İzmir Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Yerel

İzmir Ekonomi Zirvesi

İzmir Ekonomi Zirvesi

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Boykotla ilgili söylemlere ekonomi dünyası olarak dikkat etmemiz gerekiyor.

24.07.2014 21:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, İsrail'in protesto edilmesi konusunda "boykotla" ilgili söylemlere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Bizim kınadığımız, vahşetle, katliamla suçladığımız İsrail hükümetinin yanlış uygulamalarıdır. 5,5 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip iki ülkenin şirketleri ve insanları hedefimiz ve kastımız değildir" dedi.

Zeybekci, Türkiye'nin AB'ye üye olacağı beklentisiyle serbest bölge yatırımlarını ihmal ettiğini de belirterek, İzmir'in bir serbest bölgeler şehri olmasını istediklerini de ifade etti.

İzmir'in orta ve uzun vadeli projelerinin değerlendirilmesi amacıyla İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İZTB) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ile Yeni Asır Gazetesi tarafından düzenlenen "İzmir Ekonomi Zirvesi"ne katılan Bakan Zeybekci, 4 saat süren konuşmaların ardından söz aldı.

Toplantıda siyasi anlamda yapılan konuşmalara İzmir'e olan saygısından dolayı cevap vermeyeceğini ifade eden Zeybekci, her seçim öncesinde ülkenin seçimlerden sonra kötüye gideceği iddialarının ortaya atıldığını, bunların tersi gelişmelerin yaşandığını ifade etti.

Bölge coğrafyasının sıkıntılı günler yaşadığını, pergel ve cetvelle yeni sınırların belirlenmeye çalışıldığını, bu ortamda Türkiye olarak, bu yeni oluşan sistem içinde belirleyici olmanın gayreti içinde olduklarını anlatan Zeybekci, muhalefet partisi temsilcilerinden yöneltilen ve ülkenin kötülüğünü isteyen bazı beklentilerin "parlamenter sistemin tıkandığını" gösterdiğini savundu.

Cari açığa yönelik uluslararası bazı kuruluşların yaptığı tahminlerin önümüzdeki dönemde aşağı yönlü revize edileceğini ifade eden Zeybekci, açığın yıl sonu itibarıyla orta vadeli programda yer alan yüzde 6,4 tahmininin de altına ineceğini, yüzde 5,5 seviyesine yaklaşır biçimde sonuçlanacağını söyledi.

"Türkiye kötü olacak diye el ovuşturanlar için üzülüyorum" diyen Zeybekci, ülkenin sene sonunda hiç beklenmedik yerlerde olacağını söyledi. Irak'taki olayların olumsuz etkisine rağmen alternatif pazarların genişletilmesi sayesinde dün itibarıyla ihracatın yüzde 10 arttığını ifade eden Zeybekci, dünya genelinde serbest ticaret anlaşmaları imzalamak üzere bir seferberlik başlattıklarını kaydetti.

İsrail'i protesto

Bakan Zeybekci, İsrail'in Gazze saldırısı sonrası "boykot" söylemlerine dikkat çekerek  bu söylemlere dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bizim kınadığımız, vahşetle, katliamla suçladığımız İsrail hükümetinin yanlış uygulamalarıdır. 5,5 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip iki ülkenin şirketleri ve insanları hedefimiz ve kastımız değildir. Attığımız adımları, söylediğimiz sözleri iyi söylemek, kimseyi incitmeden bunları yapmak zorundayız. Biz yine bu sıkıntılı dönemlerin geçeceğine, iki ülkenin ekonomik ve siyasi ilişkilerinin yeniden iyi noktalara geleceğine inanıyoruz. Bazı yerlerde sanki hükümetimiz boykot çağrısında bulunmuş, boykot yapılmasını istiyormuş gibi birileri ön alıp da 'boykot yanlış olur' gibi yanlış anlamalara neden olacak şeyler söylenmiş. Biz öyle bir şey söylemedik. Başbakanımız tam tersine, benim söylediğim sözler paralelinde şeyler söyledi. Onun için çok dikkat etmemiz lazım."

İzmir'e serbest bölge

İzmir'in karmaşa, dağınıklık ve ihmal edilmişliğine rağmen muhteşem zenginliğe sahip bir "başkent" olduğunu anlatan Zeybekci, İzmir'e yönelik tüm planlamaların tüm Ege Bölgesi'ni içine alarak yapılması gerektiğini ifade etti.

Ege'nin enerji ve hammadde kaynaklarının giriş ve çıkış kapısı olabilecek bir coğrafyada olduğunu anlatan Zeybekci, mevcut teşvik sisteminin üzerinde düzeltmeler yapılabileceğini, ancak mantığının doğru olduğunu, İzmir'in mevcut sistem içinde daha fazla teşvik alabilmesi için planlamalar yapılması gerektiğini, bunlar yapılırken Denizli, Manisa, Aydın ve Uşak'ın da dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

İzmir'de serbest bölge yatırımlarını öncelikli olarak düşündüklerini kaydeden Zeybekci, şöyle konuştu:

"İzmir'in bir serbest bölgeler şehri olmasını istiyoruz, bunun için dünyayı inceliyoruz. Serbest bölgeler anlamında dünyada bundan çok büyük menfaatler sağlamış ülkeler var. Türkiye AB'ye girecek ve müktesebatta serbest bölgelerin yeri yok diye, serbest bölgelerimizi ihmal ettik, böyle bir hata yaptık. 53 yıldır kapısında beklediğimiz ve ne zaman gireceğimiz belli olmayan, bir 53 yıl daha sürme ihtimali olan bir AB'nin müktesebatında yok diye, böyle bir hata yapmaya kimsenin lüksü yoktur. Türkiye olarak serbest bölgelerden sonuna kadar yararlanacağız. Serbest bölgelerdeki imkan ve teşvikleri olabildiğince geliştireceğiz."

İzmir'de Ege Serbest Bölgesi benzeri limanlara çıkışları olan bölgeler dışında gelişmiş ülkelerden tedavi ve yaşlı bakımı amacıyla kullanılacak sağlık serbest bölgelerin de kurulabileceğini dile getiren Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelin bu işleri hep beraber geniş bir havzada yapalım. Birinci önceliğinizin İzmir olması gerektiğini biliyorum. Epeyce ihmal edilmişlikten dolayı da sizlerin sabırsızlandığını görüyorum. Öncelikli olarak İzmir'i planlayalım. Bakanlık olarak biz terzi üretimi teşviklere de varız. Nerede, nasıl, neyi teşvik edeceksek tüm kuralları zorlayalım. Bunları yapmaya varız. Bunu da başaracağımıza inanıyorum. Küllerini üstünden kaldırdığınız zaman altında muhteşem bir zenginlik var, burası kadim bir kent."

İzmir'in talepleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise toplantıda yaptığı konuşmada Manisa ile İzmir arasındaki teşvik farklılığının artık kalkması gerektiğini, İzmir Körfezi'nin yaklaşım kanalı projesinin başlaması ve limanın büyütülmesi gerektiğini kaydetti.

İzmir'de sağlık turizmi için 400 hektar alan belirlendiğini, planlamalarda 300 dönümlük alanda alışveriş merkezi yapılmasının dayatıldığını savunan Kocaoğlu, "Birbirine zıt iki şey aynı alanda olmaz. Akıl, bilim ne diyorsa onu yapmamız gerekiyor. Bizim istediğimiz tek şey bu" dedi.

İzmir'de ekonominin geliştirilmesi anlamında yaptıkları yatırımları anlatan Kocaoğlu, jeotermal tarım için Seferihisar'daki hazine arazilerinin tahsisini istediklerini, Valiliğin bu tahsisi yapmadığını, kente yapılacak iki stadyum konusunda da yerel yönetimin görüşlerinin dikkate alınması için bakanlıklara başvuruda bulunmasına rağmen yanıt alamadığını söyledi.

Kocaoğlu, İzmir İl Genel Meclisi'nin tüm görevleri büyükşehire verilirken hiçbir tapusunun, iş makinasının belediyeye verilmediğini, bunun Bakanlar Kurulu nezdinde sorgulanması gereken bir olay olduğunu söyledi.

Toplantı sonrası tüm katılımcılar iftar programına geçti. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement