İzsu, 15 Yılda Tahtalı'nın "11 Katı" Kadar Su Arıttı - Son Dakika
Yerel

İzsu, 15 Yılda Tahtalı'nın "11 Katı" Kadar Su Arıttı

İzsu, 15 Yılda Tahtalı\'nın "11 Katı" Kadar Su Arıttı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, artıma tesislerinde 2000 yılından bu yana 3.5 milyar metreküp su arıttı.

21.03.2015 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, artıma tesislerinde 2000 yılından bu yana 3.5 milyar metreküp su arıttı. Bu miktarın, Tahtalı Barajı hacminin 11 katı büyüklüğe eşit olduğu öğrenildi.

Avrupa standartlarında arıtma kalitesi ve sayısıyla Türkiye'nin örnek illerinden biri olan İzmir'de, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2014 yılında 55 atık su arıtma tesisinde toplam 298 milyon metreküp atık su arıttı. Bu suyun yüzde 98'lik bölümü Avrupa Birliği'nde kentsel atık su arıtımında zorunlu olan ileri biyolojik yöntemlerle arıtılırken, çoğunluğu enerji olmak üzere arıtım yapmak için harcanan tutar ise 51 milyon lira oldu. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, 2000 yılından beri arıtılan toplam atık su miktarının 3.5 milyar metreküp olduğunu belirterek, "Söz konusu hacim Tahtalı Barajı'nın 11 katı; Körfez'deki su miktarına bakıldığında ise iç ve orta körfez dahil bu bölümdeki su miktarının 3 katı kadar. Son 5 yılda atık su arıtımı için harcanan para 180 milyon TL.'dir. 2000 yılında Büyük Kanal Projesi'nin devreye girmesi ile tüm atık sular arıtma tesislerinde arıtılarak Körfez'e deşarj edilmeye başlandı. Çiğli, Güneybatı, Urla, Foça, Menemen ve Kemalpaşa atık su arıtma tesislerinin de devreye girmesiyle Körfez'deki su kalitesi giderek arttı; balık ve canlı çeşitliliği çoğaldı" diye konuştu.

Küresel iklim değişikliklerine karşı kenti hazırlamak ve susuz bırakmamak için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Kente günde yaklaşık 550 bin metreküp su veriyoruz. Bu suyun yüzde 47'sini yeraltı su kuyularından, yüzde 53'ünü ise yüzeysel su kaynaklarından karşılıyoruz. Su sıkıntımız bulunmasa da rehavete kapılmayıp gelecek yıllarda yaşanması muhtemel kuraklık tehlikesine karşı önlemlerimizi alıyor, yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. İçme suyu kalitesini ise 80 ayrı noktadan yaptığımız denetimlerle sürekli izliyoruz. İzmir'in yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarını son model teknolojiyle donatılmış tesislerde arıttıktan sonra dağıtım ağıyla vatandaşlarımıza sunuyoruz. İzmir, suyun musluktan içilebildiği bir kent olma ayrıcalığını taşıyor. Bu kaliteyi korumak için var gücümüzle çalışıyoruz." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzsu, 15 Yılda Tahtalı'nın '11 Katı' Kadar Su Arıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement