İzmir CHP Kongrelere Gergin Başladı - Son Dakika
Güncel

İzmir CHP Kongrelere Gergin Başladı

İzmir CHP Kongrelere Gergin Başladı

CHP İzmir'de ilçe kongrelerine gergin başladı.

22.11.2015 17:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İzmir'de ilçe kongrelerine gergin başladı. Konak'ta iki adayla yapılan kongrede yumruk sıkarak kürsüye yürüyenler oldu. Kongreye müdahale etmekle suçlanan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ayağa kalkarak tepki gösterdi.

İzmir'de CHP'nin ilçe kongreleri Konak ve Urla ile başladı. Konak İlçe Başkanı Şakir Başak'a, Konak Belediye Meclis Üyesi Murat Erginci rakip çıktı. Başak 'Yalı Grubu'yla yola çıkarken Erginci, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın desteğini aldı. Erginci, dört yıl önce de Başak'a rakip çıkmış ancak seçilememişti. Kongreye Başak'ın seçim öncesi söylediği "Bu zeybeklerle köçeklerin mücadelesidir" sözü damga vurdu. Başak, davul zurna eşliğinde folklor kıyafetli gençlerle zeybek oynadı. Kongrede divan başkanlığını Mahmut Esat Aslan yaptı. Kongreye Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın yanısıra uzun yıllar Konak örgütünde siyaset yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin de katıldı.

"ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN"

1 Kasım genel seçimlerini değerlendiren CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, oyunu artıran tek partinin CHP olduğunu, diğer iki muhalefet partisinin baraj sorunu ile karşı karşıya kaldığını, 7 Haziran'da muhalefete oy veren seçmenin 1 Kasım'da AK Parti'ye oy verdiğini belirterek, "Böyle olması nedeniyle CHP başarılı olamadı diye düşünmüyorum. Elinizi vicdanınıza koyarak söyleyin. Genel Başkanımızdan daha çok çalışan, daha çok proje üreten başka bir lider var mıydı? Ürettiği projeler başka partiler tarafından taklit edildi. Söylemleri takdirle karşılandı. Genel Başkan hepimizden daha çok çalıştı, didindi. Halkın istediği koalisyonu kurmak için her türlü riski göze almadı mı? Genel Başkanın sergilediği demokratik tavır olmasaydı partimiz bugün bu demokratik ortam yaşamazdı. Hepimizin farklı düşünceleri olabilir. Bu kadar saldırılara, maddi farklara karşı dik durmuş, partisini korumuş bir genel başkanı sahip olduğumuz için ne kadar gurur duysak, övünsek azdır diye düşünüyorum. Kendisine rehber liderlik göstermiş olduğu büyük performans için teşekkür ediyorum. Benim gibi düşünmeyene saygım olabilir. Olağanüstü kurultay için genel başkanı, partiyi, partilimi kamuoyunda tartıştıranları anlamamı kimse benden beklemesin. Zaten kurultay geliyor o gün herkes demokrasi şölenine katılır" dedi.

"HEDEFİMİZ YÜZDE 60 OY"

CHP İzmir İl Başkanı Serter, İzmir'de partisinin başarısının tesadüf olmadığını öne sürerek, yüzde 60 oyu hedeflediklerini söyledi. Serter, şöyle konuştu:

"İzmir'de çok önemli iki genel seçim ve bir ön seçim yaşadık. İzmirliler partimize olan inançlarını bir kez daha gösterdi, her iki seçimde oyumuzu artırarak milletvekili sayımızı 14'e çıkarak birinci parti olmamızı sağladı. 'Burası İzmir nasıl olsa kazanırız' rehavetine kapılmadan bize daha önce oy vermemiş kesimleri bilimsel analizlerle tespit edip, çalışmalarımızı o kesimlere yoğunlaştırdık. İzmir'deki oy artışı da bunun sonucudur. Elbette alınan oy oranını yeterli görmüyoruz 'bu iş bitti' demiyoruz. Daha yüksek oranlara ulaşmak için çalışmalara 2 Kasım sabahı başladık. Hedef oyumuzu yüzde 60 bandına çıkarmaktır. Kapımızı kimseye kapatmadık. Herkesi dinledik. Kimsenin adamı olmak için bu görevlere gelmedik. 'Ben CHP'liyim' diyen herkesin adamı oldum."

"AKP TEPEDEN İNME ADAY BELİRLİYOR"

CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, kar tanelerini örnek göstererek, şu sözlerle birliktelik mesajı verdi:

'AKP'nin kongrelerine bakın. Kongrelerinde tepeden inme aday belirleniyor 'Ya bu kişiyi seçerseniz ya da partiden dışlanırsınız' diyorlar. Bazen de göstermelik temayül yapıp sandıkları burada bile açamıyorlar, Ankara'ya götürüyorlar. Tüm bu antidemokratik uygulamaları İzmirliler görüyor ve gerekli dersi AKP'ye veriyorlar. Bu yarış biter bitmez yan yana omuz omuza çalışmaya devam edelim. Bu kongrenin kazananı CHP olsun, kaybedeni olmasın. Kar taneleri ne güzel anlatır. Birbirlerine zarar vermeden yol almanın mümkün olduğunu."

SALON GERİLDİ

CHP eski Konak İlçe Başkanı Aytekin Tunus, kendi döneminde kadın kotası nedeniyle eşini delege yazdığı için delege tarafından cezalandırıldığını hatırlatarak, mevcut yönetimin yaptığı delege seçimlerini eleştirdi. Murat Erginci'ye destek verdiğini açıklayan Tunus, divan üyeliğine isim önerdiklerini, ancak kabul edilmediğini belirterek, "Divana üye önerileceğini söyledik, daha biz hazırlık içindeyken divan üyeleri seçildi. Böyle bir aldatmacaya gerek yok. Biz bir aileyiz, birbirimizi sevmek zorundayız. Delegesyon fiyaskoyla sonuçlandı. Böyle birlik ve beraberlik sevgi dayanışma anlayışı olur mu? Burada belediye başkanımız var. Biz belediyeleri kolay mı alıyoruz? Neden belediye başkanına söz hakkı vermediniz söyler misiniz? Delegasyon süreci tamamlandıktan sonra öyle bir tablo çıkmış ki yürekler acısı, gerçekten hoş değil. Önceki seçimde kotaya takıldığı için eşini delege yazmış ve delege tarafından haklı olarak cezalandırılmış bir ilçe başkanı olarak bunu söylüyorum. Yazmamam gerekirdi, halkıydınız ama tabloya bakarsanız felaket. Bir muhtarı başka bir muhtarlık alanından delege yapmışlar. 50- 60 kişi aynı memleketin insanı."

"AYRIMCILIK YAPMA"

Tunus'un bu sözü üzerine Başak taraftarları 'Ayrımcılık yapma" diye bağırarak, kürsüye yürüdü. Tunus sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunları konuşalım ki bir daha olmasın arkadaşlar. Şakir Başak da arkadaşım. Son iki seçimi de demokratik olarak yaptım. İlçede adaylık açıklayacağız. İlçe başkanı ilçede yok, ilçeyi terk etmiş. CHP'de böyle bir şey yok. Çiçekle karşılanır. Ancak biz Şakir Başak'ı haftaya çiçekle göndereceğiz" dedi. Bu söz üzerine de bir partili yerinden kalkıp 'N..h göndereceksin" diye bağırdı. Tunus, 'Kavgalı eve kız verilmez, kavgalı partiye oy verilmez. Bugünkü yönetim ayrıştırıcıdır. Delegenin 'Ben seni delege yazdım bana oy vereceksin' dayatmasını reddedeceğine inanıyorum."

"OĞLUNA MECLİSE SOKMAYI BİLİYORSUN"

Şakir Başak'a destek veren CHP eski Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, "Bizim partimize belediye adına kimse müdahale etmesin. 'Biz sizin belediyeyi yönetmenize müdahale etmiyoruz siz de etmeyin' dedik, kötü adam olduk. (Sema Pekdaş oturduğu yerden müdahale edince) Sayın Başkan eğer böyle bir şey yapmıyorsanız üzerinize alınmayın ama cevap veriyorsanız üzerinize alının. Ben oluşan bir eğilimi söylüyorum. Bu partiden kamunun gücünü eline geçirenler bu partiye müdahale ediyor" dedi. Karamustafaoğlu'nun bu sözü üzerine bir partili, "Oğlunu da meclise sokuyorsun" diye bağırdı. Bu söz üzerine ses tonunu yükselten Karamustafaoğlu, "Sen bu kadar adamsın. Sen bu kadarsın işte. Sen belediye başkanlarının önünde düğme iliklersin. Aziz Başkan'ın, Sema Başkan'ın listeye yazdırdıklarına neden itiraz etmiyorsun. Zavallı mısın sen? Kin güdüyorsunuz. Partinin barajını böyle mi sağlayacaksınız? Ben bir sistemin nasıl yozlaştırıldığını ve bireyselleştirildiğini söylemek istiyorum. Beslendiğiniz bir şeyler varsa birilerinin önünde düğme iliklemeyeceksiniz. Ben hiçbir belediye başkanının arkasından küfür etmedim, elini de öpmedim" diye konuştu. Babasını eleştirenlerle tartışmaya giren Konak Belediye Meclis Üyesi Emrah Karamustafaoğlu, yaşanan gerginlik üzerine yanına gelenlerce salondan çıkarıldı.

"BU BİR PLAN, SUSUN" UYARISI YAPTI

Murat Erginci'ye destek veren, CHP İzmir İl Başkan adaylığına hazırlanan Parti Meclisi eski üyesi Hüseyin Saygılı, ilçe yönetim kurulu kararıyla iptal edilen Kültür Mahallesi delege seçimlerini hatırlatarak, ilçe yönetimimin sandığı kaçırdığını, tüzük ihlali yaptığını söyledi. Saygılı kongrenin baskın seçim yapıldığını öne sürdü ve tüzüğü bilmemekle suçladı. Bu sözler üzerine Başak taraftarları Saygılı'ya tepki göstererek, kürsüye yürüdü. Başak da tansiyonun yükselmesi üzerine taraftarlarına "Plan projeleri bu. Susun. Yapmak istedikleri bu. Sadece dinleyin" dedi.

Kongrede konuşmalar devam ediyor.

FOTOĞRAF

--- KUTU ---

KONGREDEN NOTLAR

Konak İlçe Kongresi, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Tüzükte seçimin çarşaf liste ile yapılması gerekirken delegenin yüzde 10'unun imzası ile verilen blok liste önerisi, oy çokluğu ile kabul edildi.

CHP İzmir il başkan adayı olması beklenen Ülkümen Rodoplu, Sinan Karamustafaoğlu, Mustafa Moroğlu katıldı. Moroğlu, kongrede konuşma da yaptı.

Bir dönemin aktif siyaset figürleri Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, CHP eski İzmir il Başkanı Rıfat Nalbantoğlu da kongreye katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na yakın olan Kazım Umdular, Murat Erginci'nin 'ayrıştırıcı değil birleştirici' başlıklı seçim bildirgesini delegeye dağıttı.

Kongrede en çok 'Sarı saçlım mavi gözlüm' şarkısı çalındı.

CHP Konak İlçe Saymanı, 2014 yılında göreve geldiklerinde partinin kasasında 341 lira olduğunu belirterek, bayrak ve rozet firmasına 4 bin lira borcu, bir catering firmasına 11 bin lira kumanya borcu, Turkcell'e 3 bin 500 lira SMS borcu bulunduğunu, ilçe binasının emlak vergisinin 12 yıldır ödenmemesi nedenleri ile icra işlemenin uygulandığını anlattı. Tasarruf tedbirleri, üye aidatları, bağışlar ve ödemelerle borçların kapatıldığını anlattı.

-Borçlarından dolayı eleştirilen CHP eski Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, 21 bin 300 lira parayla bıraktığını öne sürdü

Elif DEMİRCİ/ İZMİR, (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir CHP Kongrelere Gergin Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement