İzto Başkanı Demirtaş: Zaman, Aşırı Riskten Kaçınma Zamanı - Son Dakika
Güncel

İzto Başkanı Demirtaş: Zaman, Aşırı Riskten Kaçınma Zamanı

İzto Başkanı Demirtaş: Zaman, Aşırı Riskten Kaçınma Zamanı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin 2014 yılı ihracat rakamlarını hatırlatarak, işadamlarını aşırı riskten kaçınmaları konusunda uyardı.

28.01.2015 18:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin 2014 yılı ihracat rakamlarını hatırlatarak, işadamlarını aşırı riskten kaçınmaları konusunda uyardı. Demirtaş, "Ekonomi büyümüş' deyip geçelim mi? Gerçek kur riski, özel sektör için her geçen gün artıyor. O nedenle zaman, aşırı riskten kaçınma zamanı" dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ocak ayı olağan meclis toplantısında Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türkiye'nin Aralık ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.1 artışla 13.1 milyar dolar olduğunu, 2014 yılının tamamında ise Türkiye'nin ihracatının yüzde 4 artışla 157.6 milyar dolar düzeyine ulaştığını hatırlatarak, işadamlarını aşırı riskten kaçınmaları konusunda şu sözlerle uyardı:

"Bu rakam cumhuriyetimizin yıllık ihracat rekoru. Sevinmeli miyiz? Rakamlar ne kadar doğru onu da bilmiyoruz ama bize göre zor yıllar başladı. Rekor diye sunulan veri, ihracatta gerçekte birçok alanda gerilemelere işaret ediyor. Örneğin, 2013'e göre 2014'te Rusya'ya, Irak'a, Hollanda'ya yıllık ihracatımız geriledi. Yeni heyecanlar ve gerçeklere ihtiyacımız var. 2002'de bankalar hariç özel firmaların döviz pozisyon açığı 6 milyar dolar imiş. 2014 Ekim'inde 176 milyar dolara fırlamış. 30 katına yakın bir artış. Düşündürücü değil mi? 'Ekonomi büyümüş' deyip geçelim mi? Gerçek kur riski, özel sektör için her geçen gün artıyor. O nedenle zaman, aşırı riskten kaçınma zamanı."

TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ KURULDU

İZTO Başkanı Demirtaş, 2014 yılı sonu itibariyle İzmir'e 1 milyon 847 bin 567 turist geldiğini, bunların 1 milyon 294 bin 461'i yabancı turistlerden oluştuğunu yerli turistlerin sayısının 553 bin 106 kişi olduğunu anlatarak, turizmi geliştirmek için İZTO bünyesinde turizm müdürlüğü kurduklarını belirtti. Demirtaş, "Yerli turistte daha 1 milyonu görmedik. İzmir'de ağlayan turizm rakamlarını İZTO olarak güldürmekte iddialıyız. Bu amaçla İZTO bünyesinde Turizm Müdürlüğü'nü kurduk. Kentimizin bir yıldız gibi parlamasını sağlayacak tüm turizm türleri için atağa geçtik. Sağlık turizmi, kültür turizmi, kent turizmi, kongre turizmi, kruvaziyer turizmi. Turizm yatırımları ve teşvikleri araştıracağız. İzmir'e direk uçak bağlantısı olan kentlerle turizm ile bağlantılarımızı güçlendireceğiz" dedi.

KRUVAZİYER DEVLERİ İLE TEMAS

İzmir'e gelen turist sayısının düşmesinde kruvaziyer gemilerinin yönlerini Uzak Doğu'ya kaydırmaları, ülke riskleri de önemli etken olduğuna dikkat çekerek, kruvaziyer şirketleri ile 2016 ve 2017 yılına ilişkin temasa geçtiklerini anlattı. Demirtaş, "Şirketler bize ne istediklerini söylüyorlar. Düzgün bir terminal, güçlü havayolu bağlantıları, liman dışında ülkemizin çeşitli bakanlık ve işletmelerince alınan ücretlerin bir parça daha indirilmesi, Venedik, 2015 yılından itibaren 90 bin gros tonun üzerinde büyük gemi kabul etmiyor. İstanbul Salıpazarı büyük boy gemi kabul etmiyor. Bu bizim bölgemizi de etkileyen bir faktör. Pire'de bazı grevler devam ediyor" dedi.

'MSC İZMİR'E 250 BİN TURİST GETİRECEK'

İZTO Başkanı Demirtaş, 15 Ocak 2015 tarihinde MSC'nin merkezi Cenevre'ye gidip MSC'nin tepe yöneticileriyle yaklaşık üç saat süren toplantı yaptıklarını, MSC'nin, İzmir'den çok memnun olduğunu ve seferlerini daha da arttırmak istediğini iletti. Demirtaş, "MSC 2015 yılında İzmir'e devamlı olarak iki gemi koyacak ve bu gemiler düzenli sefer yapacak. Bir gemi de dönemsel gelecek. Böylece 2015 yılında MSC'nin İzmir'e olan sefer sayısı 46'dan 68'e yükselecek. 220 bin de yolcu getirecekler. MSC'nin 2016 programına göre de İzmir'e 250 bin kişi getireceği öngörülüyor. Kentimizde de yatırım yapması planlanıyor" dedi.

Demirtaş, Regent Seven Seas Mariner, Cyristal Serenity ve Oceania Nautica gemilerinin bu yıl ilk kez İzmir'e geleceklerini belirterek, "Celestial Odysey gemileri ise İzmir'e 17 sefer yapacak. Ayrıca yolcu değişimi gerçekleştirecekler. 820 kişilik gemi her hafta yolcu değiştirecek. Yani 820 kişi inecek, 820 kişi binecek. İzmir'in homeport olmasında çok önemli bir adım olacak" diye konuştu.

BÜTÇE TAM İSABET

İZTO bütçesinin 43 milyon 700 bin lira olarak öngürüldüğünü ve 43 milyon 618 bin olarak gerçekleştiğini belirterek, "Tam isabet diyebileceğiz bir bütçe oldu. Çeşitli talepleriniz olduğunu biliyorum ama bu yıl İZTO binasının inşaatına başlıyoruz. Taleplerinizi ona göre iletin" dedi.

Demirtaş, 2015 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde açılan tıp fakültesine 60 öğrenci alınacağını, hastane olarak da başta Gazi olmak üzere tüm hastanelerle işbirliği yapacaklarını açıkladı.

'VEKİLLİK DÜŞÜNENLER İSTİFA ETMESİN'

İZTO Demirtaş, milletvekili adayı olmak isteyen İZTO meclis üyelerinin görevlerinden istifa etmelerine gerek olmadığını belirterek, Yüksek Seçim Kurulu'nun bu konudaki kararını gösterdi. Demirtaş, İZTO Yönetim Kurulu üyesi olup da adaylık düşünenlerin yönetimden ayrılmak zorunda olduklarını vurguladı. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzto Başkanı Demirtaş: Zaman, Aşırı Riskten Kaçınma Zamanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çay Üreticileri Budama Yapmazsa ÇAYKUR'a Çay Satamayacak
    15:41 Çay Üreticileri Budama Yapmazsa ÇAYKUR'a Çay Satamayacak

    Çay Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi, bu yıl budama yapmayarak çayını ÇAYKUR'a değil de özel sektöre satmayı düşünen üreticileri uyararak 'Ayağımızı denk alalım. Üreticiler budamalarını yapsınlar' dedi. Havaların ısınması ile çay üreticileri gübreleme ve budama işlemleri için çay bahçelerine girmeye başladı. ÇAYKUR'a çay satmak için üreticilerin çay tarım arazilerinin 10'da 1'ini budamak zorunda olduğunu hatırlatan Mavi, bu işlemi gerçekleştirmeyen üreticilerin ise her yıl olduğu gibi bu yıl da ÇAYKUR'a çay satamayacağını uyarısında bulundu.

  • Mardin'de Tehlikeli Motosiklet Sürüşü
    15:40 Mardin'de Tehlikeli Motosiklet Sürüşü

    Mardin'in Midyat ilçesinde, motosikletin üzerinde yüz üstü yatarak sürat denemesi yapan gençlerin görüntüleri, pes dedirtti. Görüntülerde, 3 gencin sürat yaparken, 2 gencin ise motosikletin üstüne yatarak ilerledikleri anlar saniye saniye görülebiliyor. Motosiklete yüz üstü yatarak sürat denemesi yapan sürücüler, hem kendilerini hem de diğer araçlardaki sürücülerin canını hiçe saydılar.

  • Samsun'da birinci kattaki evin balkonundan düşen 2 yaşındaki çocuk hastanelik oldu
    15:40 Samsun'da birinci kattaki evin balkonundan düşen 2 yaşındaki çocuk hastanelik oldu

    Samsun'un Atakum ilçesinde birinci kattaki evin balkonundan düşen yabancı uyruklu 2 yaşındaki çocuk, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Çocuğun sağlık durumu iyi.

  • İzmir'de çıkan yangında 3 çocuk babası adam hayatını kaybetti
    15:40 İzmir'de çıkan yangında 3 çocuk babası adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Bayındır ilçesinde bulunan bir evde çıkan yangında, 43 yaşındaki 3 çocuk babası Muhsin Ülker hayatını kaybetti. Yangın, sabah saatlerinde meydana geldi ve alevler kısa sürede evi sardı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiyenin müdahalesi sonucunda yangın kontrol altına alındı. Evde yapılan incelemede, Muhsin Ülker'in hayatını kaybettiği tespit edildi ve cesedi İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor ve olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Gaziantep'teki çocuklar sanat etkinliklerinde buluştu
    15:39 Gaziantep'teki çocuklar sanat etkinliklerinde buluştu

    Gaziantep Çocuk Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinliklere 500 küçük sanatsever katıldı. Çocuklar, atölye çalışmalarında sanatsal faaliyetlerde bulunarak eğlendi ve kabiliyetlerini geliştirdi. Merkez koordinatörü, amacın çocuklara sanatı sevdirmek ve onları iyi yerlere getirmek olduğunu belirtti.

  • Uşak'ta Peynir Bidonlarında Skunk Ele Geçirildi
    15:38 Uşak'ta Peynir Bidonlarında Skunk Ele Geçirildi

    Uşak'ta şehirlerarası yolcu otobüsünde yapılan aramada, peynir bidonlarının içine saklanmış 2 kilo 670 gram skunk ele geçirildi. Uyuşturucu maddeyi gönderen şüpheli ise polis ekiplerince gözaltına alındı.

  • Osmangazili Muhtarlar Mazbatalarını Aldı
    15:38 Osmangazili Muhtarlar Mazbatalarını Aldı

    Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ve Osmangazi Kaymakamı Ali Partal, Osmangazili muhtarlara mazbatalarını teslim etti. Başkan Aydın, yeni dönemin tüm muhtarlar için hayırlı olmasını temenni ederek başarılar diledi.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Belli Oldu
    15:38 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Belli Oldu

    31 Mart seçimlerinin ardından Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri belirlendi. AK Parti, MHP, CHP, YRP, İYİ Parti ve BBP'den oluşan mecliste toplamda 70 üye yer alıyor.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı ile görüştü
    15:36 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı ile görüştü

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi. Görüşme, Dışişleri Bakanlığı'nın resmi konutunda gerçekleşti.

  • Marmaris'te Yaz Sezonunda Bisikletli Zabıtalar Görev Yapacak
    15:35 Marmaris'te Yaz Sezonunda Bisikletli Zabıtalar Görev Yapacak

    Marmaris Belediyesi, yaz sezonunda bisikletli zabıta uygulamasını hayata geçirdi. Sahil yolunda güvenliği sağlamak ve bisiklet yolunun daha verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla görevlendirilen ekipler, yaz boyunca pedal çevirecek.


Advertisement