olacak. Hangi meslek ve pozisyonların istisna tutulacağı ise yönetmelikle belirlenecek.

Kadrolu Çalışma Bitiyor, Kiralık İşçi Dönemi Başlıyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Kadrolu Çalışma Bitiyor, Kiralık İşçi Dönemi Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (32)

  • Aybars: DurmAK yok,salAKlığa devam!!.. 29 3 Yanıtla
  • RAMAZAN: KAMUDA ÇALIŞANLAR VE AİLESİ NE ZAMAN AKPYE OY VERMEKTEN VAZGEÇECEKSİNİZ. İŞİNİZİ KAYBETTİĞİNDE Mİ? 24 3 Yanıtla
  • Samimi9: Arkadaşlar çok güzel bir düşünce bu, devlet dairelerinde kadrolu memurların büyük kısmı işine sadık değil nasılsa işten çıkaramazlar diye yan gelip yatanlar bayağı çok, bu sistemde herkez isteyerek veya istemeyerek çalışacak ben bunu kadrolu bir memur olarak yazıyorum. NOT: Şu an kamu kurumlarında çalışan memur sayısının P işten çıkarılsa diğer yarısı normal olarak çalışsa emin olun ülke daha iyi hızlı kalkınır. 7 20 Yanıtla
  • T.C. VATANDAŞI: KÖLE OLMAYA HAZIRLANIN. BİR LAF VARDIR KENDİN ETTİN KENDİN BULDUN. 24 1 Yanıtla
  • serkan yılmaz: beter olun beter !!!! 50 iradeli ak koyunlar meeeee !!! meeee !!!!!! 22 2 Yanıtla
  • YAKAMOZ: MEEEEEEEEEEEEEEEEEE MEEEEEEEEEEEEE :))))))))))))) NEREDE KOYUNLAR :)))))))) 22 1 Yanıtla
  • oylar hdp ye: yunanistan halkı ülkesinin satılmasını ve köleliğe razı olmadı hdp ye şans verin sınıf mücadelesi nasıl yapılır görün 9 12 Yanıtla
  • Ümit ulaş: Yuh yuh yuh 18 1 Yanıtla
  • hakikat: allah sizin bin turlu belanizi versin ey tayip senin yatacak yerin yok sana verdigim oylar gozune dizine dursun 16 2 Yanıtla
  • erdem sabri: taşeroncu patron yandaşı işçi, emekli, gariban düşmanı kahrolası akpkk politikaları, milletten alıp hırsıza veren politikalar 13 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Çin'in imalat sektörü geriliyor, yeni sektörlere yöneliyor
    16:37 Çin'in imalat sektörü geriliyor, yeni sektörlere yöneliyor

    Çin'in Batı'yla ticaret savaşının ortasında kalan göçmen işçiler, büyük bir zorluk yaşarken, Çin ekonomisini yüksek teknolojiyle kurtarmaya çalışıyor.

  • Dışişleri Bakanı Fidan:
    16:26 Dışişleri Bakanı Fidan: "bir Numaralı Önceliğimiz İsrail İşgalinin Sona Ermesi ve İki Devletli Formülün Hayata Geçmesi"

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran-İsrail gerilimini değerlendirirken, "Bir numaralı önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli formülün hayata geçmesi olmalıdır. Bu olmadığı takdirde dün Yemen'den yapılan saldırılar, bugün İran-İsrail arasındaki gerilim, yarın başka bir savaş türü, öbür gün başka bir ülkenin içinde çıkan başka bir iç karışıklık, toplumsal rahatsızlık. Bunların hepsi olmaya devam edecektir'' dedi. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri,  Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es Sisi’nin çok yakın bir süre içinde Türkiye’yi ziyaret edeceğini bildirdi.

  • Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sapanca'da Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı'na katıldı
    16:24 Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Sapanca'da Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı'na katıldı

    Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı'na Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz katıldı. Çalıştayda sektördeki gelişmeler ele alındı.

  • Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 67 üreticiye 12 ton yer fıstığı tohumu dağıtıldı
    16:18 Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 67 üreticiye 12 ton yer fıstığı tohumu dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi' kapsamında Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 67 üreticiye 12 ton yer fıstığı tohumu desteği verildi. Nurdağı Kaymakamı İsmail Alsancak, Belediye Başkanı Mehmet Yıldırır, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Nihat Deme ile çiftçilerin katıldığı törende dağıtım gerçekleştirildi.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gopinath ile görüştü
    15:54 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gopinath ile görüştü

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile görüşerek dünyanın görünümü üzerine sohbet etti. Gopinath, görüşmeye ilişkin fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı.

  • Hizmet İhracatçıları Birliği, sektörün sorunlarını masaya yatırdı
    15:49 Hizmet İhracatçıları Birliği, sektörün sorunlarını masaya yatırdı

    Hizmet İhracatçılar Birliği (HİB) düzenlediği Hizmet İhracatı Strateji Toplantısı ile sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Toplantıda, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da katılımıyla sektörün yol haritası ve stratejisi belirlendi. HİB Başkanı Şekib Avdagiç, hizmet ihracatının Türkiye'nin yumuşak gücü olmasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, sektörün istihdam ve cari açığa pozitif katkı sağladığı vurgulandı. Hizmet İhracatı Sürdürülebilirlik Eylem Planı Strateji Çalışması gerçekleştirildi ve ihracatçıların devlet desteklerinden yararlanması için çalışmalar yapıldığı ifade edildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ise hizmet sektörünün dış ticaret dengesini etkileyeceğini ve 2028 yılında 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefi olduğunu belirtti.

  • DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu
    15:24 DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu

    Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Laboratuvarı'na kurulan model fabrikada üreticiler, hasat ettiği fındığı işleyerek katma değeri yüksek ürün haline getirebilecek. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından finanse edilen proje kapsamında kurulan model fabrikada, üreticiler fındığı işleyerek kendi işlerinin patronu olabilecek ve ülkeye daha fazla katma değer sağlayabilecekler.

  • Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL
    15:13 Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL

    CHP'li Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, AKP'den devralınan belediyenin borcunun 1 milyar 153 milyon 308 bin 77 lira olduğunu açıkladı. Erdem, belediyenin borçlarını belediye binasına astığı pankartla kamuoyuna duyurdu.

  • Bilecik'te Trabzon hurma fidanı dağıtıldı
    14:43 Bilecik'te Trabzon hurma fidanı dağıtıldı

    Bayırköy Belediye Başkanı Aykut Dilsiz, belediyenin destekleri ile atıl vaziyette bulunan beldenin verimli sulak arazilerinin yeniden canlanmaya başladığını belirterek Trabzon hurma fidanlarının dağıtıldığını açıkladı.


Advertisement