İzmir'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'na Renkli Kutlama - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'na Renkli Kutlama

İzmir\'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı\'na Renkli Kutlama

İzmir'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, düzenlenen renkli etkinliklerle kutlandı.

01.07.2015 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, düzenlenen renkli etkinliklerle kutlandı. Yelken kulüplerinin minik optimistlerinin gösteri yaptığı kutlamalarda, protokol üyelerinin geleneksel halat çekme yarışması da heyecanlı anların yaşanmasına neden oldu.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Kutlamalarda, Vali Yardımcısı Ufuk Seçilmiş, Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, Liman Başkanı Mustafa Çankaya, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan, İzdeniz Genel Müdürü Salih Aslan, TCDD İzmir Alsancak Liman İşletme Müdürü İsmet Canbaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem Cerit de hazır bulundu. Törende konuşan Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan, Türkiye'nin küresel ve bölgesel boyutta çok önemli bir deniz ülkesi olduğunu söyledi. Kabotaj taşımacılığı ile ilgili rakamlar da veren Mustafa Çalışkan, "Son 10 yıllık dönemde yolcu sayısı 123 milyondan 161 milyona çıktı. Kabotaj yük taşımalarının payı ise yüzde 5.61'e ulaştı. Yaşlı gemilerin hurdaya ayrılarak yeni gemi inşası için nakdi destek, ihraç edilecek gemiler için kredi garanti fonu kefalet desteği sağlanması, dünya denizcilik sektörüne istihdam arzı projelerine başladık. Gençler de denize yönelmeli. Gençler, denizciliği bir kültür, bir ideal ve meslek olarak benimseyin. Farklı kültürleri tanımak, keşfetmek, yenilik ve inovasyon yapmak istiyorsanız, deniz sizi çağırıyor. Ülkemizin sahip olduğu büyük potansiyel, sizinle değerlensin. Denizci olun, dünyayı tanıyın. Ülkemizin adını duyurun, tanıtımını yapın. Gemiler inşa edin" dedi.

Ünlü Şair Yahya Kemal'in "İnsan, alemde hayal ettiği müddetçe yaşar" mısralarını da okuyan Mustafa Çalışkan, "Şairin dediği gibi bizim de denizcilikte hayallerimiz var. Hayalimiz eğitimin ilk adımında denizcilik bilincinin aşılandığı, aktif çalışan 10 kişiden biri denizcilik sektöründe yer aldığı, deniz ticareti filomuzun dünya payının yüzde 10'lara ulaştığı, limanlarımızdan çevre ülkelerdeki 200 noktaya yük aktarımı yapıldığı, yurtiçi taşımacılığın yüzde 20'sinin denizyoluyla gerçekleştiği lider bir ülke olmak" diye konuştu.

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise, Atatürk'ün 'Denizciliği Türk'ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız' sözünün kendilerine ışık tuttuğunu söyledi. Yusuf Öztürk, "Ekonomimizi ve insanlarımızı denizle buluşturacak yeni projelere ihtiyaç var. Yolcu taşımacılığında parasız otoyol olan denizlerimizi daha fazla kullanmalıyız. Marinaların yanı sıra tekne park projeleriyle insanımız denizlerimizden daha ekonomik şekilde faydalanabilsin. Dileyen bir vapura atlayıp İzmir'den Foça'ya, Karaburun'a, Urla'ya gidebilmeli. Kurulacak lojistik merkezler sayesinde limanlarımız çoklu taşıma modlarıyla ülke ulaşım ağına bağlanmalı. Bunları yapabildiğimiz ölçüde 'Denizci millet, denizci ülke' oluruz. O zaman Denizcilik Bayramı'nı gerçekten bayram tadında kutlarız" dedi.

MİNİKLERİN YELKEN GÖSTERİSİ İLGİ ÇEKTİ

Kutlamalarda daha sonra renkli görüntülerin yaşandığı bölüme geçildi. İzmir'deki yelken kulüplerinin minik optimistlerinin körfezdeki gösterileri, büyük beğeni topladı. Yine gemiler de geçit töreni yaptı. Bu sırada söndürenler denizde fıskiyelerini çalıştırdı. Ardından da protokol üyeleri, geleneksel halat çekme yarışması yaptı. İzmir Liman Başkanlığı'nın önünde yapılan geleneksel halat çekme yarışmasını, Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan'ın yer aldığı ekip kazandı. Daha sonra da, milli sporculara plaket verildi. Deniz şehitleri anısına denize çelengin de bırakıldığı kutlamalara katılanlar, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin inşa ettiği Yeşil Eylül gezi teknesi ve Aytaç yelkenli teknesine binip mini bir tur attı. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'na Renkli Kutlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trakya'da Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Dağıtıldı
    18:55 Trakya'da Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Dağıtıldı

    Trakya'da il seçim kurullarınca, il ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde görevli sandık kurulu başkanlarına seçim malzemeleri dağıtıldı. Malzeme torbaları içinde birleşik oy pusulası, oy zarfları, mühür, imza cetveli, ıstampa, mühür mumu ve sicim, tutanak defteri, tutanak kağıtları, tükenmez kalem, bağlama kartonu ve sandık seçmen listeleri bulunuyor.

  • Tekirdağ Kapaklı'da Gençler Ramazan Davulcusuyla Oynadı
    18:55 Tekirdağ Kapaklı'da Gençler Ramazan Davulcusuyla Oynadı

    Tekirdağ Kapaklı ilçesinde gece saatinde işten çıkan gençler, ramazan davulcusuna denk gelmesiyle birlikte davul eşliğinde oynadı. Gençlerin oyununa katılan davulcuyla ortaya güzel görüntüler çıktı.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terörün kökünü kurutma noktasında kararlıyız
    18:55 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terörün kökünü kurutma noktasında kararlıyız

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ege veya Doğu Akdeniz'de husumet yaratma arayışında olmadıklarını, yaşamsal çıkarları korumaktan da geri durmayacaklarını belirtti. Fidan, terörün kökünü tamamen kurutma noktasında da kararlı olduklarını bildirdi.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde vatandaşlara hitap etti
    18:55 Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde vatandaşlara hitap etti

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Hamambaşı Meydanı'ndaki açık hava toplantısında Havran ilçesindeki vatandaşlara seslendi. Yılmaz, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin 31 Mart Pazar günü yapılacağını hatırlatarak, ilçe halkına teşekkür etti ve sandıkları patlatacaklarını belirtti. Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy da Yılmaz'a BalBucks ile ilçeyi buluşturduğu için teşekkür etti ve 31 Mart'ta büyük bir coşkuyla yeni bir zafer için hazır olduklarını ifade etti.

  • Fatih'te Asayiş Uygulaması: 42 Kişi Yakalandı, 9 Düzensiz Göçmen Sınır Dışı Edildi
    18:54 Fatih'te Asayiş Uygulaması: 42 Kişi Yakalandı, 9 Düzensiz Göçmen Sınır Dışı Edildi

    İstanbul'un Fatih ilçesinde gerçekleştirilen geniş çaplı asayiş uygulamasında, 42 kişi askeri ceza kanununa muhalefet suçundan aranırken, 844 şüphelinin sorgusu yapıldı ve 9 düzensiz göçmen sınır dışı edildi.

  • Adıyaman'da İsrail'in Gazze'deki hastanelere saldırılarını protesto eden yüzlerce kişi bir araya geldi
    18:53 Adıyaman'da İsrail'in Gazze'deki hastanelere saldırılarını protesto eden yüzlerce kişi bir araya geldi

    Adıyaman'da Demokrasi Parkı'nda toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, İsrail'in Gazze'deki hastanelere yönelik saldırılarını protesto etti. Filistin ve Türk bayraklarıyla İsrail aleyhine slogan atan grup, insanlık dramının yaşandığı Gazze'deki saldırıları kınadı. Anadolu Gençlik Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Gezici, siyonist İsrail rejiminin Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınayarak, Şifa Hastanesi'ne yönelik akıl almaz bir saldırıda bulunduklarını belirtti.

  • Elazığ'da alacak verecek meselesi yüzünden çıkan tartışmada bir kişi kardeşini silahla yaraladı
    18:52 Elazığ'da alacak verecek meselesi yüzünden çıkan tartışmada bir kişi kardeşini silahla yaraladı

    Elazığ'ın merkeze bağlı yukarı İçme köyünde, alacak verecek meselesi nedeniyle çıkan tartışmada O.Y. adlı bir kişi, kardeşi V.Y.'yi silahla vurarak yaraladı. Olayın ardından sağlık ve jandarma ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralı kardeş hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise jandarmaya teslim oldu. Olayla ilgili inceleme devam ediyor.

  • Çanakkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    18:52 Çanakkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Çanakkale'de 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ilde huzur ve güven ortamı içerisinde yapılmasına yönelik Seçim Güvenliği Toplantısı, Vali İlhami Aktaş başkanlığında yapıldı. Toplantıda, seçim sürecinde herhangi bir olumsuzluğa meydan vermemek için alınan tedbirler ve yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

  • Diyarbakır'da balık avı sırasında boğulma tehlikesi geçiren kişi kurtarıldı
    18:52 Diyarbakır'da balık avı sırasında boğulma tehlikesi geçiren kişi kurtarıldı

    Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde balık avlamak isterken serpme ağı boynuna dolanan bir kişi suya düştü. Şahsın arkadaşları tarafından kurtarıldığı anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Olayda boğulma tehlikesi geçiren kişi, arkadaşları tarafından çaydan çıkarılarak kurtarıldı.

  • Zonguldak'ta Çatıdan Düşen Kişi Kurtarıldı
    18:52 Zonguldak'ta Çatıdan Düşen Kişi Kurtarıldı

    Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde çatıdan düşen bir kişi itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Yaralanan kişinin hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.


Advertisement