İzmir Valilik Çed Raporu İstememiş, Res Tabiat İçin Sakıncalı Bulunmamış - Son Dakika
Güncel

İzmir Valilik Çed Raporu İstememiş, Res Tabiat İçin Sakıncalı Bulunmamış

İzmir Valilik Çed Raporu İstememiş, Res Tabiat İçin Sakıncalı Bulunmamış

İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde, yapımına başlanan Rüzgar Enerjisi Santrali projesinin, resmi belgelerde bulunan önemli ayrıntıları da ortaya çıktı.

09.12.2014 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde, yapımına başlanan Rüzgar Enerjisi Santrali projesinin, resmi belgelerde bulunan önemli ayrıntıları da ortaya çıktı. Buna göre proje kapsamında, kamuoyuna yansıyandan daha fazlasının, 95 Bin 265 metrekarelik orman alanında, yüz yaşına yaklaşmış 1806 kızıl çam ağacının kesimi yapılacağı öğrenildi. 2057 yılına kadar türbinlerin kurulu bulunacağı alan için, İzmir Valiliğinin ÇED raporuna gerek görmediği, Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun ise, 1806 ağacın kesimiyle ilgili, tabiat varlığı ve doğal sit açısından bir sakınca görmeyip projeye onay verdiği belirlendi. Bu arada, köylülerin ağaç kesilen alana girmesi yeni bir kararla yasaklandı.

İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde, RES projesi için geçtiğimiz pazar günü çam ağaçlarının kesilmeye başlanması çevrecileri ve köylüleri ayaklandırdı. Köylüler türbin kanat ve gövdelerinin geçmesi için hem yol kenarında, hem RES'in kurulacağı alanına ulaşımı sağlayacak orman yolunda ağaç kesimini önlemek için nöbete başladı. Köylüler projenin durdurulması için Danıştay'a yaptıkları başvurunun beklenmesini isterken bölgedeki yoğun yağmur nedeniyle kesime ara verildi.

AĞAÇ KATLİAMININ AYRINTILARI ORTAYA ÇIKTI

Urla Rüzgar Enerji Santrali projesinin resmi belgelerdeki önemli ayrıntıları da ortaya çıktı. Buna göre proje kapsamında, kamuoyuna yansıyan bin ağaç rakamından daha fazlasının, kesileceği belirlendi. Ovacık Köyü'nün yanı sıra İhsaniye, Kuşçular Köy sınırlarına da girecek olan projenin, 95 Bin 265 metrekarelik alanda faaliyete geçirileceği, bunun için de orman alanında, yüz yaşına yaklaşmış 1806 kızıl çam ağacının kesiminin yapılacağı öğrenildi. 2057 yılına kadar faaliyet gösterecek olan projede, 63.165 metrekarelik alanın türbin, 15.614 metrekarelik alanın şalt sahası, 14.047 metrekareik alanın yol ve nakil hattı için kullanılacağı tespit edildi.

AĞAÇ KESİMİ, TABİAT VARLIĞINA SAKINCALI BULUNMADI

Bunun yanı sıra, resmi belgelere göre, projeye çevreyi korumakla görevli hemen tüm kurumların hiçbir sakınca görmeden onay verdikleri ortaya çıktı. Onayın ilki, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alındı. Müdürlük bünyesindeki, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, bölgede, tespit, tescili yapılmış herhangi bir arkeolojik, kentsel ya da tarihi sit alanı içerisinde yer almadığına karar verdi. İkinci onay için gidilen makam ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu oldu. Bu komisyon ise yine 1806 kızıl çam ağacının kesilmesini ve bu kapsamda, çevrenin göreceği zararı, tabiat varlığı ile doğal sit açısından sakıncalı bulmayıp, projeye onay verdi. Tüm bunların yanı sıra, İzmir Valiliği de, projenin olası çevreye vereceği zararları araştırıp tespit edecek olan santral için, ÇED raporunun hazırlanmasına gerek görmediği, öğrenildi. Projeyi yürüten Sancak Enerji Grubu'na bağlı Hassas Teknik A.Ş.'nin de, Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü için doğayı koruyacağına yönelik noter aracılığıyla taahütname verdiği de, belgelerde yer aldı.

BÖLGE KÖYLÜYE KAPATILDI

Bu arada önemli bir gelişmede, ağaç kesimine direnen köylülere karşı alındı. Ağaç kesimi yapılacak olan bölgeye, ağaç kesim alanı tabelaları yerleştiren Menderes Orman İşletme Şefliği, Ovacık Köy Muhtarı Veysel Erköse'ye gönderdiği resmi yazıyla, proje alanına giriş ve çıkışın yasaklandığını bildirdi. Jandarma da, bölgeye takviye ekip gönderdi. Yasak kararının, tüm köylüye de duyurulması istendi. Orman işletme şefliği ayrıca, muhtar Erköse'den, köylüye bu ilanı yapıp yapmadığına yönelik bir de tutanak düzenleyip kendilerine ulaştırmalarını istedi. Yaşananlara tepki gösteren Ovacık Muhtarı Veysel Erköse, Doğamız için, ağaçlarımız için, geleceğimiz ve çocuklarımız için direnişimiz devam ediyor. Şimdilik durdurduk ama heran başlayacaklarını biliyoruz. Bu projede, hukuki sürecin bekleneceğinin yetkililer tarafından açıklanıncaya kadar, direniş de sürecek dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Valilik Çed Raporu İstememiş, Res Tabiat İçin Sakıncalı Bulunmamış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır-Şanlıurfa Karayolunda Zincirleme Kaza: 4 Yaralı
    17:50 Diyarbakır-Şanlıurfa Karayolunda Zincirleme Kaza: 4 Yaralı

    Diyarbakır-Şanlıurfa karayolunda meydana gelen zincirleme trafik kazasında 7 araç karıştı ve 4 kişi yaralandı. Kazada, bir otomobilin ani fren yapması sonucu arkasındaki araçlar birbirine çarptı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • AKP Milletvekili Faruk Çelik, Artvin-Ardahan yolunun bitirilmemesiyle ilgili tepki aldı
    17:49 AKP Milletvekili Faruk Çelik, Artvin-Ardahan yolunun bitirilmemesiyle ilgili tepki aldı

    AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Artvin'in Ardanuç ilçesinde düzenlenen mitingde Artvin-Ardahan yolunun bitirilmemesiyle ilgili tepki aldı. Bir yurttaşın hatırlatması üzerine Çelik, yolun sağlıklı bir şekilde bağlanacağını söyledi.

  • ERÜ ve TÜZDEV Arasında Akademik İş Birliği Protokolü İmzalandı
    17:49 ERÜ ve TÜZDEV Arasında Akademik İş Birliği Protokolü İmzalandı

    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) arasında akademik iş birliği protokolü imzalandı. Protokol, eğitim, sertifika programları, öğretim, akademik ve kültürel iş birliği usul ve esaslarını kapsamaktadır. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, TÜZDEV Genel Başkanı Op. Dr. Kemal Tekden ile birlikte protokolü imzaladı. Altun, üstün zekalı ve dahi çocukların eğitimine dikkat çekerek, bu öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini belirtti.

  • Muş Valisi, Üçevler grup köy yolunda karla mücadele ekiplerini ziyaret etti
    17:49 Muş Valisi, Üçevler grup köy yolunda karla mücadele ekiplerini ziyaret etti

    Muş Valisi Avni Çakır, Üçevler grup köy yolunda çalışma yürüten karla mücadele ekiplerini ziyaret etti. Kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu bölgede, İl Özel İdaresi ekipleri yolun açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Vali Çakır, ekiplerin çalışmaları hakkında bilgi aldı ve iş makinesi operatörlerine kolaylıklar diledi. Çakır, Muş'ta 368 köy ve 217 mezra bulunduğunu belirterek, kar yağışının azalmasına rağmen ekiplerin üstün çalışmasıyla vatandaşlara mağduriyet yaşatılmadığını ifade etti.


Advertisement