İzmir Karakolda Kadına Dayak Güvenlik Kamerasında Karakol Dayağında Polislere Delil Karartma Cezası - Son Dakika
Güncel

İzmir Karakolda Kadına Dayak Güvenlik Kamerasında Karakol Dayağında Polislere Delil Karartma Cezası

İzmir Karakolda Kadına Dayak Güvenlik Kamerasında Karakol Dayağında Polislere Delil Karartma Cezası

Karabağlar'da müzikhollere yönelik polis ekipleri 17 Temmuz 2011'de denetimler yaparken 'kimliksiz olduğu, izinsiz çalıştığı ve polise mukavemette bulunduğu' gerekçeleriyle gözaltına aldığı Fevziye Cengiz'i karakola götürdü.

22.04.2014 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabağlar'da müzikhollere yönelik polis ekipleri 17 Temmuz 2011'de denetimler yaparken 'kimliksiz olduğu, izinsiz çalıştığı ve polise mukavemette bulunduğu' gerekçeleriyle gözaltına aldığı Fevziye Cengiz'i karakola götürdü. Cengiz burada polisler tarafından dövüldü. Dayak görüntülerinin basına yansımasının ardından, hem Cengiz, hem polisler hakkında dava açıldı.

İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 'polise mukavemet ve hakaret' suçlamasıyla yargılanan müşteki sanık Fevziye Cengiz'e 16.5 yıl hapis, müşteki sanık polisler B.S., H.Y., T.D.'ya 'işkence ve eziyet' suçundan 4 ile 9 yıl arasında hapis, olanlara göz yumduğu iddiasıyla polis memuru N.A.'ya da 1 yıl 6 ay hapis cezası istendi. Bu davalar henüz sonuçlanmadı.

Olayın ardından, Fevziye Cengiz'e karakolda polis memurlarınca şiddet uygulanması görüntüleriyle ilgili soruşturmayı yürüten dönemin Cumhuriyet Savcısı Alaattin Dokur'un bilirkişi olarak atadığı İzmir Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şubesi'nde görevli Komiser Yardımcısı M.D., polis memurları M.K. ve Ü.S.'yi atadı. İddiaya göre bilirkişi polisler yanlı rapor hazırladı. Savcılık haklarında soruşturma başlattı. Savcı bu 3 polis hakkında 'dellileri karartma' suçundan 9 ay ile 7.5 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı. İzmir 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya, Fevziye Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım ile 3 sanık polis memuru ve avukatları Gülseren Menek katıldı.

Komiser yardımcısı M.D., ifadesinde, "Savcılığın yazısı ile kamera kayıtların incelenerek ön inceleme raporu vermemiz istendi. Gelen üst yazıda görevli memura hakaret ve tehdit suçlarından dolayı ön inceleme raporu tanzim edilmesi yazıyordu. Bu yazıya bağlı kalmadan meydana gelen olayla ilgili olarak Karabağlar karakolundaki görüntülerin tümü üzerinde inceleme yaptık. Bu incelemeye göre 25 kare fotoğraf ve fotoğrafta gözüken olaylarla ilgili herhangi bir hukuki değerlendirme yapmadan, gördüğümüz olayları tamamen tarafsız olarak gerekli şekilde belirttik. Bu görüntülerde geçen fiziki müdahaleyi de raorumuza konu ettik. Bu olayda herhangi bir montaj ya da kesinti yapmadık, görüntüleri tamamen ham olarak 6 CD olarak savcılığa teslim ettik. Beraatimi istiyorum" dedi.

Polis memuru M.K. da ifadesinde şunları söyledi:

"Bu olaydan sonra görev yerim değişti. Rapor hazırlamamız yönünde yazı gelir gelmez, karakola gidip inceleme yaptık. Kamera kayıt cihazındaki 6 saatlik görüntülerinin tamamını 6 DVD'ye aldık ve o şekilde tespit yaptık. Bu CD'ler hazırlanırken, kamera kayıtlarındaki görüntülere aykırı olarak kesinti ya da montaj işlemi yapılmadı. Düzenlediğimiz rapor gerçeğe uygundur. Fiziki müdahale herkes için tespit edildi ve rapora aynen geçildi. Bu fiziki müdahale kavramı için de ayrı ayrı tekme, tokat gibi hukuki vasıflandırma yapmadık. Sunduğumuz görüntüler dışında farklı görüntüler yoktur. Biz her ne kadar bilirkişi olarak lanse ediliyor isek de yemin zaptımız yok. Bu konuda her hangi bir ücret almadık. Biz sadece Emniyet ve Savcının talimatını ivedilikle yerine getirdik. Aslında bizim görüntülerimizden sonra Nöbetçi Savcılıkça yeniden yapılan incelemede, Adliyedeki bilirkişiler tarafından düzenlenen raporda bizimkiler arasında hir hangi bir fark göremedim. Bu olaydan sonra şube müdürümüz A.A., bize görev veren savcı Alaatin Dokur'un kendisinin de CD'leri tam olark izlemediğini söyledi. Bunun ne derece doğru olduğun bilmiyorum. İkisinin arasında geçen bir konuşmadır, bize bu şekilde yansıdı."

Diğer sanık Ü.S. de ifadesinde, "Raporu hazırlayıp, savcıya teslim ettik. Savcı raporu gördü, 'Bu benim için yeterlidir' dedi. Resmi polisin olay sırasında odanın perdesini çekmesini rapora yazmadık. Ancak bu görüntü de CD'de var. Onun bir delil teşkil edeceğini hukuki bilgimiz eksik olduğu için raporumuzda belirtmedik" dedi.

Sanık avukatı Gülseren Menek de müvekkilerinin herhangi bir kastı olmadığını, görüntülerde ne gördülerse onları raporlarını yazdıklarını ve savcılığa teslim ettiklerini belirtip beraatlerini istedi.

Fevziye Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım ise ham görüntüler ile sanıkların hazırladığı raporların çelişkili olduğunu, ham görüntelerde müvekkilinin dayak yediğini, raporda ise yerde otururken olan bölümünün yansıtıldığını belirtip, "Bu dava mahkemeden mahkemeye gidip 8 ay sonra açıldı. Müvekkilimin bu nedenle psikolojisi bozuldu. Maddi ve manevi olarak çöküntü içinde. Zararımız karşılanmadı. Sanıkların cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

9. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi, sanık polis memurlarını önce 1'er yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıp, 5 yıl süreyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Fevziye Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım ise temyize gidebilmek amacıyla kararın bozulması için bir üst mahkemeye itiraz edeceğini ve sanıklar hakkında da tazminat davası açacaklarını söyledi.

ARŞİV GÖRÜNTÜLERİ GEÇİLECEK

AKTÜEL GÖRÜNTÜ TAKİP EDİLİYOR

Haber-Kamera: Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)-

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Karakolda Kadına Dayak Güvenlik Kamerasında Karakol Dayağında Polislere Delil Karartma Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: 6 Bin 299 Çift Evlilik Öncesi Eğitimlere Alındı
    16:26 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: 6 Bin 299 Çift Evlilik Öncesi Eğitimlere Alındı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin bu hafta evlilik öncesi eğitimlere alındığını açıkladı. Bakan Göktaş ayrıca, fonun öncelikli olarak deprem bölgesinde pilot olarak uygulandığını ve daha sonra Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını ifade etti.

  • Gezi Parkı Davası Tutuklusu Tayfun Kahraman'dan Sandığa Gitme Çağrısı
    16:25 Gezi Parkı Davası Tutuklusu Tayfun Kahraman'dan Sandığa Gitme Çağrısı

    Gezi Parkı davasından cezaevinde bulunan şehir plancısı Tayfun Kahraman, pazar günü yapılacak yerel seçim için sandığa gitme çağrısı yaptı. Kahraman, oy kullanmayı düşünmeyen kişileri ikna etmek ve engelli olanları sandığa götürmek için çağrıda bulundu. Kendisinin yerine kullanılan her oy hakkını ödeyeceğini belirten Kahraman, İstanbul'u savunmaya devam edeceğini vurguladı.

  • Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı
    16:25 Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı

    Oyuncu Sermiyan Midyat, Midyat Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen söyleşiye katıldı. Midyat ilçesinde bulunmaktan memnuniyetini dile getiren Midyat, Ağustos ayında çekimlerine başlayacağı 'Hükümet Adam' filminin galasını da ilçede yapacağını belirtti. Söyleşinin sonunda hayranlarıyla fotoğraf çektiren Midyat, programda müzik grubu da sahne aldı.

  • Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı
    16:25 Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı

    Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, izinsiz ve yetkisiz bir şekilde tıbbi işlem yapıldığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda, bin 757 tıbbi malzeme ve cihaza el konuldu. Yabancı uyruklu işletme sahibi gözaltına alındı ve hakkında adli ve idari işlem yapıldı. Antalya Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların sağlığını tehlikeye atan ve haksız kazanç elde eden kişilere yönelik çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

  • CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey: 'Bursa'da Kentsel Dönüşüm Yapılmadı'
    16:25 CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey: 'Bursa'da Kentsel Dönüşüm Yapılmadı'

    CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Bursa'da kentsel dönüşümün yapılmadığını belirterek, kentsel dönüşümü eleştirdi.

  • Konya Akıncılar Platformu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı
    16:24 Konya Akıncılar Platformu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı

    Konya Akıncılar Platformu Başkanı Ahmet Poçanoğlu, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yol arkadaşlarını destekleyeceklerini açıkladı.

  • Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi kullanan 3 zanlıdan ikisi yakalandı
    16:23 Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi kullanan 3 zanlıdan ikisi yakalandı

    Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı, Karabük Üniversitesi'nde yaşandığı iddia edilen olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin haklarında gözaltı kararı verilen 3 zanlıdan ikisi yakalandı. Zanlılar, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakalanan zanlılar adliyeye sevk edildi, diğer zanlının yakalanması için İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına talimat gönderildi.

  • CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba Emeklilerle Buluştu
    16:23 CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba Emeklilerle Buluştu

    CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba, emekli derneklerinin temsilcileriyle bir araya gelerek emeklilerin yaşadığı sorunları dile getirdi.

  • Denizli'nin Buldan ilçesinde yangın çıkan minibüs kullanılamaz hale geldi
    16:21 Denizli'nin Buldan ilçesinde yangın çıkan minibüs kullanılamaz hale geldi

    Denizli'nin Buldan ilçesinde, İ.Ö'nün kullandığı 41 AST 887 plakalı minibüs, Sarımahmutlu mevkisinde seyir halindeyken çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi. Yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.


Advertisement