Kadirli'de Zeytin Ağacı Sayısı 1 Milyonu Geçti - Son Dakika
Güncel

Kadirli'de Zeytin Ağacı Sayısı 1 Milyonu Geçti

Kadirli\'de Zeytin Ağacı Sayısı 1 Milyonu Geçti

Kadirli'de zeytin ağacı sayısı 1 milyonu geçti OSMANİYE'nin Kadirli İlçesi'nde kurak arazileri değerlendirmek için 2005 yılında İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Özel İdare Müdürlüğü ile Kadirli Ziraat Odası tarafından başlatılan projeyle çiftçiler zeytinciliğe yönlendirildi.

05.12.2015 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadirli'de zeytin ağacı sayısı 1 milyonu geçti

OSMANİYE'nin Kadirli İlçesi'nde kurak arazileri değerlendirmek için 2005 yılında İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Özel İdare Müdürlüğü ile Kadirli Ziraat Odası tarafından başlatılan projeyle çiftçiler zeytinciliğe yönlendirildi. İlçede o günlerde on binlerle ifade edilen zeytin ağacı sayısı 1 milyon 200 bine çıktı, zeytin yetiştiren çiftçi sayısı da 700'den 5 bine ulaştı.

120 bin nüfuslu ilçede tarıma elverişli olmayan kıraç arazilerin değerlendirilmesi için başlatılan proje kapsamında çiftçilere zeytin fidanları dağıtıldı. Aradan geçen zamanda çiftçilerin zeytine olan ilgisi arttı ve zeytin çiftçiler için artık vazgeçilmez bir konuma geldi. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Rüştü Özeser, 10 yıl önce başlatılan projenin amacına ulaştığını belirterek, zeytin hem ilçe ekonomisine hem de çiftçisine büyük katkı sağladığını söyledi.

'190 BİN TON REKOLTE BEKLİYORUZ'

Proje ile çiftçilere 1 milyondan fazla zeytin fidanı dağıtıldığını belirten Özeser, şunları söyledi: "Projemiz amacına ulaştı ve bir zamanlar sayıları 10 binlerle ifade edilen zeytin ağacının sayısı 1 milyon 200 bine çıktı. Zeytin yetiştiren çiftçi sayımız da 700'den 5 bine yükseldi. Bu yıl yetişkin 800 bin ağaçtan çiftçilerimiz hasat yapıyor. 1 ağaçtan 60 ile 80 kilo arasında zeytin alıyoruz. Geçen yıl 100 bin tonluk bir hasat yapılmıştı bu sezon ise 190 bin tonluk bir rekolte bekliyoruz. Salamuralık ve yağlık olarak hasat edilen zeytinin kilosu 3-4 TL arasında alıcı buluyor. Kadirli'de 3 adet zeytin yağ fabrikasında bu zeytinler işlemlerden geçerek gerek yağ olarak gerekse sofralık olarak işleniyor. Hasat yaklaşık 1 ay önce başladı ve bu yıl çiftçilerimiz 4 kilo zeytinden 1 kilo yağ aldı. Bu oran çok iyi bir orandır. Zeytin son yıllarda yükselişe geçti ve ekimi kıraç bölgelerde artarak devam ediyor. "

BİNLERCE İŞÇİYE EKMEK KAPISI

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir ise, zeytinin artık Kadirli'de büyük bir önem arz ettiğini ifade ederek, "Tarıma elverişli olmayan kıraç arazilerin değerlendirilmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında İlçe Tarım Müdürlüğümüz ile zeytin fidanı dağımı yaptık. Gelen talepleri değerlendirerek bunu sürekli hale getirerek dağıtmaya devam ettik. Zeytin eken çiftçilerimiz şimdi para kazanmaya başladı. Çiftçilerimiz zeytincilikte büyük bir mesafe kat etti. Yurt içinden her bölgeden zeytin alımı için ilçemize geliyorlar. Zeytinin pazar sorunu yok. Ağaçta dahi satışını yapan çiftçilerimiz var. Zeytin mevsiminde geçici binlerce işçi evine ekmek götürüyor" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kadirli'de Zeytin Ağacı Sayısı 1 Milyonu Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement