"Kadına Yönelik Şiddete Karşı Ortak Dil Geliştirmeli" - Son Dakika
Yerel

"Kadına Yönelik Şiddete Karşı Ortak Dil Geliştirmeli"

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Kav "Kadına yönelik şiddet giderek tırmanırken buna bağlı ölümler artıyor." dedi.

22.11.2014 12:43  Güncelleme: 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SONER KILINÇ - Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Gülsüm Kav, kadına yönelik şiddetin önlemesi için toplumun her kesiminin ortak bir dil geliştirerek kınanmasının gerektiğini vurgulayarak, "Daha önce işkenceye nasıl 'sıfır tolerans' iradesi gösterildiyse aynısının kadına yönelik şiddetin önlenmesi için gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Kav, AA muhabirine verdiği bilgide Türkiye'de kadına yönelik şiddetin giderek arttığını, 2014 yılında şiddet ve öldürme olaylarında artışın dikkati çekici boyutlara ulaştığını belirtti.

Kadın cinayetlerindeki artışın tüm yönleriyle ele alınması gerektiğini kaydeden Gülsüm Kav, "Çeşitli kurumlardan ve gazete haberlerinden edindiğimiz veriler ne yazık ki her yıl kadına yönelik şiddet ve öldürme olaylarında artışı ortaya koyuyor. Son yedi yıllık verilere göre 2008'de 80, 2009'da 109, 2010'da 180, 2011'de 121, 2012'de 210, 213'de ise 237 kadın öldürüldü. 2014 yılının ilk on ayında ise rakam 255'e yükseldi" dedi.

Kadınların öldürülmesinde önemle oranda koca ya da eski eşin öncelikli yer aldığını, "ayrılma isteğinin" ise en başlıca sebep olduğunu kaydeden Kav, "Kadınların kendi hayatlarıyla ilgili karar vermek istediklerinde şiddete maruz kaldıkları ortada. Şiddet ve öldürme olaylarındaki artış kesinlikle tesadüf değildir. Korkumuz bu rakamların daha da artması" ifadesini kullandı.

Kav, cinayetlerin özellikle büyük şehirlerde yoğunlaştığını gözlemlediklerini, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya Gaziantep, Adana gibi illerde artışın dikkati çekici olduğunu vurguladı.

"Kadınlar iş yerlerinde, iş yollarında, çocuklarının yanı başında, yada polis korumasına rağmen öldürülmeye devam ediyor" diyen Kav, koruma yasalarının uygulamasında eksiklikler bulunduğunu, bu eksikliklerin giderilmesinin dahi pek çok cinayeti önleyeceğini, sorunun giderilmesinde toplumun her kesimine görevler düştüğünü, kadınları hayatta tutmak için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

Kav, şöyle devam etti:

"Şiddeti önlemek için ortak dil geliştirilmesi gerekli. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve toplumun her kesimi bu şiddeti kınaması çok önemli. Daha önce işkence için nasıl 'sıfır tolerans' iradesi gösterildiyse aynı iradenin kadına yönelik şiddetin önlenmesi için de gösterilmesi gerekiyor. 6284 sayılı korunma kanunun etkin uygulanması, ceza kanununda caydırıcı cezaların uygulanması ile cinayetlerin önüne geçilebilir.

Dünya Ekonomik Forumu raporunda, kadınların siyasete ve iş gücüne katılımının son 10 yılda 'küresel cinsiyet ayrımı' makasını daralttığını açıkladı. Bu rapora göre Türkiye 125. sırada ve sadece Cezayir, Etiyopya, Umman, Yemen gibi ülkeleri geride bırakmış durumda. Gerekli önlemlerin alınması ve uygulanmasındaki iradenin ortaya konulması şart." - Uşak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Ortak Dil Geliştirmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement