İstanbul'da Ermeni Diasporası Toplantısı - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da Ermeni Diasporası Toplantısı

İstanbul\'da Ermeni Diasporası Toplantısı

Haber Özgür ALTUNCU Kamera Yaşar KAÇMAZ, İstanbulDHA Ermeni Soykırımını Anma Platformu bugün Taksim'de 24 Nisan'da İstanbul'da gerçekleştirecekleri '100'üncü yılda Soykırımla Yüzleş' adlı etkinliliğin tanıtım toplantısını yaptı.

22.04.2015 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber Özgür ALTUNCU Kamera Yaşar KAÇMAZ, İstanbulDHA

Ermeni Soykırımını Anma Platformu bugün Taksim'de 24 Nisan'da İstanbul'da gerçekleştirecekleri '100'üncü yılda Soykırımla Yüzleş' adlı etkinliliğin tanıtım toplantısını yaptı. Toplantıya Ermeni Diasporasını temsilen Avrupa ve ABD'den çok sayıda isim de katıldı. Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareketi'nden Benjamin Abtan, Ermeni Soykırım iddiasının uluslararası alanda tanınması için çalışma yürüten ABD merkezli Project 2015 oluşumundan Sarah Leah Whitson, Ermeni Hayırseverleri Genel Birliği Üyesi Nicolas Tavitian bu isimler arasındaydı. Ermeni Soykırımını Anma Platformu adına Nurcan Kaya ve Levent Şensever'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda yabancı misafirler basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Toplantıya ayrıca Ruanda'dan gelen Charles Habomina da konuşmacı olarak katıldı.

ORTADA MAĞDURLAR VAR. BİR TÜRLÜ ADINI KOYMUYOR DEVLET

Ermeni Soykırımı Anma Platformu adına açıklamayı Levent Şensever yaptı. 1915'de Yüzbinlerce Ermeni'nin öldürüldüğünü söyleyen Şensever, Mallarına, mülklerine el konuldu. Geride kalan Ermeni kültür mirası da yok edildi. Edilmeye de devam ediyor. Ermeni halkı, Anadolu'nun kadim halklarından biri. Bu halkın bütün mirasının izlerinin silinmesi için sistematik bir şekilde katledildiler. Aradadan Yüz yıl geçti. Aynı zamanda yüz yıllık sessizlik de denilebilir. Özellikle bu yıl Uluslararası kamuoyunda baya bir ilgi var. Papa 1915 olaylarını soykırım olarak tanımladı. AP'de de bir tasarı kabul edildi. Türk devleti nasıl tepki veriyor bu durum karşısında Geçen yıl Başbakan Erdoğan bir taziye mesajı yayınlamıştı. Bir ilk olmakla birlikte, devletin inkarcı politikalarının ifadesi olarak kabul edilebilir. Ortada mağdurlar var. Bir türlü adını koymuyor devletdiye konuştu.

24 NİSAN'DAKİ ÇANAKKALE ANMALARINA ELEŞTİRİ, ARINÇ'IN SÖZLERİNE SOYKIRIMIN KABULU GÖNDERMESİ

Bu yıl trajikomik bir şekilde Çanakkale anması çıktı karşımıza. 24 Nisan'da. Tam bir fiyasko oldu aslında, Türk devleti açısından. Soykırım kurbanı olan Ermseni halkının bugünkü torunlarının acısıyla alay eder gibi adeta. şeklinde konuşan Şensever, konuşmasının devamında Arınç'ın sözlerine atıfta bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü, İlginç ifadeleri vardı. 'Bilerek, isteyerek, kasıtla soykırım, yapmadık' dedi. Bu ifadeyi okuyunca Arınç'ın bize bir açıklama borcu var. Bilmeden bir soykırım yapmak mümkün mü Bu açıklamanın pozitif bir yanı da var. Bir soykırım olduğunun kabulu bu açıklama. Devletin pozisyonu gayet açık, ortada. Soykırımı kasten isteyerek planlı sistematik bir şekilde yapılmıştır. Bu derece nettir yaşananlar. Yaşanan acılar, trajedi 100 binlerce insanın öldürülmesiyle sınırlı değil. Soykırım gerçeğinin gizlenmesi çabaları devam ediyor. Farklı iktidarlara rağmen bir devlet politikası olarak sürüyor. Sistematik bir yalan mekanızması devam ediyor. Soykırım 100 yıl önce gerçekleşti. Soykırım mantığı bugün de devam ediyor.

BASKIYA DEVAM EDECEĞİZ

Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareketi'nden Benjamin Abtan, Ermeni olmadığını söyleyerek, Bu hepimizi ilgilendiren bir durumdur.Soykırımın tanınması ne anlama gelir Gerçeğin kabul anlamına gelir. Yeni kuşaklara olayın anlatılması anlamına, şeffaflık anlamına gelir. Biz burada soykırımın tanınması için baskıyı devam ettireceğizdedi.

BELLEK OLMADAN UYGARLIK OLMAZ.

Ermeni Hayırseverleri Genel Birliği Üyesi Nicolas Tavitian da, Ermeni Diasporasını desteklediklerini söyleyerek, Ermeni soykırımı, Avrupa'nın belleğinin bir kısmıdır. Bellek olmadan uygarlık olmaz. Belleğimizin bastırılmasını ve hayatın normalmiş gibi devam etmesini kabul edemeyiz. Anma toplantılara katılmak ırkçılık değildir ama inkar etmek ırkçılıktır. diye konuştu.

TÜRK HALKI BARIŞAMADIĞI BİR GEÇMİŞİN REHİNESİ

Türkiye'de Ermeni soykırımı hakkında konuşmanın çok önemli olduğunu söyleyen Project 2015 oluşumundan Sarah Leah Whitson da, Türkiye içinde bu diyalogların yaşanması çok önemli. Burada görmezden gelme, inkar yaygın durumda.Proje 2015'in 15 ülkeden gelmiş temsilcileri var burada. Türk STK temsilcilerinin yaptığı evsahipliği son derece önemli. Neden burada olduğumuz oldukça açıktır. Ardı ardına gelen Türk hükümetleri soykırım olduğunu inkar etmişlerdir. Tazminat vermekten kaçınmışlardır. Türk halkı barışamadığı bir geçmişin rehinesi durumundadır. Türk hükümetinin söyledikleri hala tartışmalıdır.

DEPORT SÖZÜ SARSICI

Gerekirse bir yüzyıl daha mücadele edeceklerini söyleyen Whitson, Bir tazminat politikasının izlenmesi gerekir. Türk hükümeti en azından 100 Ermeni Kilisesi ve anıtını restore ederse bu da iyi başlangıç olacaktır. Davutoğlu hala ortak acılardan söz etmektedir. Bu acılardan kimin sorumlu olduğunu hiç söylememektedir. Erdoğan'ın 'deport' kelimesini kullanması vicdanları sarsıcı bir özellik taşıyor dedi.

MUHABİRDEN DÜZELTME

Bu sözlere toplantıyı takip eden habercilerden düzeltme amaçlı müdahale geldi.. Konuşmacıya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözkonusu deport sözünü Türkiye'deki bütün Ermeniler için değil kaçak olarak ülkeye gelip çalışanlar için söylediği hatırlatıldı..

RUANDA'YI ANLATTI

Runda'da Tutsilere karşı yapılan soykırımdan sağ kurtulan Charles Habomina da toplantıya katılıp kısa bir konuşma yaptı. Habomina, Biz 21 yıl önce bir soykırım yaşadık. Ben hayatta kalanlardanım. Bizim görevimiz, dünyanın her yerinde bu soykırımı duyurmaktır. Bugün Ruanda birleşik bir ülkedir. Kurbanlar faillerle birlikte yaşayabiliyorlar diye konuştu.

TAZMİNAT OLMASI LAZIM

Toplantının soru cevap kısmında Project 2015 oluşumundan Sarah Leah Whitson'a Tazminat talepleriyle ilgili ayrıntılar soruldu. Whitson, Elbette, soykırım tanındığı zaman arkadan tazminat gelir. Tazminat olması lazım dedi.

NEDEN SUÇA ORTAK OLUNUYOR

Ermeni Soykırımını Anma Platformu adına Nurcan Kaya da Ermenilerin Anadolu'dan gönderilmelerinin büyük bir kayıp olduğunu söyleyerek,Büyük trajedinin inkar edilmesiyle beraber, üçüncü kuşak halklar olarak, bir bakıma bu suça ortak edilmiş olduk. Hükumet sözcüsü biz kasıtlı olarak soykırım suçu işlemedik diyerek, İttihatçılarla kendisini bir tutuyor. Anadolu halkları neden bu suça ortak oluyor.Yalanlar hala devam ediyor diye konuştu. Kaya ardından 24 Nisan'da İstanbul'da gerçekleştirecekleri anmanın ayrıntılarını açıkladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İstanbul'da Ermeni Diasporası Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement