İsveç 6 Saat Mesaiye Geçiyor - Son Dakika
Ekonomi

İsveç 6 Saat Mesaiye Geçiyor

İsveç, gün içinde çalışanların daha verimli çalışması için günlük mesai saatini 6 saate indirmeyi gündeme getirdi. Uygulama ülkedeki bir şehirde geçen ay başladı.

07.10.2015 11:53  Güncelleme: 11:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fortune dergisinde yer alan haberde, İsveç'teki şirketlerin çalışanlardan daha fazla verim elde etmek adına bu uygulamaya sıcak baktığı belirtildi.

Şirketlerin, dünya genelinde eşine az rastlanır bir örnekle, bu şekilde çalışanlarının aileleriyle daha fazla zaman geçirecekleri için de uygulamayı destekledikleri ifade edildi.

GOTHENBURG BAŞLADI

İsveç'in Gothenburg kentinde bazı işletmeler altı saatlik çalışma mesaisini başlattı.

Bu haftada 30 saatlik çalışma anlamına geliyor.

Türkiye'de çalışma bakanlığı verilerine göre haftalık mesai saati 45 saat.

OECD verilerine göre, Türkiye'de çalışanlar yılda ortalama 1832 saat çalışıyor.

İsveç'te yılda ortalama 1609 saat çalışılıyor.

Kıyaslama yapıldığında, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de haftalık çalışma saati 47 saat.

İsveç'te işsizlik oranı ise yüzde 6,4 seviyesinde.

Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 9,6.

TOYOTA 13 YIL ÖNCE GEÇMİŞTİ

Japon otomobil devi Toyota, uygulama genel anlamda tartışılmaya başlamadan 13 yıl önce 6 saatlik mesaiyi devreye soktu.

Stockholm'daki birçok işletme de günde altı saat çalışıyor.

Uygulama geliştirme şirketi Filimundus'un CEO'su Linus Feldt, daha önce verdiği röportajların birinde, "Sekiz saatlik çalışma mesaisi herkesin düşündüğü kadar verimlilik değil" dedi.

FORTUNE: ABD DERS ALMALI

Fortune dergisinde yer alan bir analizde, ABD hükümetinin İsveç'in bu kararından önemli dersler alması gerektiğini yazdı. (Kaynak:Fortune)

İsveç 6 Saat Mesaiye Geçiyor

Son Dakika Ekonomi İsveç 6 Saat Mesaiye Geçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • Polis: Günde 12 haftada 84 saat çalışıyorum 30 saat değil 45 saat kuralına uysunlar yeter bana 20 0 Yanıtla
  • ERBAA: ....OYLAR KESİNLİKLE AKP YE....AKP SAYESİNDE KADINLARIMIZ BAŞLARINI KAPATABİLİYOR,COCUKLARİMİZ DİNİNİ ÖĞRENİYOR... VATAN İÇİN, BAYRAK İÇİN, EZAN İÇİN KESİNLİKLE AKP....AKP OLMAZSA VATANİMİZ SURİYE GİBİ OLUR....SOLA OY VERİP GÜNAHA GİRME....CHP ,HDP Yİ DESTEKLİYOR HDP DE PKK YI DESTEKLİYOR ŞEHİTLER GELİYOR..SOLDAN UZAK DURUN İNANIN PİŞMAN OLMAZSİNİZ... AKP SEKSEN YILDA YAPİLMİYANLARİ ON YILDA YAPTI.. TERÖRÜ KENDİ SİLAHLARİMİZLA VURUYORUZ...TERÖRÜ BİTİRECEK OLAN PARTİ KESİNLİKLE AKP DİR.. 3 9 Yanıtla
  • SERAZEN: Türkiyede öğretmenler günlük ortalama 6 saat mesai yapıyor. 3 ay beleş tatilide hesaplarsanız günlük ortalama 4,5 saate denk gelir. 8 0 Yanıtla
  • .: normal oradakiler tembel insanlar ülke çok geri kalmış cahil bir toplum. 2 5 Yanıtla
  • Yeteeeer: Iyi haber orda baslasin ki bizede gelsin 50-60 yila kadar 5 0 Yanıtla
  • SERAZEN: Türkiye de öğretmenler günlük ortalama 6 saat mesai yapıyor. 3 ay beleş tatili de hesaplarsanız günlük ortalama 4,5 saate denk gelir. 4 0 Yanıtla
  • dr: Türkiye ders almalı... 3 1 Yanıtla
  • trakyalı: bizim devlet bu haberi gündeme almalı bizde tam sömürü sistemi din iman ayağı yapanlar inançlı olan biri 6 saat olmalı bence bence isveç tam Müslüman biz bence .inaçta şaibeli bir yönetim 2 1 Yanıtla
  • Amedli zaza: Bizim burda sabah 8 akşam 12 günlük yevmiye 30 milyon. Büyük ekonomi büyük türkiye. İtiraz etmeyin paralel faiz lobisi israil bla bla 2 1 Yanıtla
  • Aslan: Akp liler yorum yapin neredesiniz kiralik isciler. 2 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement