Kadın Doğum Uzmanı Operatör Doktor Murat Ülger Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Kadın Doğum Uzmanı Operatör Doktor Murat Ülger Açıklaması

Dünyam Hastanesi doktorlarından Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Ülger “Gebelik döneminde en şey annenin beslenmesine dikkat etmesidir.

21.08.2015 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyam Hastanesi doktorlarından Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Ülger "Gebelik döneminde en şey annenin beslenmesine dikkat etmesidir. Hamilelerin beslenme konusunda bilinçli olmaları gerekir" dedi.

Hamilelikte dikkat edilmesi gereken konulardan bahseden Op. Dr.Murat Ülger, "Özellikle bizim toplumumuzda demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık çok yaygındır. Gebelikte çocuğun gelişimi açısından demir önemlidir. Bu nedenle gebelerin beslenme konusunda eğitimli, bilgili olmaları önemlidir Ispanak, pırasa, kabak, lahana, patlıcan bu tip sebzeler ev yemeği şeklinde. Yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi Kuru baklagiller, bunun yanında yoğurt ayran gibi süt ürünleri, yumurta, et tüketimi önemli. Gebelikte bizim önermediğimiz en önemli konulardan bir tanesi hazır meyve suları, gazlı içecekler, yaş pasta, börek, cips tüketilmesi. Yaz aylarındayız ve sıcak havalar var bu da gebelerin daha da dikkatli olmaları gerekiyor. Gebelerin bu aylarda daha çok sıvı tüketimine önem vermeleri gerekiyor" diye konuştu.

Hamilelerin özellikle su ve ayran gibi içecekleri tüketmeleri gerektiğini belirten Murat Ülger, şunları söyledi: "Gebelikte güneş ışını zararlı mı diye düşünürsek gebelikte güneş ışının bir zararı yoktur hatta D vitamini yönünden özellikle çocuğun kemik gelişimi anlamında birçok faydası vardır. Bu nedenle fazla sıcak saatlerde olmamak kaydıyla açık havada yürüyüş yapmalarını öneriyoruz. Çünkü güneşten gelecek D vitamininin çocuğun kemik gelişimine ileri derecede faydası olacağı açıktır. Bu nedenle süt, yoğurt, ayran gibi içeceklerde kalsiyum desteklerini de aldıkları vakit çocuğun kemik gelişimi ileri derecede pozitif olacaktır."

Gebeliğin belirli dönemlerinde bazı testler uygulandığını söyleyen Ülger, " Buna ikili ve üçlü test diyoruz. Bu ikili test 11 ve 13 hafta arasında uyguladığımız ve ense kalınlığıyla birlikte yaptığımız bir testtir. Bir de 16 ve 20. Haftalarda uyguladığımız üçlü testler var. Bunlarda çocuğun bazı hastalıkları özellikle down sendromu gibi hastalıkların olmasından şüphelendiğimizden bu testleri uyguluyoruz ve bunun sonucunda da aileye amniyosentez öneriyoruz. Toplumda amniyosentezin riskli olduğuna dair genel bir bilgi var. O kadar büyük bir riski olan bir şey değildir. Çocuğun amniyo sıvısında gebelik çocuğa zarar vermeden ultrason yardımıyla ve iğneyle uygun bir şekilde bu amniyo sıvısı incelenir" şeklinde konuştu.

Gebelikte spor yapmanın önemini vurgulayan Ülger," Özellikle açık havada yürüyüş serin saatlerde öneriyoruz. Gebelikte şeker testi bütün Amerika'da uygulana bir testtir. Gebeliğin 24. Haftasında 50 gramlık bir test uyguluyoruz. Bu yaklaşık iki baklava değerinde bir şeker almış oluyor. Gebelikte yüzme çok faydalıdır. Özellikle suyu temiz olan havuz ve denizler hem güneş hem de vücudun hareketi anlamında oldukça faydalıdır. Bunlara dikkat edilirse gebeliğin faydalı ve sağlıklı bir şekilde çocuğun da büyümesi sağlanabilir. Gebeliğin başlangıcında yaptığımız sarılık gibi hastalıkların daha önceden annelerde olup olmadığı çocuğa geçip geçmediği bu testlerle tespit edilip ona göre çeşitli yönlendirilmeler yapılmaktadır. Gebelikte en önemli şey annenin beslenmesidir. Bu konuda ailelerin daha bilinçli olmaları çocuğun ileri hayatlarında daha sağlıklı gelimlerine katkı sağlamaktadır. Normal doğum ağırlıklarının 3,3 buçuk kilo olması beklenmektedir. 4 kilonun üzerinde doğan çocukların çocuk açısından ileride problemler yaratabilir. Bu nedenle annelerin gebelik dönemlerinde şeker testlerini yaptırmaları gerekir" ifadelerini kullandı. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kadın Doğum Uzmanı Operatör Doktor Murat Ülger Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement