İsrailliler Bank Pozitif'i Satıyor, Türkler Talip - Son Dakika
Ekonomi

İsrailliler Bank Pozitif'i Satıyor, Türkler Talip

İsrailliler Bank Pozitif\'i Satıyor, Türkler Talip

Fransız Total ve İngiliz HSBC'nin Türkiye'den giderken, bir satış haberi de İsrailli Bank Pozitif'ten geldi. Bankaya talip olanlar arasında Altınhas Holding'in de var.

08.05.2015 08:04  Güncelleme: 08:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere merkezli HSBC'nin Türkiye pazarından çıkıp çıkmayacağı tartışmaları sürerken, bir satış haberi de Bank Pozitif'ten geldi. İsrail'in Türkiye'deki en büyük yatırımlarından biri olan Bank Pozitif'in ana hissedarı Hapoalim Investments ile İmam Altınbaş'ın kurduğu Altınhas Holding'in arasında satış görüşmelerinin başladığı öğrenildi. Yüzde 69.83 payla Bank Pozitif'in büyük ortağı İsrailli Hapoalim Grubun, Türkiye-İsrail arasındaki siyasi gerginliğin de etkisiyle bir süredir bankayı satmayı gündemine aldığı ve hatta çeşitli görüşmeler yürüttüğü kaydediliyor. Bankaya son olarak Altınbaş Holding'in kurucuları arasında yer alan ve kısa süre önce ayrılarak Altınhas Holding'i kuran İmam Altınbaş'ın talip olduğu belirtiliyor. İmam Altınbaş konuyla ilgili olarak, Bank Pozitif ile 'resmi bir temaslarının' olmadığını söyledi.

ALINMIŞ BİR KARAR YOK

Yüzde 30.17'si de Halit Cıngıllıoğlu Ailesi'ne ait C Faktoring'in olan Bank Pozitif'in yatırım bankası lisansı bulunuyor. Altınhas Holding ile yürütülen satış müzakerelerinde masada 100 milyon dolar gibi bir fiyatın olduğu ancak görüşmelerin henüz çok erken bir aşamada olduğu belirtiliyor.
Konuyla ilgili olarak ulaştığımız Bank Pozitif Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akçakayalıoğlu, bankanın çeşitli satış görüşmeleri yaptığını teyid ederken henüz herhangi bir resmi karar alınmadığını özellikle vurguladı. Bank Pozitif'in İsrail'in Türkiye'de yaptığı en büyük yatırımlardan biri olduğunu belirten Akçakayalıoğlu, Altınhas Holding ile müzakere yürütüp yürütmedikleri yönündeki sorumuza ise, "Şu noktada herhangi bir isim vermem doğru olmaz. Müzakerelerde çok ciddi bir noktaya gelmiş değiliz. Şu anda pişmiş, kesinleşmiş bir kararımız yok" demekle yetindi.

ALTINBAŞ: GÖRÜŞMEDİK

Satış kararının neden alındığı yönündeki sorumuza ise Akçakayalıoğlu, "Son dönemde Türkiye-İsrail arasındaki siyasi ilişkiler iki tarafın iş dünyası temsilcilerinin işlerine pek yardımcı olmuyor" değerlendirmesini yaptı. İmam Altınbaş ise, Bank Pozitif ile satış görüşmeleri konusunda bir değerlendirme yapmak istemediğini belirterek, "Resmi bir temasımız olmadı" dedi.

FİNANSTA DENEYİMLİ

Ağırlıklı olarak kuyumculuk sektöründe yürüttüğü faaliyetleri ile tanınan Altınbaş Holding'in finans alanında Creditwest Kıbrıs, Creditwest Ukrayna, Creditwest Factoring, Creditwest Insuruance, Creditwest Finance ve Altınbaş Kıymetli Madenler Borsası adlı şirketleri bulunuyor. Altınhas Holding'in ise, yurt içinde finans, eğitim, perakende ve gayrimenkul, yurt dışında ise sanayiye yönelik tarım ve tekstil üretim alanlarında yatırımları bulunuyor. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı İmam Altınbaş'ın üstlendiği Altınhas Holding'te Hüseyin Altınbaş Başkan Yardımcısı ve bank asya'nın eski genel müdürlerinden Cemil Özdemir de Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer alıyor. Altınhas Holding finans alanında Ak Varlık Yönetimi, Final Alacak Yönetimi ve Ak Factoring şirketleri ile faaliyet yürütüyor.

AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 1.8 MİLYAR TL

2014 sonu itibariyle aktif büyüklüğü 1.8 milyar TL, kredileri 1.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Bankanın 2013 sonunda aktif büyüklüğü 2.2 milyar TL ve toplam kredileri 1.4 milyar TL idi. Sermaye yeterlilik rasyosu ise 2013'te yüzde 21.09 iken 2014'te yüzde 20.71 olarak gerçekleşti. Dijital bankacılık ürünleri ile öne çıkan Bank pozitif tek şubeyle faaliyet yürütüyor.

MEVDUAT TOPLAMA LİSANSI ALAMIYOR

Bank Pozitif'in büyük hissedarı Hapoalim Grubu'nun bir süredir Türkiye'de mevduat bankacılığı da yapmak istediği, bu konuda BDDK'dan tam bankacılık lisansı istediği kaydediliyor. BDDK'dan bu yönde bir karar çıkmaması nedeniyle de İsrailli Grubun Türkiye'den çıkmak istediği dile getirilen bir diğer gerekçe. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi İsrailliler Bank Pozitif'i Satıyor, Türkler Talip - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • ILHAN : Biz kendimize yeteriz Kan emiciler i yollayin Türk akli israil aklindan üstündür . Biraz Özgüvennnnnnnnnnnn 33 2 Yanıtla
  • Johnny Rocket : Bu adamlar Türkiye'den durup dururken Kaçmaz, vardır bir bildikleri. 9 0 Yanıtla
  • soruneden: türk ve israil kardeşliği. sakın kimse beni azarlamsın. türkiye hep israil malı alıp satıyor. 5 3 Yanıtla
  • musluman: Iranla ilgili haberlerde enaz 30 40 yorum var ve hepside kin ve nefret kokan yorumlar konu israil olunca usbirlikci sozde muslumanlardan cit yok 2 2 Yanıtla
  • Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor
    11:41 Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor

    Malatya'da yapılacak yerel seçimlerin ardından inşaat sektöründe ciddi bir artış ve hareketlilik bekleniyor. Deprem bölgelerinde konut ihtiyacının karşılanmasıyla birlikte sektörde istihdam ve konut ihtiyacında rahatlama olması öngörülüyor. İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, kredi sorununun giderilmesi ve yeni yapılan deprem konutlarıyla birlikte güvenli ve yaşanabilir konutlar üretileceğini belirtti.

  • Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor
    11:37 Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, kiraz ağaçlarının çiçeklerinin bolluğu üreticileri yeni sezon için umutlandırdı. Üreticiler, zirai mücadele ve ağaç bakım çalışmalarını sürdürerek bereketli bir sezon bekliyor. Kirazın aromasının buraya özgü olduğunu belirten üreticiler, bu yıl daha iyi bir rekolte beklediklerini ifade etti.

  • TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti
    11:27 TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti

    Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, ayakkabıcılık sektörüne yönelik proje çalışmaları kapsamında Mekap Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk İskender'le bir araya geldi. Kara, ayakkabıcılık sektörüne yeni eleman yetiştirilmesi ve Trabzon'da ayakkabı imalatının artırılması için proje fikri oluşturduklarını belirtti. Selçuk İskender ise sektöre destek vereceklerini ifade etti.

  • Türk Turizm Sektörü, Bu Yıl Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor
    11:18 Türk Turizm Sektörü, Bu Yıl Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor

    Türk turizm sektörü, bu yıl Rus turist sayısında geçen yıl kaydedilen 6 milyon konuk sayısının geride bırakılacağını öngörüyor. Türkiye, özellikle 2000'li yılların başından itibaren Ruslar için en popüler tatil destinasyonu haline geldi. Rusya, geçen yıl 6 milyonu aşkın kişiyle Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Türk Hava Yolları gibi firmaların yaptığı sık uçuşlarla ulaşım kolaylığı konusunda da ön plana çıkan Türkiye, turizm için büyük bir pazar olan Rusya'nın ilgisini çekmeye devam ediyor. Turizm sektörü yetkilileri, 2024'ün Türkiye için iyi bir turizm sezonu olacağını ve Alanya'nın öne çıkacağını belirtiyor.

  • Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek
    11:18 Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek

    Antalya'nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi'ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya'ya kazandıracaklarını aktardı.

  • DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu
    11:15 DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu

    DOSAB ve DOSABSİAD tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeği programında bölge sanayicileri bir araya geldi. İftar organizasyonunda birlik ve beraberlik vurgusu yapılarak, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıldı. DOSAB Başkanı Levent Eski, yapılan faaliyetlerin yanı sıra birlik ve beraberliği güçlendirmenin de önemli olduğunu belirtti.

  • Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında
    11:13 Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun belli miktarda karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak sofralardaki yerini koruyor. Çörekler, sipariş üzerine pek çok ülkeye de gönderiliyor. Van çöreğinin kalitesi ve lezzetiyle öne çıktığını belirten işletme sahibi Seyfi Duman, çöreğin bağımlılık yaptığını ve müşterilerin yıllar sonra bile tekrar gelip yediğini ifade etti. Ramazan ayında ise çörek talebinin arttığını ve işlerin daha da yoğunlaştığını söyledi.

  • Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı
    11:09 Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı

    Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, 1 Nisan itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ereceğini belirterek, pazar günü yapılacak seçimler ve Ramazan Bayramı tatili öncesinde özel araçlarıyla yola çıkacak vatandaşların, hem yaz lastiklerini taktırmaları hem de yazlık bakımlarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.


Advertisement