İsrail'den Mavi Marmara Teklifi: 1 Milyar Dolar Ödeyelim - Son Dakika
Dünya

İsrail'den Mavi Marmara Teklifi: 1 Milyar Dolar Ödeyelim

İsrail\'den Mavi Marmara Teklifi: 1 Milyar Dolar Ödeyelim

İsrail, aracı vasıtası ile Mavi Marmara mağdurlarının avukatlarına ulaşarak 1 milyar dolarlık tazminat ödeme teklifinde bulundu.

05.03.2015 07:25  Güncelleme: 10:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail, bir aracı vasıtası ile Mavi Marmara mağdurlarının avukatlarına, Gazze'deki ablukayı gevşetecek "Yeşil Hat" (greenline) ve katliam mağdurlarına 1 milyar dolarlık tazmimat ödeme teklifinde bulundu.

Mersin limanında kurulması teklif edilen "Yeşil Hat"tın Türkiye'den Gazze'ye giden malların İsrail gümrüklerine takılmadan ve ambalajları yırtılmadan yerine ulaşmasını sağlayacağı da taahhüt edildi. Mavi Marmara mağdurları için 1 milyar dolar tazminat teklifinde de bulunan aracı, avukatların "Mavi Marmara üzerinden pazarlık yapmayacaklarını" beyan etmeleri üzerine, İsrail'in bu bedel karşılığında ne talep ettiğini açıklamadı.

AMAÇ DAVADAN VAZGEÇİRMEK

İsrail'in teklifi yaklaşık 3 ay kadar önce Türkiye'de yaşayan Musevi asıllı önemli bir işadamı vasıtasıyla Mavi Marmara mağdurlarının avukatları aracılığıyla İHH'ya iletildi. Görüşme önerisinin "Gazze'ye yönelik abluka ve ticari öneri" adı altında getirildiğini belirten Avukat Cihat Gökdemir, gelen aracının Gazze üzerindeki ablukanın gevşetilmesini kendilerine ilettiğini, kendilerininse "Gazze ablukası pazarlık konusu yapılamaz. Kayıtsız şartsız abluka kaldırılmalıdır" dediğini söyledi.

GÜMRÜK MERSİN'DE YAPILSIN

Gökdemir, aracı vasıtasıyla ulaşan "Yeşil Hat" teklifini: "Aracılar tekliflerinde, 'Mersin'de bir Yeşil Hat kuralım. Burada İsrailli iki gümrük yetkilisi de bulunsun. Türkiye'den Gazze'ye gidecek olan mallar İsrail gümrüklerinde hiçbir şekilde ikinci bir işleme tabi tutulmasın. Ambalajları açılıp mallar tahrip edilmesin. Mersin'de ambalajlandığı haliyle doğrudan Gazze'ye giriş yapsın. Bu uygulama ile abluka da kısmen kaldırılmış olacak. Her türlü malzeme Mersin'den Filistin'e direkt girecek' dediler'' şeklinde anlattı.

TEKLİF KABUL EDİLEMEZ

Gökdemir, bu teklifin ardından 1 milyar dolarlık bağışın yine aynı aracı tarafından gündeme getirilmesi üzerine görüşmeyi yapan avukatların "Mavi Marmara konusunda pazarlık söz konusu olamaz" diyerek görüşmeyi sona erdirdiğini kaydetti. "İsrail, Mavi Marmara davasında, uluslararası alanda hukuken de siyaseten de şıkışmış vaziyette. Gemiye saldırıda bulunan askerler ve yakınları da İsrail hükümetine baskı uyguladığından bir çıkış yolu arıyorlar" diyen Gökdemir, İsrail'in Türkiye hükümeti, mağdurlar ve avukatları ile pazarlık yolları aradığını vurguladı.

KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ BELLİ

Mavi Marmara davası avukatlarından Gülden Sönmez söz konusu "Yeşil Hat" teklifinin Gazze'nin yararına gibi görünse de 2 gün sonra göstermelik bir silah gemisi haberiyle İsrail'in hemen anlaşmayı bozabileceğini hatırlattı. "Bunu her zaman yaptılar, anlaşmaları hep bozuyorlar. Filistin halkı da bunu bize her zaman hatırlatıyor" diyen Sönmez, "Ambargonun tamamen kaldırılması bizim için kırmızı çizgi. Tazminat konusundaki kırmızı çizgimiz ise şu; İsrail, 'biz bu parayı, askerleri suçlu göstermeyecek şekilde, bağışta bulunarak yapacağız. Davaları düşürün, peşini bırakın' diyor. 1 Milyar dolarlık teklifin sebebi bu. Biz de diyoruz ki, bağış değil tazminat ödeyeceksiniz, abluka kalkacak ama suçlular cezalandırılacak, davalardan asla vazgeçmeyiz" diye konuştu. Sönmez, teklife cevap verilmesiyle ilgili olarak da "Cevabımızı henüz vermedik ama pazarlık masasına da oturmuş değiliz" dedi.

MALLAR GÜMRÜKTE TAHRİP EDİLİYOR

Son yıllarda Türkiye'den Gazze ve Batı Şeria'ya (Filistin) ihracatın arttığını, ihraç edilen malların da İsrail gümrüğünden geçmek zorunda olduğunu belirten Mavi Marmara avukatlarından Cihat Gökdemir, mal ve ürünler İsrail gümrüklerinden geçtiği için kamuoyuna "Türkiye'nin İsrail'le ticareti arttı" diye yansıdığını, oysa giden malların Filistin'e gittiğini söyledi. Gökdemir, Filistin'e gönderilen malların İsrail gümrüklerinde ambalajlarının yırtılarak tahrip edildiğini de dile getirdi. (Kaynak: Yeni Şafak)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya İsrail'den Mavi Marmara Teklifi: 1 Milyar Dolar Ödeyelim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • DOKUZUNCU KÖY: Bu parayı alır çatır çatır yer sonra kahrolsun israil deerler şehitlerin kemikleride sızlar 16 7 Yanıtla
  • Türkiyem: Begenmiyorsaniz alin ananizi gidiverin Sandikla basa geçen partiden Nedir bu kadar alip veremedikleriniz 11 11 Yanıtla
  • yalanmi: 500 trilyon ödeseler bence boş olay uluslar arası sularda ve savumasız sılahsız sıvıllere yapıl di türkıye yasada da var olan sicaktakip hakkını kullanarak o bi işe yaramayan ef 16 tilari o an kaldırıp gereğiniyapmalıydi ef 16 tılar sadece pilotlarımızı oldurmeğe yariyorlar galıba bide boşa ödenen dövizler si 14 0 Yanıtla
  • Oz: Yav hayde ya israile helal olsun geldi öldürdür paşa gibi ben yaptım da diyolar valla helal olsun israile süper güç olurlar 2 11 Yanıtla
  • Yazıklarolsun: Uyan artık millet uyan bak bu bile bir seçim yatırımı bu akp herkeze düşman gibi görünüp danışıklı dövüş yapıyor 7 5 Yanıtla
  • kadir bayburttam: öncelikle israilin allah belasını versin isail kendi sononu hazırlıyor yavaş yavaş yorumyazanlaa soruyorum sizin hükümetle ne zorunuz var dik durduğu içinmi sudi arabistan sözde müslüman ülke ama amerikanıın askeri üstü var eee nsıl müslümanlık amerikanın uşaklığını yapıyor türkiye ne yapsın israile savaş açsa arksında hangi müslüman devletleri var sizler boşuna laf kalabalığı yapmayın 8 2 Yanıtla
  • KEMAL: BUDA ÖZÜR DİLEDİLER DEDİKLERİ GİBİDİR, SARAYDA OTURDUKYA İTİBARIMIZ ARTTI HERKES BİZDEN KORKUYOR , ONUN İÇİN ÖDEYECEKMİŞ, BU LAFA KARGALARDA GÜLER. 8 2 Yanıtla
  • evin kaya: Alcak siyonistler,bu igrenc teklifin adi bagis mi Siz bagis toplayin istismarci duygu somuruculeri, sehit olan insanlarin satilmasidir bu, inancimizdan,merhametinizden insanligimizdan vazgecistir.muslumanlar satilik degildir.ayrica hukumetimizi aradan cikarip siyonistlerin turkiye temsilcisini araya koymak bizi birbirini kolayca para icin satacak kadar beyni sulanmis ahlaki seyrelmis gozu donmus olarak kabul etmektir.siz o bagisi alin burnunuza sokun.ambargo tamamen kalkacak bu ugurda kani akanlara,masum ve haysiyetli filistin halkina asla ihanet yik.Allahin izniyle.niye simdiye kadar boyle bir teklif olmadi eee gezi eylemleriyle 7-8 ekim olaylariyla işid araciyla savasa suruklenip kaosa parcalanmaya zorlanan ulkemiz boyun egmedi.ulkemiz misira suriyeye benzeseydi mavi marmara da karambole getirilecekti.abd ve israilin en bilinen taktiklerinden biridir.mavi marmara sehitleri ümsuzdur.onlara kiyanlar ise cani barbar irkci siyonist ve sucludur.yargilanip cezalarini cekecekler,ambargo kalkacak ve tazminat odeyeceksiniz.bu arada belliki siyonistlerin mersinle ilgili hesaplari da varmis orda, yesil hat kurulacakmis ve iki israilli calisacakmis denetleyecekmis filistine ikinci bir kontrol olmaksiniz ulastirilacakmis.kendilerini akilli baskasini salak sanan beyinsiz siyonistler,türkiye size mezar olursklinizdam bile gecirmeyin... 3 1 Yanıtla
  • sulo: Kiskirtan siyasilere ceza yokmu. 1 1 Yanıtla
  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement