İZSU, SCADA Merkezi'ni Yeniledi - Son Dakika
Güncel

İZSU, SCADA Merkezi'ni Yeniledi

İZSU, SCADA Merkezi\'ni Yeniledi

İzmir'in su trafiği, işte buradan yönetiliyor

09.01.2015 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, su dağıtım ağını tek merkezden yönettiği SCADA merkezini 18.3 milyon liralık yatırımla yenileyerek 21 ilçeyi kapsayacak şekilde genişletti. Su kaynaklarının 7 gün 24 saat kontrol edildiği merkez, ilçe belediye başkanlarına tanıtıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Halkapınar Su Fabrikası'nda 1999 yılından bu yana işlettiği mevcut SCADA sistemini hem modernize etti hem de Aliağa'dan Selçuk'a kadar 21 ilçeyi kapsayacak şekilde genişletti. İZSU yetkilileri, İzmir'in su trafiğini yöneten merkezi tanıtmak amacıyla ilçe belediye başkanlarına bilgilendirme toplantısı düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkan ve başkan yardımcılarının katıldığı toplantıda, İZSU Genel Müdürlüğü Su İsale ve Dağıtım Dairesi Başkanı Ahmet Ali Uslu bir sunum yaparak yenilenen sistemi anlattı.

Su tasarrufu sağlanacak

Merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Uslu, eski metropol alandaki 11 ilçenin yanı sıra şu an Aliağa, Menemen, Foça, Kemalpaşa, Bayındır, Torbalı, Selçuk, Menderes, Seferihisar ve Urla İlçeleri ile büyük yerleşim yerlerini SCADA sisteminde izlediklerini belirtti. Sistem sayesinde depoların sürekli kontrol edildiğini, arızaların minimuma indiğini, depolardaki taşmaları kontrol altına aldıklarını anlatan Uslu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Böylelikle hem su tasarrufu sağlayacağız hem de su arızalarının sayısı azalacak. Kaynaklarımızı daha etkin kullanacağız. Pompa ve depo arasında otomasyon sistemi olduğu için personelden tasarruf ediyoruz. Su kesintilerinden etkilenecek bölgeleri bu sistem sayesinde daraltıyoruz. Bütünşehir Yasası ile ilave edilen 9 ilçenin ve bağlı büyük yerleşim yerlerinin su alt yapısının da sisteme dahil edilmesi yönünde çalışmalara başladık".

Sunumun ardından SCADA sisteminden canlı örnekler verildi. Atatürk Mahallesi'ndeki bir su deposu ile pompa arasında uygulama yapıldı. Su deposundaki suyun seviyesi alçaltılıp yükseltilerek pompanın otomatik devreye girmesi sağlandı. Buca'da da kapalı bir vana açıldı.

Sistem 6 kat büyüdü

Daha önce 937 km²'lik alanda içme suyu kaynaklarını 7 gün 24 saat tek merkezden kontrol eden İZSU, bu yatırımla birlikte izlediği alanı yaklaşık 6 kat büyüterek 5 bin 400 km²'ye çıkarmış oldu. 18 milyon 250 bin liraya mal olan çalışmalar tamamlanarak 21 ilçedeki 331 adet derin kuyu, 142 adet pompaj tesisi, 161 adet depo, 780 adet pompa ve 220 adet vana ile Görece, Ürkmez, Balçova Gördes ve Güzelhisar barajları bir merkezden izlenip denetlenebilir hale geldi.

Sistem nasıl çalışıyor?

SCADA sistemi, izleme ve kontrolün yapıldığı donanım ve yazılımdan oluşan bir merkez ile sahadaki ölçüm ve kontrol cihazları, bilgi derleyen-toplayan RTU (uzak kontrol üniteleri) cihazları ve iletişim sağlayan telsiz ve GPRS cihazlarından oluşuyor. Sistem, sahaya yerleştirilen ölçüm ve kontrol cihazlarının ürettikleri verilerin RTU cihazlarına gönderilmesi, verilerin işlenerek telsiz ve GPRS haberleşme ortamı üzerinden SCADA merkezine iletilmesi biçiminde çalışıyor. Böylelikle merkezde görevli personel, 24 saat boyunca bu veriler ışığında kentin su trafiğini yönlendirebiliyor. İhtiyaca göre merkezden tüm pompa motorları çalıştırılıp durdurulabiliyor ve dağıtım sisteminde kullanılan vanalar istenen oranda açılıp kapanabiliyor. Pompa istasyonları, derinkuyu ve depolarda debi, basınç, seviye ölçümleri yapılarak dengeli su dağıtımı yapılıyor. Klor, bulanıklık, iletkenlik, pH ve çözünmüş oksijen ölçümüne ait bilgeler işlenerek suyun kalitesi anlık olarak kontrol ediliyor. Tesis güvenliğine ilişkin bilgiler de alınıp yetkisiz kişilerin tesislere girişi önleniyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İZSU, SCADA Merkezi'ni Yeniledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement