İstanbul Derelerinin Islahı - Son Dakika
Güncel

İstanbul Derelerinin Islahı

Bu yıl 10 kilometre dere ıslahı yapan İSKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bugüne kadar 454 kilometre dere ıslahı gerçekleştirirken, çıkarılan risk haritalarıyla baskını oluşturan noktalarda ıslah çalışmaları sürüyor.

26.11.2015 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl 10 kilometre dere ıslahı yapan İSKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bugüne kadar 454 kilometre dere ıslahı gerçekleştirirken, çıkarılan risk haritalarıyla baskını oluşturan noktalarda ıslah çalışmaları sürüyor.

Çalışmalar sonucunda 2015 yılında 10 kilometre dere ıslahı yapan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından, bugüne kadar kentte İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile 454 kilometrelik ıslah çalışması gerçekleştirildi.

İSKİ ve İBB, kentte taşkın riski taşıyan, can ve mal kaybı tehdidi oluşturan dereleri ıslah etmeye devam ederken, çoğunluğu yerleşim alanında kalan dere kesitlerinin ıslahıyla inşa edilen atık su hatları sayesinde derelerin göl ve denizlere atık su taşıması önleniyor. Söz konusu derelerin mevcut kesitlerinin yeniden düzenlenerek, sel riskinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, dere ıslah yetkisinin İSKİ'ye verilmesiyle İstanbul'daki tüm derelerde ıslah projeleri hazırlandı.

İSKİ tarafından sel baskınlarının sebep olduğu kayıp ve zararların önlenmesi için öncelikli olarak yerleşim alanlarından geçen derelerde taşkın risk haritaları çıkarılıyor. Bu haritalara göre sel baskınına sebep olan noktalar belirleniyor ve dere ıslah çalışmaları gerçekleştiriliyor.

İstanbul'da sayıları 43'ü bulan derelerin birçoğunda ıslah projeleri devam ediyor. Bu kapsamda, Arnavutköy Kirazlıdere'de 638, Şirindere'de bin 430, Bayrampaşa Ayvalıdere Kuru Gıda Kolu'nda bin 551, Beylikdüzü Gürpınar Deresi'nde açık kesit ve kapalı kesit olmak üzere toplam 2 bin 25, Büyükçekmece Güvercinderesi'nde 680, Soğukçeşme Deresi'nde bin 84, Eyüp Alibeyköy Deresi'nde 2 bin 550, Kağıthane Kağıthane Deresi'nde 2 bin 300, Kurbağa Dere'de 280, Sarıyer Çayırbaşı Deresi'nde 700, Sultanbeyli Ayazma- Subaşı Deresi'nde bin 856, Sancaktepe Ayazma-Dereboyu Deresi'nde 452 ve Ayazma- Dumlupınar Deresi'nde bin 70 metrelik ıslah çalışması tamamlandı. Ayrıca, İSKİ tarafından 127 kilometrelik dere ıslahı gerçekleştirilecek.

42 kilometrelik, 6 ilçeden geçerek Marmara Denizi'ne dökülen Ayamama Deresi'nin sorunlu olan yol ve kavşak geçişlerindeki mevcut kesitlerinin genişletilmesi, ayrıca yetersiz ve düzensiz olan mevcut dere güzergahının düzeltilerek sel riskinin ortadan kaldırılması amacıyla İSKİ tarafından bu derede bugüne kadar (Kaynarca Kolu dahil) 5 bin 650 metre ıslah çalışması yapıldı.

Ayamama Deresi'ndeki ıslah çalışmaları kapsamında ilk etapta E-5 Karayolu'nun güneyindeki atık su kolektörleri tamamlanıp Marmara Denizi'ne açıktan akan atık sular toplanarak, Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne aktarıldı.

Dünya Ticaret Merkezi ile E-5 Karayolu arasında kalan 25 metre genişliğinde, 2,72 metre yüksekliğindeki 3 bin 810 metrelik dere ıslahının bin 300 metresi tamamlandı. E-5 Havalimanı Köprüsü tamamlanarak trafiğe açıldı. E-5 Çobançeşme Kavşağı içindeki 340 metrelik dere ıslahı da bitirildi.

Kurbağalıdere'nin ıslahında da sorunlu olan yol ve kavşak geçişlerindeki kesitlerin genişletilmesi, yetersiz ve düzensiz olan dere güzergahının düzeltilerek sel riskinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. 7 Ekim 2013 tarihinde başlayan ve 8 Mayıs 2017'de bitirilmesi hedeflenen çalışmalar sonucunda toplam 6,3 kilometrelik ıslah yapılacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Derelerinin Islahı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da 750 adet uyuşturucu hap ele geçirildi
    13:35 Erzincan'da 750 adet uyuşturucu hap ele geçirildi

    Erzincan'da, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, B.E. isimli şahıstan 750 adet sentetik ecza maddesi ele geçirildi. Şüpheli şahsın işlemleri adli makamlarca devam etmektedir.

  • Aksaray'da Turizm Haftası kapsamında Ihlara Vadisi Yürüyüşü düzenlendi
    13:33 Aksaray'da Turizm Haftası kapsamında Ihlara Vadisi Yürüyüşü düzenlendi

    Aksaray'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve protokol üyeleri Ihlara Vadisi'nde yürüyüş düzenledi. Kumbuzoğlu, Ihlara Vadisi'nin Aksaray turizminin göz bebeği olduğunu belirterek, yılda 700 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini ve yeni hedeflerinin yılda 2,5 milyon turist ağırlamak olduğunu söyledi.

  • MHP Milletvekili Baki Ersoy, Pınarbaşı seçimleriyle ilgili açıklama yaptı
    13:32 MHP Milletvekili Baki Ersoy, Pınarbaşı seçimleriyle ilgili açıklama yaptı

    MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Pınarbaşı seçimlerinin yeniden yapılması kararıyla ilgili olarak CHP Milletvekili Aşkın Genç'i eleştirdi. Ersoy, haksızlık ve usulsüzlüklerin olduğunu belirterek, milletin iradesine sahip çıktıklarını söyledi.

  • Zonguldak'ta Kadırga rampasında uzun araç nedeniyle kuyruk oluştu
    13:30 Zonguldak'ta Kadırga rampasında uzun araç nedeniyle kuyruk oluştu

    Zonguldak'ta öğlen saatlerinde Kadırga rampasında uzun araç kaldı. Tırın rampada kalması nedeniyle kent merkezinden Kadırga rampasına kadar uzun araç kuyruğu oluştu. Trafikte kalan araçlar tepki gösterdi ve tırın kurtarma çalışmaları başladı.


Advertisement