İşverenler, İşçiler Dikkat - Son Dakika
Ekonomi

İşverenler, İşçiler Dikkat

İşverenler, İşçiler Dikkat

İnşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayanlar, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacak.

28.01.2016 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında "Mesleki Yeterlilik Belgesi" olmayanlar, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacak.

Adana Sanayi Odası'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirlenen, tehlikeli ve çok tehlikeli meslek kapsamında zorunlu hale getirilen "Mesleki Yeterlilik Belgesi" ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

İşveren ve iş yeri temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 40 meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini, meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar dışındaki tüm belgelerin geçerliliğini kaybettiğini söyledi.

Ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde 6.7 milyon kişinin çalıştığına dikkat çeken Ordukaya, iş kazalarının yüzde 2'sinin kaçınılmaz, yüzde 10'unun tehlikeli durumlarda, yüzde 88'inin ise tehlikeli davranışlardan kaynaklandığını, insan faktöründen kaynaklı kazaların yüzde 88'inin nitelikli ve belgeli işgücü ile azaltılabileceğini vurguladı.

HER BİR ÇALIŞAN İÇİN 500 TL CEZA

Sınav ve belgelendirme merkezi olarak 41 kuruluşun görevlendirildiğini, bugüne kadar 72 bin kişiye belge verildiğini belirten Ordukaya, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren belgesi olmadan çalıştırılması halinde her bir çalışan için 500 lira para cezası öngörüldüğünü ifade etti.

MYK Daire Başkanı Mehmet Ordukaya, kurum tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretlerinin tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağını bildirdi.

Ordukaya, bugüne kadar zorunlu meslek dalları kapsamında fondan 4 bin 185 kişinin yararlandığını, 1 milyon 929 bin lira tutarında sınav ve belge ücreti ödemesi gerçekleştirildiğini kaydetti.

ADASO Genel Sekreteri Bora Kocaman, uygulamanın işverenler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiğini, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

Adana Sanayi Odası olarak, TOBB bünyesinde kurulan yetkilendirilmiş MEYBEM Şirketi işbirliğiyle 12 meslek dalında sınav ve belgelendirme hizmeti sunulacağını belirten Kocaman, Adana'da ilk sınavın inşaat sektöründe gerçekleştirileceğini kaydetti.

TOBB MEYBEM 12 DALDA BELGE VERECEK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulan ve 12 meslek dalında belge vermek için yetkilendirilen MEYBEM A.Ş. yetkilileri, Adana Sanayi Odası işbirliğiyle gerçekleştirilecek sınav ve belgelendirme faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. MEYBEM yetkilileri, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4, 4 CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4, Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Duvarcı Seviye-3 meslek dallarında belgelendirme hizmeti verileceğini ifade etti.

BELGE ŞARTI GELEN 40 MESLEK DALI

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacağı meslek dalları arasında, "Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı" yer alıyor. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İşverenler, İşçiler Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'da Salep Üretimi Yaygınlaşıyor
    13:41 Giresun'da Salep Üretimi Yaygınlaşıyor

    Giresun'da dünyanın en kaliteli tescilli fındığının üretildiği bölgede, fındığa ek gelir olarak salep üretimi yaygınlaştırılıyor. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında 43 çiftçiye salep yumru dağıtımı yapıldı ve ilk hasat gerçekleştirildi. Mehmet Davut'a ait salep bahçesinde 1 metrekarelik alandan 1 kilo 670 gram gibi yüksek bir verim elde edildi.

  • Mali Müşavirler İş Yükünden Şikayetçi
    13:26 Mali Müşavirler İş Yükünden Şikayetçi

    Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Odası Başkanı Yakup Örenci, mali müşavirlerin işlerini yapamaz duruma geldiğini belirterek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın dijital sistemlerinin sorunsuz çalışması ve mali tatilin gerçek anlamda uygulanmasını talep etti. Örenci, ayrıca beyan bildiriminin sadeleştirilmesi ve muhasebe işlemlerinin uygulanabilir hale getirilmesini istedi.

  • Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya
    13:16 Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya

    Ardahan'ın Posof ilçesi, 36 milyon lira borcuyla gündemde. Belediye Başkanı Erdem Demirci, borcun karşılığı olmadığını ve şeffaf bir belediyecilik anlayışıyla yöneteceklerini söyledi.

  • Osmaniyeli Restoran İşletmecileri, Cafe ve Restoran Boykotuna Tepki Gösterdi
    13:03 Osmaniyeli Restoran İşletmecileri, Cafe ve Restoran Boykotuna Tepki Gösterdi

    Osmaniyeli restoran işletmecileri, Türkiye çapında 20-21 Nisan tarihlerinde yapılan cafe ve restoran boykotuna tepki gösterdi. İşletmeciler, yüksek maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle fiyatları artırmak veya işletmeleri kapatmak dışında başka bir seçenekleri olmadığını belirtti. Üretimin olmadığı sürece işletmelerin batmaya mahkum olduğunu ifade eden esnaflar, üretimin artmasıyla birlikte fiyatların düşeceğini ve vatandaşların daha uygun fiyatlarla yemek yiyebileceğini dile getirdi.

  • Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı: Seçim öncesi verilen prim günü sözleri tutulmadı
    12:44 Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı: Seçim öncesi verilen prim günü sözleri tutulmadı

    Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Ferhat Evsen, Bağ-Kur'lu esnafa seçimlerden önce verilen 7 bin 200 prim günü sözünün tutulmadığını belirterek, esnafa SSK'lı olmaları yönünde çağrıda bulundu. Evsen, yetkililerden olumlu sonuç alamadıklarını ve esnafların kendi kaderlerine terk edildiğini ifade etti.

  • Kayseri Serbest Bölge'de Yeni Yatırım ve Projeler
    12:44 Kayseri Serbest Bölge'de Yeni Yatırım ve Projeler

    Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanı ve Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Bölge'de hayata geçirilen yeni yatırım ve projeler hakkında tanıtım toplantısı düzenledi. Yapılan çalışmaların Serbest Bölge'nin cazibesini artırdığını belirten Palancıoğlu, yatırımların devam edeceğini vurguladı.

  • Domaniç Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Nisan Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:25 Domaniç Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Nisan Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Domaniç ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı Nisan ayı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Meclis Katip Üyesi ve Meclis Başkan Vekilleri seçildi, 2024 Yılı Plan ve Bütçe Komisyonu oluşturuldu. Birlik Encümenine muhtar üye seçimi yapıldı ve 2023 yılı Birlik faaliyet raporu ile kesin hesabı okundu.

  • CHP Milletvekili: Dolaylı vergiler adil değil, gelir üzerinden vergi alınmalı
    12:07 CHP Milletvekili: Dolaylı vergiler adil değil, gelir üzerinden vergi alınmalı

    CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, dolaylı vergilerin ağırlığının arttığını ve bu durumun dar ve orta gelirli vatandaşları olumsuz etkilediğini belirtti. Salıcı, gelir üzerinden vergi alan bir sistem önerdi.


Advertisement