İzmir Barosu'ndan Avukat Umut Kılıç'ın Tutuklanmasına Tepki Geldi - Son Dakika
Güncel

İzmir Barosu'ndan Avukat Umut Kılıç'ın Tutuklanmasına Tepki Geldi

İzmir Barosu\'ndan Avukat Umut Kılıç\'ın Tutuklanmasına Tepki Geldi

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği iddiasıyla Avukat Umut Kılıç'ın tutuklanmasına tepki gösterdi.

22.04.2015 14:06  Güncelleme: 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Ankara'daki hakimlik ve savcılık sınavı mülakatı sırasında Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği iddiasıyla avukat Umut Kılıç'ın tutuklanmasına tepki gösterdi.

İzmir Adliyesi Baro Birimi'nde basın açıklaması yapan Baro Başkanı Aydın Özcan, Türkiye'de birçok hukuksuz uygulamaya tanık olunduğunu, bunlara bir yenisinin daha eklendiğini söyledi. Afyon Barosu üyesi avukat Umut Kılıç'ın, Adli Yargı Hakim ve Savcılık Sınavı'nın yazılı aşamasından sonra, mülakata katılmak üzere Ankara'ya gittiğini hatırlatan Özcan, "Mülakat esnasında dile getirdiği sözler nedeniyle Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından, 'Cumhurbaşkanına hakaret', 'Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret ' suçlarından tutuklandı. Birçok meslektaşımız hakim ve savcılık sınavlarının yazılı aşamalarında 85-90'ın üzerinde notlar almasına rağmen maalesef mülakatlarla bu haklarından yararlanmalarının önüne geçilmektedir. Umut Kılıç önceki sınavdan 85 puan almasına rağmen mülakatla elenmiştir. Dün de mülakat sırasında istenmeyen bir olay gerçekleşmiş ve mülakatı gerçekleştiren bürokrat hakimlere 'Siz Cumhurbaşkanının adamlarısınız' gibi bir ifade kullanmıştır. Açıklanan olay ülkemizin siyasal ve hukuksal durumunun, kısacası ülkeyi yöneten zihniyetin bir yansımasıdır. Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devleti olduğunu iddia ediyorsa, kendi koyduğu yasalara uymalıdır. Yürürlükte bulunan ceza kanunlarına baktığımızda, Kılıç'a tutuklama kararı verilmeyeceği ortadadır" dedi.

Özel yetkili mahkemeler yerine kurulanlardan biri olan Sulh Ceza Hakimliği tarafından, iç hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı bir karar verildiğine söyleyen Özcan, "Yasada tutuklamanın şartları açık olmasına rağmen, tutuklama kararı verilmiştir. Bizce bu tutuklama kararının kesinlikle hukuka aykırıdır. Türkiye Cumhuriyeti devleti hukuk devleti olmaktan çıkmış, hukuk siyasete alet edilerek, hızla dikta rejimine doğru yol alınmaktadır. Siyasi iradenin bu tutuklama kararı ile dikte etmeye çalıştığı, karşı fikirleri sindirmek, korkutmak ve yıldırmaktır. Sadece tutanak tutularak işlem yapılabilecek bir olayda tutuklama yoluna gidilmesi, hukuk ve adaletin ayaklar altına alınması bunun kanıtıdır" diye konuştu.

AİHM kararlarının son derece açık olduğunu belirten İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, "Özellikle kamuoyuna mal olmuş kişilere yönelik eleştirilerin sınırlarının sıradan vatandaşara göre daha geniş olduğu, bu kararlarda açıkça belirtilmektedir. Ülkemizi de ilgilendiren bu kararlardan birisi Pakdemirli kararıdır. Pakdemirli, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e karşı bundan çok daha ağır eleştirilerde bulunmuş, iç hukukta mahkum olmuş, ancak anılan gerekçelerle AİHM Türkiye'yi tazminata mahkum etmiştir. Bu olayda da bu kararı veren yargıç maalesef hukuku son derece yanlış uygulayarak, ülkemizi yeniden tazminat ödemeye mahkum edecek bir karar imza atmıştır. Biz bütün açıklamalarımızda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini dile getiriyoruz. Malesef HSYK da mevcut şartlarda bu tür kararların üzerine gidememektedir. HSYK'yı bu hatalı kararı veren hakim hakkında disiplin soruşturması başlatmak üzere göreve davet ediyoruz. Ayrıca AİHM tarafından herhangi bir tazminata hükmedilmesi durumunda kararı veren hakime bu tazminatın rücu edilmesini istiyoruz ve bunun da takipçisi olacağız. Bu nedenlerle, meslektaşımızın hukuka aykırı olarak haksız bir biçimde tutuklanmasını kınıyor, tutuklama kararını veren hakim hakkında HSYK'ya şikayette bulunulması ve tutukluluğun kaldırılmasına itiraz edilmesi de dahil gereken her türlü girişimde bulunacağımızı ve olayın takipçisi olacağımızı belirtiyoruz" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Barosu'ndan Avukat Umut Kılıç'ın Tutuklanmasına Tepki Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Depremin Vurduğu Hatay'da Yeni Evler Teslim Ediliyor
    16:00 Depremin Vurduğu Hatay'da Yeni Evler Teslim Ediliyor

    Hatay'da yaşanan deprem sonrası evi yıkılan Osman Kara, TOKİ tarafından inşa edilen yeni evinin anahtarını alarak mutluluğunu dile getirdi. Hatay'da TOKİ tarafından yapılan konutlar, depremzedelerin yaralarını sarmaya devam ediyor.

  • Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı
    15:59 Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi, envanterindeki 1294 el yazması eseri dijital ortama aktararak hizmete sundu. Kütüphanede bulunan Arapça ve Farsça dillerindeki nadir eserler, Milli Kütüphane bünyesindeki Dijital Kütüphane aracılığıyla bilim dünyasının ve meraklıların erişimine açıldı. Kütüphane Müdürü Mehmet Meşe, bu dijitalleşme sayesinde araştırmacıların ve meraklıların bu önemli kaynaklara kolayca ulaşabileceğini belirtti.

  • Hamza Dağ, Basmane çukurunu çözeceklerini söyledi
    15:59 Hamza Dağ, Basmane çukurunu çözeceklerini söyledi

    Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, Basmane çukuru olarak tanımlanan bölgedeki sorunları çözeceklerini ifade etti. Dağ, Bergama'da TMSF başkanıyla yaptığı görüşmenin olumlu geçtiğini belirterek, önümüzdeki 5 senelik süreçte Basmane çukurunda önemli bir mesafe kat edeceklerini düşündüğünü söyledi.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Yahyalı'da Mitinge Katıldı
    15:58 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Yahyalı'da Mitinge Katıldı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Cumhur İttifakı ile Yahyalı ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı. Büyükkılıç'ın yanı sıra AK Parti ve MHP ilçe başkanları, milletvekilleri, kadın kolları, gençlik kolları, meclis üyeleri, muhtarlar ve ilçe sakinleri de mitinge katıldı. Büyükkılıç, konuşmasında eser ve hizmet siyaseti yaptıklarını vurgulayarak, Yahyalı'da yapılan hizmetlerin önemine değindi. Milletvekilleri ve ilçe başkanları da Yahyalı'nın Cumhur İttifakı'nın kalesi olduğunu belirtti.

  • Gebze'de çıkan kavgada 16 yaşındaki genç öldürüldü
    15:56 Gebze'de çıkan kavgada 16 yaşındaki genç öldürüldü

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde çıkan kavgada 16 yaşındaki Kademcan'ın öldürülmesiyle ilgili bir kişi tutuklandı, bir kişi serbest bırakıldı. Olayın ayrıntıları da ortaya çıktı. Kız meselesi sebebiyle çıkan tartışma kavgaya dönüşürken, M.E. isimli şüpheli havaya ateş açtıktan sonra grubun üzerlerine gelmesi üzerine bir kez daha ateş etti. Bu sırada kurşunlar 16 yaşındaki Kademcan'a isabet etti ve genç hayatını kaybetti. Şüphelilerden M.E. tutuklanırken, E.K.D. ise yurt dışı çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

  • Eskişehir'de Alkol Hırsızı Şahıs, Bıçakla Tehdit Etti
    15:55 Eskişehir'de Alkol Hırsızı Şahıs, Bıçakla Tehdit Etti

    Eskişehir'de bir marketten alkol çaldığı iddia edilen şahıs, yeniden markete gelerek çalışanları bıçakla tehdit etti. Şüpheli, market çalışanlarının takibi sonucu bir apartmanda yakalandı.

  • Gazi Konut, Güneyşehir'deki 500 konutun anahtar teslim törenini düzenledi
    15:55 Gazi Konut, Güneyşehir'deki 500 konutun anahtar teslim törenini düzenledi

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Gazi Konut tarafından Güneyşehir bölgesinde yapımı süren 500 konut için anahtar teslim töreni düzenlendi. Törende, yapılan konutların örnek daireleri gezildi ve anahtarlar hak sahiplerine verildi.

  • Aydın'da yerel seçimler için sağlık personeli görev yapacak
    15:55 Aydın'da yerel seçimler için sağlık personeli görev yapacak

    Pazar günü gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için Aydın'da 882 bin 124 seçmenin oy kullanması beklenirken, hastanede yatan veya evde sağlık hizmetlerinden faydalanan vatandaşlar için de İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde seçim günü 260 sağlık personeli görev yapacak.


Advertisement