İstanbul'da "Kenan Evren" Protestoları - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da "Kenan Evren" Protestoları

İstanbul\'da "Kenan Evren" Protestoları

* Galatasaray Meydanı'nda yarım saat arayla toplanan 78'liler Girişimi ve "Cumartesi Anneleri" olarak bilinen kayıp yakınları, Kenan Evren'in ölümüyle ilgili eylem yaptı.

12.05.2015 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

* Galatasaray Meydanı'nda yarım saat arayla toplanan 78'liler Girişimi ve "Cumartesi Anneleri" olarak bilinen kayıp yakınları, Kenan Evren'in ölümüyle ilgili eylem yaptı.

Eylemlerde "Hakkımızı helal etmiyoruz" diye bağırıldı.

"Cumartesi Anneleri"ne CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile HDP Milletvekili Pervin Buldan da destek verdi.

Haber: Özgür ALTUNCU/ Kamera: Yaşar KAÇMAZ - İstanbul DHA

12 Eylül askeri darbesinin lideri ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in Ankara'daki cenaze töreniyle aynı saatlerde İstanbul'da protesto eylemleri vardı. Öğle saatlerinde Galatasaray Meydanı'nda ardı ardına toplanan iki farklı grup, Kenan Evren'in ölümüne ilişkin benzer açıklamalar yaptı. 78'liler Girişimi adlı bir grup, 12 Eylül Askeri Darbesi sonrası idam edilenleri saygı duruşu yaparak anarken, basın açıklamasında Kenan Evren'in darbeci rejiminin bugün de devam ettiği söylendi.

İDAM EDİLEN VE KAYIP

"Cumartesi Anneleri" olarak bilinen kayıp yakınları da saat 13: 00'de aynı yerdeydi. 12 Eylül askeri darbesinin ardından idam edilenlerin ya da gözaltında kaybolanların yakınları Evren'in ölümünü hem tek tek hem de ortak bir açıklamayla değerlendirdi.

ÖBÜR DÜNYADA AĞABEYLERİMİZ SORACAK

12 Eylül askeri yönetim döneminde gözaltındayken kaybolan Hayrettin Eren'in kardeşi Faruk Eren, "Bir gün bile işledikleri suçların cezası çekmediler. Kenan Evren'in nasıl bilirdiniz diyecekler ya birazdan 'Ben Faşist katilin tekidir' diyorum" dedi.

Yine aynı dönemde kaybolan Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl de " Biz bu dünyada bu katile hesap soramadık. Ama öbür dünyada bu katile hesap soracak ağabeylerimiz var, annelerimiz var " diye konuştu.

Süleyman Cihan'ın ağabeyi Ahmet Cihan da Evren için devlet töreni düzenlenmesini eleştirerek, "Bizim 34 yıldır çektiğimiz acılar bin kat daha arttı" dedi.

"HELAL ETMEYECEĞİZ" DİYE BAĞIRDI

Trabzon Of doğumlu Nurettin Öztürk'ün 1980 askeri darbesinin ardından Ankara'da gözaltına alınıp işkencede hayatını kaybettiğini söyleyen yeğeni Hülya Öztürk de amcasının fotoğrafını kaldırarak, "Hakkımızı helal etmeyeceğiz " diye bağırdı.

"İNSANLIK SUÇU İŞLEMİŞTİR"

Askeri yönetim döneminde gözaltındayken kaybolan Cemil Kırbayır'ın yıllarca mezarını arayan ve kamuoyunda Berfo ana olarak bilinen ve iki yıl önce hayatını kaybeden Berfo Kırbayır'ın kızı ve oğlu da oradaydı. Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır, " Eğer musalla taşına yakın bir yerde olsaydık, o bir insanlık suçlusudur diye haykıracaktık" dedi. Kız kardeşi Fatma Kırbayır da uzun bir konuşma yaptı.

"BERFO ANA ONU BEKLİYOR"

Fatma Kırbayır, "Hakkımı helal etmiyorum sana Kenan Evren..." dedi.

Kırbayır, "Allah'ın sopası yoktur. Adalet burada yarım kaldı ama öteki dünyada... Rüyasını bile gördüm. Ölünün arkasından söylenmez ama o ölü bile değildir. Kara yazmamı Allah'ın huzuruna göndereceğim. Berfo ana onu bekliyor. Hakkımı helal etmiyorum" diye konuştu.

MİLLETVEKİLLERİ DESTEK VERDİ

Grup adına yapına ortak basın açıklamasında da "Yarattığın zihniyetle mücadelemiz devam edecek" denildi. Açıklamayı yapan Hayrettin Eren'in ablası İkbal Eren de, "Kenan Evren, korkak diktatör Amerikan uşağıydın" diye bağırdı. Eren kalabalığa, " Kenan Evren'i nasıl bilirdik "diye sordu,. Kalabalıkta " İnsanlık suçlusu bilirdik" diye karşılık verdi.

Açıklama CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Milletvekili Pervin Buldan da destek verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İstanbul'da 'Kenan Evren' Protestoları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement