İzmir Büyükşehir Davasında Flaş Gelişmebüyükşehir Davasında Flaş Gelişme - Son Dakika
Güncel

İzmir Büyükşehir Davasında Flaş Gelişmebüyükşehir Davasında Flaş Gelişme

İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da yargılandığı Büyükşehir davasında flaş gelişme yaşandı.

02.09.2014 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da yargılandığı Büyükşehir davasında flaş gelişme yaşandı. Savcı, katlı otopark ihalesi, 60 saniyelik İZBAN tanıtım filmi, seçim bürosuna gönderilen sandviçler başta olmak üzere Başkan Kocaoğlu dahil sanıkların ihaleye fesat karıştırma suçu değil görevi kötüye kullanmadan yargılanmasını, ihalelerle ilgili yeni bilirkişi raporu alınmasını istedi. Dava 2 Aralık 2014'e ertelendi.

Başkan Aziz Kocaoğlu'nu Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla ve Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina yalnız bırakmadı. Duruşmaya, hiçbir CHP milletvekillerinin gelmemesi dikkat çekti. Yargılananlar arasında bulunmasına karşın İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açıldığı gün yaşanan tercüme krizi nedeniyle Kocaoğlu'nun isteği üzerine İZFAŞ Genel Müdürlüğü'nden istifa eden Mehmet Şakir Örs duruşmaya gelmedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile 129 kişinin yargılandığı özel yetkili İzmir 8 Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan daha sonra İzmir 7 Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçen Büyükşehir davasının son duruşması bugün gerçekleştirildi. İlk iddianamede çete suçları kapsamında ihaleye fesat karıştırma suçlarından yapılan ve Başkan Kocaoğlu için toplam 397 yıl hapis isteminde bulunulan davada bugün ilginç gelişmeler yaşandı. Duruşmada ilk olarak Mahkeme Savcısı Berkant Karakaya mütalaasını okudu. Karakaya, sekiz maddeden oluşan mütalasında pek çok suç için yaptıkları değerlendirmede ihaleye fesat karıştırma değil görevi kötüye kullanma suçu işlendiğini düşündüklerini belirtti. Ayrıca, sanıkların ısrarla tüm ihalelerle ilgili 2886 sayılı yasa ile 4737 sayılı yasanın karıştırıldığını, bu nedenle yeniden bilirkişi raporu alınması isteğiyle ilgili, yeniden bilirkişi raporu alınması ve kamu zararı olup olmadığına bakılmasını gerektiğini söyledi.

FESATTAN BERAAT İSTEDİ AMA

Savcı, Çankaya katlı otopark ihalesiyle ilgili ihaleye fesat karıştırma suçu oluşmadığını çünkü ihalenin Büyükşehir Belediyesi'ne bırakılmadığını iptal edildiğini belirtti. Bu nedenle olayda ancak görevi kötüye kullanma suçu unsurlarının tartışılabileceğini belirten Savcılık, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere ilgili bürokratların ihaleye fesat suçundan beraatlerine karar verilmesine ancak aynı kişilerle ilgili TCK 257/1 maddesine görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılmaları ihtimali nedeniyle ek savunma alınmasına talep etti.

Savcı Karakaya, hem İZFAŞ'ın kendisiyle ilgili olmayan otelde ağırlama faturalarını ödenmesiyle ilgili de sanık bürokratlardan, hem de belediye şirketi Grand Plaza'ya faturaları ödettirilen sandviçlerin seçim ofislerine gönderilmesiyle ilgili de Başkan Kocaoğlu, eski Genel Sekreter Ersu Hızır ve ilgili sanıklardan görevi kötüye kullanmayla ilgili savunma alınmasını istedi. Öte yandan Savcı, İZBAN tanıtım filmiyle ilgili olarak ise ihalenin gerçekleşmemiş olduğunu, eylemin teşebbüs aşamasında kaldığını dikkat çekerek sanık olarak görülen Genel Sekreter Pervin Şenel Genç, ihale yetkilileri ve firma yetkilisinden ihaleye fesat karıştırma suçlamasıyla ilgili ek savunma istenmesine mütalasında yer verdi. Savcı Karakaya, sanık avukatlarının görevsizlik taleplerine ilişkin verdiği yanıtta ise özel yetkili mahkemelerin ve savcıların operasyon yapmasına neden olan CMK 250 maddesinin yasal düzenleme ile kaldırılsa bile yargılama sürecinin başladığı gibi devam edeceğini vurguladı. Karakaya, görevsizlik kararı istemediklerinin de altını çizdi. Savcı Karakaya'nın görevi kötüye kullanmayla ilgili mütalası kabul edilirse, ihaleleri fesat karıştırmayla ilgili istenen ceza oranları düşecek. DEMİR: DİNLEMELER DOSYADAN ÇIKARILSIN YENİ BİLİRKİŞİ RAPORLARI ALINSIN

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun avukatlığını yapan İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir Mahkeme'den iki talepte bulundu. Demir, 'Savcının yaptığı mütalaası yargı düzenlemeleri ile ilgilidir. Biz soruşturma sürecinde yapılanları anlattık. Birçok şey hukuka aykırı yürüdü. Deliller öyle elde edildi. Bütün bunları anlattığımız mahkeme heyeti şu anki mahkeme heyeti değil. Bu bizim için bir problemdir. Biz bu davanın başından itibaren teknik takip ve izleme aşamasında hukuka ayrını yöntemlerle deliller elde edildiğini söyledik. Elimizdeki gerekçeleri mahkemeye sunduk. İletişim tespit ve teknik takip konusundaki değerlendirmelerimiz yeni kanun ile kanunlaşmış oldu. TBMM'de alınan karar ile 'bundan önceki toplanan deliller ve kayıtlar hukuka aykırıdır' dedi. İstanbul Mahkemesi'nin Fenerbahçe Davası ile ilgili aldığı karar var. Burada da usül ve izlemelere yönelik eleştiriler var. Biz elde edilen teknik takip ve iletişim tespiti bilgi ve tutanakların hukuka aykırı olduğunu söylüyoruz. Bu dosyada mevcut olan tüm delillerin dosyadan çıkartılmasını talep ediyoruz" dedi.

Avukat Demir, dava hazırlık aşamasında savcının aldığı bilirkişi raporlarını da eleştirdi. Demir, 'Bu bilirkişi raporlarının tamamı telefon dinleme ve tape kayıtları ile yapılan bilirkişi raporlarıdır. Mahkeme bundan önce özel yetkili sıfatı ile aldığı kararlar vardı. ESHOT durak ihalesi, Buca Toplu Konutları gibi maddeler için yeni bilirkişi raporları istemişti. Dosyaya ve suçlamaya konu tüm eylemlerin yeniden bilirkişi raporu alınmasını istiyoruz" dedi. Avukat Özer Kırca ise iddia makamı ile savunmanın bir konuda uzlaştığını söyledi. Kırca, "Biz yeniden bilirkişi raporları alınmasını istiyoruz. Süreç uzatılmasın" dedi. Genel Sekreter Pervin Şenel Genç'in avukatı Atilla Ertekin ise yapılan operasyonlarda dinlemelerin kanuna aykırı olduğunu söyledi. Avukat Enis Dinçeroğlu da ilginç bir saptama yaparak sürecin normalleştiğine dikkat çekti, 'Yargılananların büyük bölümü devlet memurudur. Durum eskisi gibi olmalıdır. Yargılanmaları için İçişleri Bakanlığı'nın izin vermesi gerekir" dedi. Avukat Emin Azeri ise, yasa dışı dinleme yapanların cezalandırılmasını istedi. Avukat Mahmut Yılmaz da mahkemenin görevsiz olduğunu belirterek alacakları kararların Yargıtay'dan dönebileceğini söyledi. Yılmaz, 'Davanın mahkemenizde görülmesi için en az 10 yıllık bir süreç olması lazım. Aldığınız kararlar Yargıtay'dan dönebilir. Bu nedenle dava Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeli" dedi. Genelde avukatların yeniden bilirkişi raporu alınması taleplerine karşın bilirkişi raporları lehlerinde çıkan sanıkların avukatları buna gerek olmadığını savundu. Avukat Nilay Kökkılınç da, daha önce bilirkişi raporu alınan ESHOT durak ihalesi ile ilgili rapor alındığı için yeniden değerlendirme yapılmamasını istedi. ESHOT durakları ihalesinde sanık olan ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Avukat Figen Seyis de, durak ihalesi ile ilgili alınan son bilirkişi raporunda kamu zararı değil yararı olduğunu söyledi. Duruşmaya verilen 30 dakika aradan sonra Mahkeme Başkan Menderes Yılmaz ara kararı açıkladı. Yılmaz, mevcut dinleme kayıtları ve tapelerin yok sayılması talebinin reddedildiğini açıkladı. Görevsizlik talebinin de reddedildiğini belirten Yılmaz 'Diğer taleplerle iglili 2 Aralık günü yapılacak duruşmada kara verilecektir" dedi. KOCAOĞLU: NE FESAT NE GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇUMUK YOK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, duruşma çıkışında yaptığı açıklamada 'Savcının yaptığı değerlendirmenin mahkeme heyeti tarafından karara bağlanmasını bekleyeceğiz. Mahkemeden çıkacak kesin sonucu bekliyoruz. Savcının 'İhalelerde fesat yok, görevi kötüye kullanmak var' değerlendirmesi oldu. Biz hem de ihaleye fesat, hem de görevi kötüye kullanmak suçunun olduğuna inanmıyoruz. Kesin kararı bekleyeceğiz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Büyükşehir Davasında Flaş Gelişmebüyükşehir Davasında Flaş Gelişme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın-Denizli Karayolu'nda Yağış Sonrası Tır Kazası
    11:56 Aydın-Denizli Karayolu'nda Yağış Sonrası Tır Kazası

    Aydın-Denizli Karayolu üzerinde etkili olan yağış sonrası kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyeti kaybolan bir tır, yolu kapatırken, tır şoförü yaralandı. Kaza sonucunda tırın yolu tamamen kapatmasıyla bir süre trafiğe kapanan yol, tırın kaldırılmasının ardından yeniden açıldı. Yaralı şoförün hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Muğla'da antik kentlerde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    11:54 Muğla'da antik kentlerde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan antik kentlerde Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Odeon Travel, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi ve profesyonel rehber eşliğinde gerçekleştirilen gezide, Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, katılımcılara bilgi verdi. Stratonikeia'da yılın 12 ayı devam eden kazı çalışmalarında önemli eserler bulunduğunu belirten Söğüt, Lagina Hekate Kutsal Alanı'nda yapılan çalışmalarda gün yüzüne çıkarılan yapıların yeniden ayağa kaldırıldığını dile getirdi. Programa 130 öğrenci ve akademisyenler katıldı.

  • Şırnak'ta meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı
    11:54 Şırnak'ta meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı

    Şırnak'ın Kayaboyun köyünde meydana gelen trafik kazasında, ismi öğrenilemeyen 3 teknik servis elemanı yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulanslarla Şırnak ve Cizre'deki hastanelere kaldırıldı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Samsun'da hükümlü yakalandı, Çarşamba'da sahte içki ele geçirildi
    11:53 Samsun'da hükümlü yakalandı, Çarşamba'da sahte içki ele geçirildi

    Samsun polisi tarafından İlkadım ilçesinde 8 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası olan bir hükümlü yakalandı. Çarşamba ilçesinde ise yapılan operasyonda sahte içki ele geçirildi. İlkadım ilçesinde yakalanan hükümlü üzerinden 21 adet sentetik ecza bulundu.

  • Denizli'de Zehir Taciri Tutuklandı
    11:53 Denizli'de Zehir Taciri Tutuklandı

    Denizli'de evinde yapılan aramada uyuşturucu serası ortaya çıkan zehir taciri tutuklandı. Polis ekipleri, şüphelinin evinde yapılan aramada çok sayıda uyuşturucu madde ve imalatında kullanılan malzemeler ele geçirdi.

  • CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başladı
    11:52 CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı Başladı

    CHP'nin Yerel Yönetimler Çalıştayı başladı. Genel Başkan Özgür Özel, seçimlerde 'Türkiye İttifakı' ile başarılı olduklarını ve bu başarıda 'iyi' insanların payının olduğunu vurguladı.

  • BGC Yönetimi Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın'ı Ziyaret Etti
    11:52 BGC Yönetimi Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın'ı Ziyaret Etti

    Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve BGC Yönetim Kurulu üyeleri, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, önümüzdeki dönemde yapılması planlanan çalışmalara ilişkin bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, halka en iyi hizmeti sunma çabasında olduklarını belirtti.

  • Tavşanlı'da çıkan ot yangını söndürüldü
    11:52 Tavşanlı'da çıkan ot yangını söndürüldü

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde çıkan ot yangını, belediye itfaiye ekipleri ve orman arazözlerinin müdahalesi ile söndürüldü. Yangın sonrası soğutma çalışmaları da titizlikle gerçekleştirildi.

  • Bilecik Belediyesi Sinek ve Karasinek Larva İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    11:52 Bilecik Belediyesi Sinek ve Karasinek Larva İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından vatandaşların rahat ve sağlıklı bir yaz mevsimi geçirmeleri amacıyla gerçekleştirilen sivri sinek ve karasinek larva ilaçlama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

  • Fenerbahçe ve Eczacıbaşı Sultanlar Ligi finalinde karşı karşıya
    11:50 Fenerbahçe ve Eczacıbaşı Sultanlar Ligi finalinde karşı karşıya

    Sultanlar Ligi play-off final serisinde Fenerbahçe ile Eczacıbaşı yarın şampiyonluk için sahaya çıkacak. İki takım arasında gerçekleşecek olan final maçı büyük bir heyecanla bekleniyor.


Advertisement