Kadınlar Daha Çok Duygusal Şiddete Maruz Kalıyor" - Son Dakika
Yerel

Kadınlar Daha Çok Duygusal Şiddete Maruz Kalıyor"

Kadınlar Daha Çok Duygusal Şiddete Maruz Kalıyor"

Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çelebioğlu: "Dünyada kadınlar daha çok duygusal şiddete maruz kalıyorlar.

25.11.2014 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayda Çelebioğlu, dünyada kadınların daha çok duygusal şiddete maruz kaldığını belirterek, "Fiziksel şiddete de maruz kalan kadınların sayısı hiç azımsanmayacak şekilde. Erkekler yanımızda olursa daha duyarlı olurlarsa kadına yönelik şiddet önlenebilir" dedi.

Erzurum Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Atatürk Üniversitesi ve Yakutiye Belediyesi Kent Konseyi tarafından, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü" dolayısıyla program düzenlendi.

Havuzbaşı'nda toplanarak yakasına mor kurdele takan grup, "Kadını tekmelemek sadece karnındaki bebeğinin hakkıdır", "Ey Türk kadını sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlarda taşınmaya layıksın", "Kadına şiddete son" yazılı pankartlar taşıyarak, Cumhuriyet Caddesi'nden Yakutiye Kent Meydanı'na yürüdü.

Burada, farkındalık oluşturmak için düzenlenen ve kadın sığınma evlerinde kalan kadınların yaptığı el emeği göz nuru malzemelerle ünlülerin şiddete karşı farkındalık oluşturmak için çektirdiği fotoğrafların yer aldığı "Şiddete Son" adlı çadırın açılışı yapıldı.

Doç. Dr. Çelebioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, farkındalık oluşturmak için yürüyüş düzenlediklerini belirterek, kadınların daha çok şiddet gördüğünü söyledi.

"Dünyada kadınlar daha çok duygusal şiddete maruz kalıyorlar. Fiziksel şiddete de maruz kalan kadınların sayısı hiç önemsenmeyecek şekilde. Erkekler yanımızda olursa, daha duyarlı olurlarsa kadına yönelik şiddet önlenebilir. Buna yönelik farkındalık oluşturacak çalışmalar  yapılmalı" diyen Çelebioğlu, Türkiye'deki şiddetin dünya ülkeleriyle aynı oranda olduğuna dikkati çekti.

"Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir"

Çelebioğlu, tüm dünyada savaş mağduru kadınların maruz kaldıkları şiddet olaylarının da azımsanmayacak oranda olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir ve hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Dünya üzerinde yaşayan tüm kadınların giderek artan ve çeşitli biçimlerde maruz kaldıkları cinsiyete dayalı şiddete odaklanılması açısından önemli. Bugün ülkemizde, tarih boyunca, her yerde, her zaman, savaşta ve barışta, cephede, tarlada, evde, sokakta eşiyle yan yana omuz omuza yürüyen kadının nasıl olup da bu denli kötü muameleye maruz bırakıldığının irdelenmesi açısından önemli. Dünyada her üç kadından birinin hayatında en az bir kez şiddet gördüğü tahmin ediliyor. Bu oran ülkemiz için de maalesef benzer."

"Bu sorun gizli kalmamalı"

Erasmus programı kapsamında Çek Cumhuriyeti'nden gelen yabancı öğretim üyelerinden Mana Majducmova da kadına yönelik şiddetin bütün ülkelerin sorunu olduğunu vurgulayarak, "Bu sorun gizli kalmamalı, kadın bunu ifade etmeli. İlgili birimlerle irtibata geçmeli. Daha dikkatli ve sabırlı olmamız gerekiyor. Bu sorun ailede çözülür" dedi.

Ali Korkut da kadına yönelik şiddet uygulayanların ruhsal problemlerinin olduğunu söyledi. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kadınlar Daha Çok Duygusal Şiddete Maruz Kalıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement