İzmir Ülkelerinde Ölümden Kaçan Suriyelilere, İzmir'deki Yaşamları İçin Yeni Hizmet - Son Dakika
Güncel

İzmir Ülkelerinde Ölümden Kaçan Suriyelilere, İzmir'deki Yaşamları İçin Yeni Hizmet

İzmir Ülkelerinde Ölümden Kaçan Suriyelilere, İzmir\'deki Yaşamları İçin Yeni Hizmet

Suriye'deki iç karışık sonrasında adeta ölümden kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin en çok tercih ettiği illerden biri de İzmir oldu.

30.11.2014 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'deki iç karışık sonrasında adeta ölümden kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin en çok tercih ettiği illerden biri de İzmir oldu. Kentteki sayıları yaklaşık 25 bine ulaşan Suriyelilerin, hem eğitimlerinde hem de günlük yaşamlarında daha iyi iletişim kurmaları için, Bornova Halk Eğitim Merkezi, Türkçe öğretimi projesini uygulamaya başladı. Artık İzmir'i benimsemeye başlayan Suriyeliler de, yediden yetmişe, büyük ilgi gösterdikleri kurslara katıldı. Kursiyerlerin önemli bir bölümünün okuyup yazmaya başladıkları öğrenildi.

Suriye'de yaşanan iç karışıklıktan en çok siviller etkilendi. Yüzbinlerce Suriyeli, evlerini ve vatanlarını terk ederek Türkiye'ye geçip çeşitli şehirlere yerleşmeye başladı. Suriyelilerin, hem Türkiye'nin batı kıyısında yeralıp Yunan adalarıyla deniz yoluyla bağlantısı olduğu için hem de iş imkanlarından dolayı en çok tercih ettiği kentlerden biri İzmir, oldu. Kentin çeşitli semtlerinde ev kiralayıp yerleşmeye başlayan Suriyelilerin sayısının, kayıtlı olmayanlar da dahil 25 bine ulaştığı açıklandı. Birçok mahallede, sokaklarda Suriyeliler dolaşmaya başladı.

ÖNEMLİ BİR PROJE BAŞLATILDI

Suriyeli vatandaşlar için, Bornova Halk Eğitim Merkezi öncülüğünde önemli bir proje uygulanmaya başlandı. Yaklaşık iki ay önce merkezin müdürlüğüne getirilen, 18 yıllık sınıf öğretmenliğinin yanı sıra yönetim ve organizasyon alanında da yüksek lisans yapan Ebru Yücel'in geliştirdiği proje, kısa sürede büyük ilgi gördü. Çocukların hem eğitimlerini aksatmamaları, hem de sosyal yaşamdan kopmamaları için, büyüklerin de yeni yaşamlarında kolay iletişim sağlamaları için geliştirilen projeyle, Suriyelilere, ilkokullarda Türkçe okuma ve yazma kursu hayata geçirildi. Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu Altındağ, Işıkkent ve Pınarbaşı semtlerindeki Gürpınar İlkokulu, İTO İlkokulu, Yunus Emre İlkokulu, Batıçim İlkokulu, Şehit Teğmen Murat Aslantürk İlkokulu ile Vedide Baha Pars İlkokulu'ndaki kurslar, pazartesi, salı ve çarşamba olmak üzere haftanın üç gününde verilmeye başlandı. Kurslara, erkeklerin genellikle işte olmalarından dolayı çocukların yanı sıra anneleri de büyük ilgi gösterdi. Katılımcıların, her geçen gün sayılarının artmasıyla, farklı okullarda yeni sınıflar da açıldığı öğrenildi. Yedi yaşındaki çocuklardan 50 yaşındaki annelerine kadar katılımın olduğu kurslarda, Arap, Türk ve Kürt kökenli toplam 293 Suriyelinin eğitim gördüğü, bu kursiyerlerden de, 45'inin okuma - yazmayı çözdükleri açıklandı.

SORUNA KAYITSIZ KALAMAZDIK

Projenin mimarı olan Bornova Halk Eğitim Müdürü Ebru Yücel, "Suriyelilerin şehre adaptasyon sağlamaları konusunda duyarsız kalamazdık. Temennimiz ve arzumuz bir an evvel Suriye'deki sıkıntıların bitmesi. Suriyeliler ülkemizin değişik şehirlerine dağılmış durumda. Bazıları ise İzmir'e geldi. Artık İzmir'de aile ve sosyal hayatlarını devam ettiriyorlar. Yaşadıkları dil sorununa kayıtsız kalamazdık. Onlara yardımcı olmak adına da böyle bir yola girdik. Aldığımız geri bildirimler de iyi bir çalışma yaptığımızı, ortaya koyuyor" dedi. Suriyeli kursiyerlere ders veren öğretmenlerden birisi ise Mardinli sınıf öğretmeni Özgür Barış Çağlayan, Türkçe derslerinin çok başarılı geçtiğini, büyük bir hevesle derslerine katılımın olduğunu, bunun da başarılarında önemli olduğunu dile getirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Ülkelerinde Ölümden Kaçan Suriyelilere, İzmir'deki Yaşamları İçin Yeni Hizmet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement