İzmir Taş Ocağına Karşı Direniş Bitmedi - Son Dakika
Güncel

İzmir Taş Ocağına Karşı Direniş Bitmedi

İzmir Taş Ocağına Karşı Direniş Bitmedi

İzmir-İstanbul Otoyolu inşaatında kullanılmak üzere malzeme alınacak taş ocağının kurulmak istendiği Kemalpaşa'nın Akalan Köyü'nde, İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nin, 'ÇED gerekli değildir" kararı için, bakanlıktan savunma gelinceye kadar yürütmeyi durdurmasına rağmen vatandaşların mücadelesi sürüyor.

25.01.2015 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir- İstanbul Otoyolu inşaatında kullanılmak üzere malzeme alınacak taş ocağının kurulmak istendiği Kemalpaşa'nın Akalan Köyü'nde, İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nin, 'ÇED gerekli değildir" kararı için, bakanlıktan savunma gelinceye kadar yürütmeyi durdurmasına rağmen vatandaşların mücadelesi sürüyor. Direniş noktasında, kendilerine destek veren çevrecilerle buluşan köylü kadınlar, onlar için keşkek yapıp, elleriyle ikram etti. Köylülerden Fatma Köken, 'Kesin sonuç alınıncaya kadar, bu mücadele sürecek" dedi. İzmir-İstanbul arasında yapımı halen devam eden otoyol inşaatında dolgu malzemesi çıkartılması amacıyla Kemalpaşa Akalan Köyü'ne taş ocağı açılmasına karar verildi. Kendilerinden habersiz alınan bu karara tepki gösteren köylüler, taş ocağı için şantiye kurulup iş makinelerinin gelmesine isyan etti. Geçen 7 Ocak'ta Şantiye alanını basıp iş makineleri ile buradaki binalarının camlarını kıran köylülerden ikisi kadın 19'u hakkında da savcılık adli işlem başlattı.

MAHKEME GEÇİCİ OLARAK YÜRÜTMEYİ DURDURDU, KÖYLÜLER BİTİRMEDİ

Bu arada hukuk mücadelesi başlatan köylüler adına Avukat Şehrazat Mercan, idare mahkemesine dava açtı. Gerek yaşanan gerilimi gerekse de direnişin sürmesini göz önünde bulundurup duruşmayı öne alan İzmir 5'inci İdare Mahkemesi, 'ÇED gerekli değildir" kararı için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan savunma gelinceye kadar yürütmeyi durdurdu. Ancak bu geçici karara rağmen Akalanlı köylüler, mücadelelerini bitirmedi. Direniş için kurdukları çadırı sökmedi ve şantiye bölgesini terk etmedi. Direnişlerini çeşitli etkinliklerle sürdüren köylülere, çevreciler ile siyasilerden de büyük destek geldi.

KEŞKEK PİŞİRİLDİ

Akalanlılar bugün bir kez daha, kendilerine destek veren vatandaşları, direniş bölgesinde misafir etti. Köylü kadınlar, kendi elleriyle yaptıkları geleneksel yiyeceklerden keşkeği, misafirlerine ikram etti, onlara mücadelelerini anlattı. Köylülerden Fatma Köken, 'Kesin sonuç alınıncaya kadar mücadele sürecek. Biz yaşlansak da çocuklarımız ve torunlarımız için bu mücadele" dedi. Yine köylülerden Elif Yüksel, taş ocağıyla çocukları için hayatının tehlike yaratacağını, okula çok yakın olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra yıllarca büyük çabayla yetiştirdiklerini kirazlarının da yok olacağını öne sürdü. Bu arada köylülerin Avukatı Şehrazat Mercan ise, 'Şu anda, bakanlığın savunmasını bekliyoruz. Onların neleri gerekçe gösterip kendilerini savunacaklarını merak ediyoruz. Burada köylüler, çevreciler, herkes el ele verip mücadele ediyor" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Taş Ocağına Karşı Direniş Bitmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement