İzmir Urla Balıklıova'daki 74 Ev İçin Danıştay'dan Çıkan Karar Sonrası Yıkım Gerginliği - Son Dakika
Güncel

İzmir Urla Balıklıova'daki 74 Ev İçin Danıştay'dan Çıkan Karar Sonrası Yıkım Gerginliği

İzmir Urla Balıklıova\'daki 74 Ev İçin Danıştay\'dan Çıkan Karar Sonrası Yıkım Gerginliği

Urla Balıklıova'daki 74 ev için Danıştay'dan çıkan karar sonrası yıkım gerginliği İZMİR'in Urla İlçesi'ne bağlı Balıklıova'da, özel idarenin kapatılmasıyla belediyeye devredilen 74 ev için, Kıyı Kanunu'na uygun olmadıkları kararı çıkması, yıkım tartışmalarının yaşanmasına neden oldu.

20.01.2016 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Urla Balıklıova'daki 74 ev için Danıştay'dan çıkan karar sonrası yıkım gerginliği

İZMİR'in Urla İlçesi'ne bağlı Balıklıova'da, özel idarenin kapatılmasıyla belediyeye devredilen 74 ev için, Kıyı Kanunu'na uygun olmadıkları kararı çıkması, yıkım tartışmalarının yaşanmasına neden oldu. Burada 25 yıldır kira verip oturan ev sahiplerinin, yıkım kararına karşı açtığı davayı, yerel mahkemenin reddetmesinden sonra Danıştay'ın da bunu onamasıyla, tahliye için harekete geçildi. Avukat Yusuf Baratalı ise, ortada yıkım için alınan bir mahkeme kararının olmadığını öne sürerek, "Yerel mahkeme, kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olmadığına karar verdi. Masraf ve vekalet ücretini ödememizi istedi. Biz bunu Danıştay'a götürdük. Danıştay'ın reddettiği budur. Yıkım için esas mahkeme henüz sonuçlanmadı" dedi.

Özel idarelerin kapatılması kararından sonra, İzmir Valiliği, eskiden köy olan Balıklıova Mahallesi'ndeki 74 evi, Urla Belediyesi'ne devretti. Bu gelişmeden sonra, Belediye Encümeni de evlerin Kıyı Kanunu'na uygun olmadığı ve inşaat ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle boşaltılarak yıkılmasına karar verdi. Alınan kararla yaklaşık 25 yıl burada kira ödeyip oturanlar, işgalci durumuna gelmelerine tepki gösterip, hukuk mücadelesi başaltı. 2014 yılının Kasım ayında, İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi, evlerde yaşayanların, evlerin boşaltılıp yıkılması kararına yaptığı itirazı sonuçlandırdı. Mahkeme itirazı, "Belediyenin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların tahliyesinin, ancak taşınmazın bulunduğu yer mülki amirliğince sağlanacağı açık olup, dava konusu taşınmazın, 2886 sayı kanunun 75'inci maddesi gereği, 15 gün içinde tahliye edilerek, belediyeye teslim edilmesi, teslim edilmediği takdirde, işgalin idari yoldan sona erdirileceğine ve taşınmazın mevzuat gereği boşaltılacağına ilişkin işlemin taşınmazın rızaen boşaltılması yolunda davacıya yapılmış bir ihbar niteliğinde olduğuna, bu haliyle idari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olmadığından davanın esasının incelenebilme olanağı bulunmadığı gerekçesiyle davayı incelenmeksizin reddine" diye sonuçlandırdı. Ancak bu evlerde oturanlar, kendi aleyhine çıkan mahkeme masrafları ve vekalet ücretleri için Danıştay'a itirazda bulundu. Danıştay ise yerel mahkemenin kararını, geçen kasım ayında onadı.

TARTIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

Danıştay'ın kararından sonra Urla Belediyesi, yıkım kararının artık onandığı yönünde açıklama yapıp, Kaymakamlıktan, evlerin tahliye edilip kendilerine teslim edilmesini istedi. Kaymakamlık görevlileri de, bugün sabah saatlerinde jandarma ekipleriyle birlikte tahliye için evlerini bulunduğu Balıklıova Mahallesi'ne gitti. Buradaki evlerde oturanlar, ekipleri karşılayıp, tahliye kararına direneceklerini söyledi, ortada bir mahkeme kararı bulunmadığını öne sürdü. Evlerin bulunduğu alanın girişi önünde de jandarmaya set oluşturuldu. Bu sırada evlerde yaşayanlar ile, hem Kaymakamlık görevlileri hem de jandarma yetkilileri arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Bu sırada Kaymakamlık görevlisinin, elindeki yazıyı gösterip görevini yapması gerektiğini söylemesi üzerine, vatandaşlardan biri, "Sen görevini yapıp evine gideceksin. Biz evi boşalttıktan sonara nerede kalacağız? Çocuklarımız için direniyoruz. Burada hukuksuz bir durum yok" karşılığını verdi.

İlerleyen yaşlarına ve soğuk havaya rağmen jandarmanın evlerin bulunduğu alana girmesine izin vermeyen vatandaşlardan Zühre Umay, "Evlerimizin mücadelesini veriyoruz. Bize ait olanın, belediyelinin rant kapısı yapmaması için direniyoruz. Hepimizin yaşı 50 - 60, burada direneceğiz. Danıştay'dan bir karar gelirse, boynumuz kıldan ince çeker gideriz. Mahkeme kararı olmadan bu kadar insanı söz verdikleri halde dışarı atıyorlar" dedi.

AVUKAT BARATALI, "ORTADA KARAR YOK"

Ev sahiplerinin avukatı CHP Urla eski İlçe Başkanı Yusuf Baratalı ise, ortada yıkım için alınan bir mahkeme kararının olmadığını öne sürdü. Baratalı, "Yerel mahkeme, kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olmadığı için kararı reddetti. Masraf ve vekalet ücretini ödememizi istedi. Biz bunu Danıştay'a götürdük. Danıştay'ın reddettiği budur. Yıkım için esas mahkeme henüz sonuçlanmadı. Ama belediye dünden beri sanki bir mahkeme kararı varmış gibi manipülasyon yapıyor" dedi. Urla Belediyesi'nin geçen yıl aldığı yıkım kararı üzerine İzmir 1. İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını ve bununla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini, henüz bir karar verilmediğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam aracılığıyla konunun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da gittiğini ve onun da mahkeme kararı çıkana kadar yıkımın olmamasını istediğini söyleyen Yusuf Baratalı, "Belediye kendi açısından, kendini haklı görüp işlem yapmaya çalışıyor. Ama bugün öğleden sonra iptal kararı çıkmayacağının garantisi yok. Mahkeme ne karar verirse versin, adaletin kestiği parmak acımaz, ama ortada yıkım için bir mahkeme kararı yok" dedi.

CHP İL BAŞKANLIĞINI İŞGAL ETMİŞLERDİ

Balıklıova Mahallesi'ndeki yıkılmak istenen 74 evde yaşayanlar, geçen yıl ağustos ayında, CHP'li Urla Belediyesi'ne tepki gösterip, CHP İzmir İl Başkanlığı'nı işgal etmişlerdi. Eyleme katılanlar binada iki gün boyunca kalmış, yıkım için mahkeme kararı bekleneceği yolundaki açıklamalar üzerine ayrılmışlardı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Urla Balıklıova'daki 74 Ev İçin Danıştay'dan Çıkan Karar Sonrası Yıkım Gerginliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Isparta-Antalya Karayolu'nda trafik kazası: 1 ölü
    14:01 Isparta-Antalya Karayolu'nda trafik kazası: 1 ölü

    Isparta-Antalya Karayolu Bucak Karacaören mevkiinde meydana gelen trafik kazasında, otobüs ile otomobil çarpışması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi
    13:59 Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi

    DHMİ Genel Müdürlüğü, Kars Harakani Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Kars Harakani Havalimanı'nda iç hat yolcu trafiği 46 bin 846 olarak gerçekleşti. Ayrıca, iç hatlarda 349 uçak iniş-kalkış yaparken, toplamda 409 ton yük taşındı. 2024 yılının ilk 3 ayında ise Kars Harakani Havalimanı'nda toplamda 163 bin 102 yolcu, bin 019 uçak ve bin 578 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Kırıkkale'de Şiddetli Rüzgar Nedeniyle Otomobile Ağaç Devrildi
    13:58 Kırıkkale'de Şiddetli Rüzgar Nedeniyle Otomobile Ağaç Devrildi

    Kırıkkale'de Ziya Gökalp Caddesi'nde şiddetli rüzgarın etkisiyle park halindeki bir otomobilin üzerine ağaç devrildi. Otomobilde hasar meydana geldi ve itfaiye ekipleri olay yerine gelerek ağacı keserek yolu trafiğe açtı.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan çocuklara ilham dolu mesaj
    13:57 Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan çocuklara ilham dolu mesaj

    Alper Gezeravcı, TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde yaptığı açıklamalarda, çocuklara ilham kaynağı olmaktan gurur duyduğunu ve Türkiye'nin geleceğinin çocuklarla şekilleneceğini belirtti. Gezeravcı, Atatürk'ün vizyonuyla yürünecek yollara işaret etti ve devletin güçlü iradesiyle hedeflere ulaşma konusundaki kararlılığını vurguladı.

  • Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar'a iş çizmesi hediye edildi
    13:57 Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar'a iş çizmesi hediye edildi

    Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, Yeniden Refah Partisi Aziziye İlçe Teşkilatı tarafından iş çizmesi hediye edildi. Başkan Akpunar, Aziziye için seferber olacaklarını belirtti.

  • Kars Belediyesi 2024-2029 dönemi ilk meclis toplantısı yapıldı
    13:56 Kars Belediyesi 2024-2029 dönemi ilk meclis toplantısı yapıldı

    Kars Belediye Meclisi, yeni dönemdeki ilk toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Prof. Dr. Ötüken Senger'in başkanlığında yapılan toplantıda, meclis başkanlık divanı ve diğer komisyonların seçimleri yapıldı.

  • Denizli'de kaybolan 3 ilkokul öğrencisi bulundu
    13:54 Denizli'de kaybolan 3 ilkokul öğrencisi bulundu

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde kaybolan 3 ilkokul öğrencisi, bir camide geçirdikleri gece sonrasında polis tarafından bulundu. Ailelerine teslim edilen çocuklar sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.


Advertisement