Joe Biden: Rusya Oyunu Doğru Oynamalı - Son Dakika
Güncel

Joe Biden: Rusya Oyunu Doğru Oynamalı

Joe Biden, İstanbul'da Atlantik Konseyi Oturumu'nda konuştu. Biden, Rusya'yı enerjiyi tehdit olarak kullanmakla suçladı ve "Rusya enerji oyununu doğru oynamalı" dedi.

22.11.2014 10:37  Güncelleme: 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Özel Oturumu öncesi geniş güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik kapsamında yapılan aramalara Amerikan güvenlik görevlileri ve bir köpek eşlik etti.

RUSYA'YA ELEŞTİRİ

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin Grand Tarabya Otel'deki özel oturumuna katılan ABD Başkan Yardımcısı Biden, enerji konusunda sert mesajlar verdi. Joe Biden, özellikle Rusya'nın enerji politikasına eleştirilerde bulundu. Rusya'yı enerjiyi tehdit olarak kullanmakla suçlayarak "Rusya oyunu doğru oynamalı" dedi.

PUTİN ARALIK'TA GELİYOR

Biden'ın, Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'in Türkiye ziyareti öncesi söylediği sözler dikkat çekti. Putin ziyaretiyle iki ülke arasındaki 35 milyar dolarlık ticaret hacminin, engeller kaldırılarak, 2020'de 100 milyar dolara çıkarılmasının yolu açılmaya çalışılacak.

İşte Biden'ın konuşmasından satır başları:

"RUSYA'NIN UKRAYNA'YA YAPTIKLARI KABUL EDİLEMEZ"

"Burada olmak çok büyük bir onur. İstanbul'da olmak çok güzel. Atlantik Konseyi toplantısını yapmak için en uygun yer. Çok hayati bir bölgedeyiz. Buraya Ukrayna'dan geldim. Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetleri ve Kırım'daki işgali kabul edilmez ve bununla mücadele etmeye devam edeceğiz.

"RUSYA'YA ENERJİYİ SİLAH OLARAK KULLANIYOR"

Avrupa'nın vizyonu çok önemli ama bu konudaki çalışmalarımızı arttırmalıyız. NATO topraklarını savunmak için her şeyi yapacağız. NATO'nun etkinliğini arttırmak için elimizden geleni yapacağız. Ukrayna'da askeri güç, oligarşik yolsuzluk ve enerji silahı kullanılıyor. Bir diğer konumuz elektrik gücünü arttırmak. Karayip bölgesinde 25 yeni tesis açma projesi var. Avrupa'nın enerji güvenliği de konularımız arasında. Rusya uluslararası normları çiğneyerek enerjiyi silah olarak kullanıyor. Artık enerji özgürlüğünü eline almalı. Tek kaynaklı enerji Avrupa'da çok uzun zamandır sorun teşkil ediyor. Artık harekete geçilmeli. Rusya tedarikçi olmamalı demiyorum. Avrupa kendi kaynaklarını çeşitlendirmeli. Rusya burada oyuncu olmaya devam etmeli ama uluslarası kurallara riayet ederek.

"RUSYA KAYNAKLI 3 BÜYÜK ENERJİ KRİZİ YAŞANDI"

Avrupa'da 3 büyük enerji krizi yaşandı Rusya kaynaklı. Slovakya 24 saat doğalgazsız kaldı. Bu kış herhangi bir tehdit yoktu. Bu diplomatik gelişmeyi ortaya koyuyor. Ukrayna'ya ters akış sağlandı. Haziran ayında kesinti olduğunda Polonya ve Macaristan acil olarak yardım edildi.
Litvanya'da sıvılaştırılmış gaz çalışması yapılıyor. Projenin adının "bağımsızlık " olması da çok anlamlı. Bölge ülkeleri enerji bakımından bağımsızlığını kazanıyor. Kıbrıs'ta da aynı zamanda komşularıyla birlikte enerji kaynaklarını geliştirmeleri gerektiğini bildirdim. Romanya'nın da değeri çok önemli. Hırvatistan da çok önemli. Akıllı yatırımlar yaparsa bölgesel enerji merkezi olabilir.

"AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDA ENERJİ BAĞLANTISI SAĞLANMALI"

Başkan Obama da Avrupa'nın enerji bağımsızlığını sağlaması konusunda desteklerini belirtmişti. İlk olarak kritik alt yapı sağlanmalı. Avrupa ülkeleri arasında enerji bağlantısı sağlanmalı. Daha büyük, kesin kararlar alınması lazım. Önemli sorunlardan biri alt yapı. Sıvılaştırılmış doğalgaz tesisleri ve ters akış sistemleri.

Hükümetler için kısa vadede bu projeler kârlı olmayabiliyor ama liderlik burada devreye giriyor. Ülkeler birlikte hareket etmezse zayıf olmaya devam edecekler. Başka önemli bir konu yeni enerji kaynaklarını alıştırmak. Yenilenebilir enerji hem emisyonu azaltacak hem de maliyeti.

"YÜZYILIN PROJESİ GERÇEK OLDU"

Yüzyılın projesi Bakü-Tiflis- Ceyhan ile Hazar'ın enerjisini Avrupa'ya ulaştırma projesi çoğu kimse inanmamasına rağmen gerçek oldu. Bu oyunun kurallarını tamamiyle değiştiren bir gelişme.

"DAHA GÜVENLİ BİR ENERJİ BÖLGESİ YARATACAĞIZ"

İsrail, Türkiye, Yunanistan, Mısır, Kıbrıs'ın bir araya gelmesi ile bu bölgede refah arttırılabilir. Bu enerji güvenliğinin arttırılması ile mümkün olur. Akdeniz bölgesinde Azerbaycan ve İran'ın taahhüdü ile daha güvenli bir enerji bölgesi yaratacağız. Bunun getirdiği stratejik faydadan bütün bölge faydalanacak.

"BAĞDAT İLE YAPILAN ANLAŞMALAR ÇOK ÖNEMLİ"

Türkiye bu anlamda çok önemli. Bağdat ile yapılan yeni anlaşmalar önemli. G-20'yi yakın zamanda ağırlacak Türkiye. G-20'de enerji güvenliği ve iklim değişikliği ele alınacak. ABD, Türkiye'nin enerji potansiyeline sahip olması için elinden geleni yapacak. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda ABD ve Türkiye birlikte çalışmaya devam ediyor. Hep gözümüzü ufukta tutmalıyız.

Enerjiyi önemli bir iş birliği aracı olarak görmeliyiz. Çatışma aracı olarak değil... Hepimiz için faydası olacaktır onun için hadi hep beraber harekete geçelim."

BIDEN İÇİN OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin Grand Tarabya Otel'deki özel oturumuna dün akşam saatlerinde Türkiye'ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Başbakan Ahmet Davutoğlu katıldığı zirve öncesi geniş güvenlik önlemi alındı. Güvenlik kapsamlarında çok sayıda çevik kuvvet ve özel harekat ekibi otel girişinde konuşlandı.

BASININ BULUNDUĞU ODAYI KÖPEKLERLE ARADILAR

Programı takip edecek basın mensuplarının bulunduğu oda ise Amerikan güvenlik görevlisi ve yanındaki köpek tarafından arandı. Basın mensuplarının malzemelerinin bulunduğu çantalar tek tek aranırken, basın mensupları odadan çıkarıldı.

BASIN MENSUPLARI TEK TEK ARANDI

Program saati yaklaşırken otel girişine X-RAY cihazı kuruldu. Basın mensupları programın yapılacağı salona X-RAY cihazından geçirilerek alındı. Bunun yanı sıra X-RAY cihazından geçen basın mensuplarının üzerleri de tek tek arandı. Tarabya sahilinde deniz polisinin de hazır beklediği görüldü.

Joe Biden: Rusya Oyunu Doğru Oynamalı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Joe Biden: Rusya Oyunu Doğru Oynamalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • ahmet.van: bunlar. dunyayı. mahvetı. allah. bunlardan. soracak. ama. unutunuz. rusya. turkıye. deyıl. buyuk. super. guç. sız. sıyonıst. turkıyeyeyı. sattınız 6 0 Yanıtla
  • Sakarya'da 796 bin 924 seçmen sandık başına gidiyor
    11:00 Sakarya'da 796 bin 924 seçmen sandık başına gidiyor

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimi çerçevesinde Türkiye yerel yöneticilerini seçmek için Pazar günü sandık başına gidecek. Sakarya genelinde toplam 2 bin 639 sandıkta 796 bin 924 seçmen oy kullanacak.

  • Elazığ'da Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan 27 Kişi Yakalandı
    11:00 Elazığ'da Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan 27 Kişi Yakalandı

    Elazığ'da polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 27 kişi yakalandı. Yakalanan şahıslar arasında hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak, kasten öldürme ve yaralama gibi suçlardan hüküm giyenler bulunuyor. Zanlılar, adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, Vatandaşlarla İftar Programında Buluştu
    10:59 AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, Vatandaşlarla İftar Programında Buluştu

    AK Parti Karabük Belediye Başkan adayı Özkan Çetinkaya, Bahçelievler ve 75. Yıl Cumhuriyet mahalleleri sakinlerine yönelik düzenlenen iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi. Çetinkaya, orucunu açan vatandaşlara teşekkür ederek, Ramazan ayının birlik, beraberlik ve dayanışma ayı olduğunu vurguladı. Daha sonra ise partisinin önceki dönem Karabük il başkanları, milletvekilleri, İl Gençlik Kolları başkanları ve Merkez ilçe başkanlarıyla bir araya gelerek istişarelerde bulundu.

  • Gebze'de Park Halindeki Araçta Yangın Çıktı
    10:58 Gebze'de Park Halindeki Araçta Yangın Çıktı

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde park halinde olan ve bir anda hareket ederek içinden dumanların yükseldiği araç, itfaiye ekipleri tarafından büyümeden söndürüldü. Olayda araçta ufak çaplı hasar meydana geldi. Polis, olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Jandarmadan yasaklı maddeye geçit yok: 1 kişi tutuklandı
    10:58 Jandarmadan yasaklı maddeye geçit yok: 1 kişi tutuklandı

    Tekirdağ'da jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde ele geçirilerek gözaltına alınan 5 kişiden biri tutuklandı. Operasyonlar sonucunda 10 gram uyuşturucu, 7 adet sentetik hap ve diğer suç delilleri ele geçirildi.

  • Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor
    10:57 Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor

    Çukurova'nın bereketli topraklarında yetişen turp, ıspanak ve pırasa, deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürerek ürünleri toplarken, erkekler ise nakliye işlemleriyle uğraşıyor. Ürünler tazyikli sularda yıkanarak Malatya'ya sevk ediliyor.

  • Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşayan Kütüphane Projesiyle Yazarlık Atölye Çalışması Gerçekleştirdi
    10:56 Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşayan Kütüphane Projesiyle Yazarlık Atölye Çalışması Gerçekleştirdi

    Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşayan Kütüphane Projesi kapsamında öğrencilerin düşünme ve yazma becerilerini geliştirmek için Yazarlık Atölye çalışması düzenledi. Okul Öncesi ve Çocuk Kitapları Yazarı Bilge Sunay Sönmez tarafından gerçekleştirilen atölye çalışmasına Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın da katıldı.

  • Adana'da kamyonet çalan çift kamerada
    10:55 Adana'da kamyonet çalan çift kamerada

    Adana'da bir kadın 8 yaşındaki çocuğu ve sevgilisiyle park halindeki kamyoneti çaldı. Olayın ardından kadın ve sevgilisi tutuklandı. Kamyoneti çalan çift, güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerle tespit edildi.


Advertisement