İşte Türkiye Sınırının IŞİD'den Arınma Planı - Son Dakika
Güncel

İşte Türkiye Sınırının IŞİD'den Arınma Planı

ABD ile Türkiye arasında varılan uzlaşmaya göre, oluşturulacak de-fakto tampon bölge ile sınır hattı tamamen IŞİD militanlarından arındırılacak. Bölgede F-16'lar devriye gezecek.

28.07.2015 07:59  Güncelleme: 08:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD ile Türkiye arasında varılan uzlaşmaya göre sınırda genişliği 90, derinliği 40 kilometre olacak de-fakto tampon bölge oluşturulacak. IŞİD'den arındırılacak bölgede F-16'lar devriye gezecek, karadan güvenliği 'eğit-donat'la eğitilen ılımlı muhalifler sağlayacak.

DAVUTOĞLU: SINIRIMIZDA DAİŞ'İ GÖRMEYECEĞİZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki gün Dolmabahçe'de gazetelerin genel yayın müdürlerine "Artık sınırımızda DAİŞ (IŞİD) görmeyeceğiz. Nasıl yaparız, hangi aşamalarda yaparız o bizde mahfuz. Yerine ılımlı muhaliflerin yerleşmesini istiyoruz" demişti.

TÜRKİYE'NİN İSTEDİĞİ OLUYOR

ABD ile Türkiye arasında varılan uzlaşmanın detaylarını Wall Street Journal ile Washington Post yazdı. Buna göre Ankara - Washington hattında 10 aydır devam eden müzakereler sonucunda İncirlik dahil olmak üzere Türkiye'deki hava üslerinin koalisyon uçaklarına açılmasıyla eş zamanlı olarak Türkiye'nin uzun zamandır talep ettiği 'tampon bölge-uçuşa yasak bölge' formülü da hayata geçiriliyor.

ALTERNATİF PLAN DA HAZIR

Kuzey Irak'ta Körfez Savaşı sırasında oluşturulana benzer bir tampon bölge oluşturmak için BM Güvenlik Konseyi onayına gerek olması ve Rusya ile Çin'in bunu veto etme ihtimaline karşı Türkiye ile ABD adına tampon bölge demeden bir de-fakto tampon bölge oluşturacak. Sadece koalisyon uçaklarının devriye gezeceği, Suriye uçaklarının uçuşuna izin verilmeyecek olan bu bölgenin genişliği 90, derinliği ise Halep'e kadar uzanan bir alanda 40 kilometre olacak. Türk F-16'ları bu bölge üzerinde devriye gezecek.

ASKER SINIRI GEÇMİYOR

Bölgenin karadan güvenliğini ise 'eğit-donat' programıyla eğitilen ılımlı muhalifler sağlayacak. Böylece güvenlik Türk askeri sınırı geçmeden sağlanabilecek. İlk aşamada Ürdün ve Türkiye'de eğitilerek silahlandırılan ılımlı muhalifler konuşlandırılacak. Bölge, ilerleyen aylarda Türkiye'ye sığınan 2 milyona yakın Suriyeli'ye de güvenli yaşam alanı olacak. Bu şekilde Türkiye'nin üzerindeki mülteci yükü de hafifleyecek.

'TEMİZLENMİŞ BÖLGE'

Tüm bunlar Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin savunma hakkını içeren 51'inci maddesi ve IŞİD'e karşı oluşturulan 60 maddelik koalisyonu mümkün kılan iki BM Güvenlik Konseyi kararına dayandırılacak. Böylece adı konmadan oluşturulacak olan bu tampon bölgeye bir uluslararası meşruiyet de kazandırılmış olacak. İki müttefikin tampon bölge yerine seçtikleri isim ise 'IŞİD'den arındırılmış bölge...' Tek sorun ise bu bölgenin kontrolünün hangi muhalif gruplara bırakılacağı konusunun hala netlik kazanmamış olması. Eğit-donat programı için ABD, halen muhalifler içinden adam seçmekte büyük zorluk yaşıyor. (Kaynak: Vatan)

İşte Türkiye Sınırının IŞİD\'den Arınma Planı

Son Dakika Güncel İşte Türkiye Sınırının IŞİD'den Arınma Planı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • tyt: oylar AKP ye 12 19 Yanıtla
  • ADIYAMAN: deas temizleniyor peki pkk temizlenecekmi pkk de temizlensin kahrolsun pkk 19 9 Yanıtla
  • majidi: Siz kürtleri kendiniz gibi ahmakmi zannetiniz sinirdan pyd yi cikar isid ve turkmenleri yerlestir hele bi yapin oyle bir hata bakalim kim zararli cikiyor. 1 22 Yanıtla
  • ADAKLI: SONUNA KADAR AK PARTİ, 12 10 Yanıtla
  • can dost: sinirda daiş olmayacaktır tamam, ya PKK olcakmi sayın başbakan 15 7 Yanıtla
  • 06 ankara : erken seçim tek yumruk AKP olması lazım çünkü gördük MHP inat CHP aklı hayra şerre ermiyor HDP bir terör örgütü tekrar erken seçim istiyoruz 8 13 Yanıtla
  • ALPEREN KURT: HABERE BAK. YA İŞİD KURUCUSU TÜRKİYE DE YA 13 4 Yanıtla
  • geçmiş olsun: abd pkk nın ipini çekti. 10 7 Yanıtla
  • ..: Siz devletinize güvenin tamamen Türkiyeye ait gerçekci bir çözüm bu tampon bölge bi taşta iki kuş hem mülteciler geri dönecek hem sınır güvende olacak 10 6 Yanıtla
  • Ahmet: Sizden cok memnunuz 3 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat ve Washington'a yapacağı ziyaretler için hazırlıklara başladı
    13:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat ve Washington'a yapacağı ziyaretler için hazırlıklara başladı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra ilk yurt dışı ziyaretini 22 Nisan'da Irak'ın başkenti Bağdat'a yapacak. Ardından 9 Mayıs'ta ABD Başkanı Joe Biden'ın davetlisi olarak Washington'a gidecek. Ziyaretlerde terörle mücadele, savunma sanayi, F-16 tedarik ve modernizasyon süreci gibi konular ele alınacak.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin İlk Toplantısı 18 Nisan'da Gerçekleşecek
    13:06 Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin İlk Toplantısı 18 Nisan'da Gerçekleşecek

    Başkanlık divanı, encümen ve komisyon üyelikleri için seçim yapılacak olan Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin ilk toplantısı 18 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilecek. Toplantıda ayrıca belediyenin 2023 yılına ilişkin faaliyet raporu da görüşülecek.

  • İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı
    13:05 İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı

    İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırısı sonrası ortaya çıkan gerilim nedeniyle borsalarda iniş çıkışların meydana gelmesiyle, uzmanlar gerilime rağmen altına rağbetin arttığını belirtti. Türkiye'deki borsaların kapalı olduğu Ramazan Bayramı tatili sürecinde altın gramı 3 bin lira seviyelerine kadar çıktı. İran-İsrail gerilimi ve Ortadoğu'daki savaşın etkisiyle altına talep artarken, sarrafiye ürünlerinde tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor. Bu adımla binlerce hayatın kurtarılması ve sağlık sisteminin üzerindeki baskının azalması hedefleniyor.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor ve elektronik sigaraları da daha az cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Yapılan araştırmalar, 18 yaşın altındaki çocukların elektronik sigara deneme oranının yasak olmasına rağmen yüksek olduğunu gösteriyor. Yasağın bu sene sonuna doğru yasalaşması bekleniyor.

  • BBC Türkçe, Kahramanmaraş depreminin yıkımını belgeledi
    13:04 BBC Türkçe, Kahramanmaraş depreminin yıkımını belgeledi

    BBC Türkçe ekibi, Kahramanmaraş'ta depremden sonra yaptıkları araştırmalarla Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin belgesel ödülünü kazandı. Ekip, kentteki yıkımı detaylı bir şekilde inceleyerek kamu otoriteleri ve üniversitelerin raporlarını inceledi.

  • Elazığ'da nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri görüntülendi
    13:04 Elazığ'da nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri görüntülendi

    Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde koruma altında olan dağ keçileri, kayalık ve sarp yamaçlarda yiyecek ararken görüntülendi. Dünya Doğa Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer alan dağ keçileri, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.


Advertisement