Kadem 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Kadem 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi

Kadem 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) "Bazıları hukukla yasayı karıştırıyor.

24.11.2014 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bazıları hukukla yasayı karıştırıyor. Hukuk başka bir şey, yasa başka bir şeydir. Ben hukuk arıyorum, hukuk. Yasa benim için önemli değil. Hakkımı arıyorum, adil yöneticiler arıyorum, adil yargıçlar arıyorum. Bunlar olduğu anda o ülkede huzuru bulursunuz, yoksa bulamazsınız" dedi.

Erdoğan, CVK Otelde düzenlenen, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'ndeki konuşmasına, hafta sonu Afrika'da olduğunu ve Ekvator Ginesi'nde Türkiye-Afrika Zirvesi'ne katıldığını belirtti.

Orada bazı dost ülkelerinin liderlerinin yanına gelerek "İşte X ülkenin lideriyle bir barışsanız" dediklerini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"'Barışamam' dedim ve 'onu kabul de edemem' dedim. Zira 'zalimin zulmüne rıza zulümdür' dedim. 'Zalimlerden olmak istemiyorum onun için de bu zulme rıza gösteremem ve kendisini de asla kabul edemem' dedim. Ama işte şöyle oluyor, böyle oluyor. 'Beni ne öylesi ne böylesi ilgilendirmiyor' dedim. 'Bu makamda bulunduğum sürece böyle bir şey asla yapmam' dedim. Niye? Çünkü bir günde 3 bin insanın öldürüldüğü yakın siyasi tarihte görülmüş hiç bir ülke yok. İşte Mısır bunu yaşadı. Mısır'da bunu, hiçbir lider kendinden önce böyle bir uygulama yapmadı. Bir günde bu kadar insan öldürüldü. Oylarıyla iktidara gelmiş bir insanı devirdiler. 'Demokratız' diyen ülkeler ne dedi? Bir ses çıkardılar mı? Olumlu bir yaklaşımları oldu mu? 'Ne yapıyorsunuz' dediler mi? Hala bakıyorsunuz, baş göz ediyorlar, hala meşruiyet kavgasını sürdürüyorlar. Siz meşru görseniz de biz meşru görmeyeceğiz farkımız bu."

Kendi için kendi halkın için hürriyet ve bağımsızlık hakkını savunurken başka ülkelerdeki mazlum ve mağdur halkların hürriyet ve bağımsızlık hakkını görmezden gelenin, dürüst ve adil olamayacağını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Çevre sorunlarını savunduğun kadar Filistinli, Suriyeli çocukların, kadınların temel insan haklarını da ilgi alanına almıyorsan samimi olamazsın, dürüst olamazsın, adil olamazsın. Saraybosna'da kadınlar ölürken susarsan, Mısır'da, Libya'da, Irak'ta insanlık ölürken tepkisiz kalırsan asla haktan, hukuktan, adaletten bahsedemezsin. Bakın burada bir noktayı açık açık ifade etmek istiyorum, bunu açıklamak zorundayım. Bugün bizim küresel sorunların hemen her birinde asıl ihtiyacımız olan adalettir. Adalet mülkün temelidir, bu çok önemli. Irkçılığın çözümü adalettir. Beyaz adam ile siyah adam arasındaki ayrımcılığı kaldırmanın yegane yolu adalettir."

"Bazıları hukukla yasayı karıştırıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, antisemitizmin de islamofobianın da çözümünün adalet olduğunu vurgulayarak, "Çevre kirlenmesinin, demokrasi ve insan hakları ihlallerinin gerçek çözümü adalettir. Yoksulluğun azaltılmasından işsizliğin azaltılmasında, savaşların, çatışmaların son bulmasında ihtiyacımız olan yegane duygu adalettir. Aynı şekilde küresel ölçekte kadınların karşı karşıya kaldıkları sorunların çözümünde de yegane başvurulacak yol hiç kuşkusuz adalettir" dedi.

Adalet, hukuk, yasalar ve eşitliğin başka başka şeyler olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bazıları hukukla yasayı karıştırıyor. Hukuk başka bir şey, yasa başka bir şeydir. Ben hukuk arıyorum, hukuk. Yasa benim için önemli değil. Hakkımı arıyorum, adil yöneticiler arıyorum, adil yargıçlar arıyorum. Bunlar olduğu anda o ülkede huzuru bulursunuz, yoksa bulamazsınız. İstediğiniz kadar cumhurbaşkanı olun, başbakan olun, meclis başkanı olun eğer adil yargıçlar yoksa durumunuz felakettir. Bunu çok açık ortaya koyuyorum" diye konuştu.

Elbette eşitlik olacağını ve elbette hakların hukukla korunacağını söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer yasa hukuka uygunsa değerlidir. Eğer yasa hukuka uygun değilse hiçbir değeri yoktur. Eşitlik olsa bile yasa hukuka uygun değilse, adalet yoksa sorunlara gerçek çözümler üretilemez, haklar gerçek manada sahiplerine teslim edilemez. Hukuk, şimdi onu düzenli, adil bir yasa olarak tanımlayalım, otorite tarafından yapılır hukuka uygun olarak ama adalet hakikat duygusundan yola çıkar ve gerçek vicdanlar tarafından yapılırsa netice alırız. Karşı karşıya kaldığımız her meseleye en başta adalet gözlüğüyle bakmak zorundayız. Karşı karşıya kaldığımız her meseleyi en başta adalet ve vicdan terazisinde tartmak zorundayız. Eşitlik kavramını, hukuk kavramını, adaletin ve vicdanın üzerine inşa etmek zorundayız. Bunu yapabilen, yani adalet ve vicdanı yasalarına hakim kılabilen devletler ve toplumlar sorunlara da en köklü, en tatmin edici çözümleri üretebilirler."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin köklü devlet geleneğini çok anlamlı şekilde özetleyen bir ilkenin bulunduğuna işaret ederek,  "Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi'ye hocası Şeyh Edebali nasihat ediyor ve diyor ki 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' bizim medeniyetimizde, bizim devlet ve millet anlayışımızda işte bu temel ilke vardır. İnsanın yaşaması adaletle mümkün olur. Eğer devlet yasalar yapıp milletine bu yasaları dayatırsa oradan hukuk değil, zulüm doğar" şeklinde konuştu.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kadem 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement