İspir'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

İspir'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü

İspir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

28.02.2015 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Hükümet Meydanı'nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Fidan, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Ümit Şevik ve İspir Belediye Başkanı Osman Çakır, vatandaşların bayramını kutladı.

Dönemin müftüsü Mustafa Başkapan ve arkadaşlarının temsili canlandırılmasıyla devam eden törende, öğrenciler tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e Türk bayrağı hediye edildi. ?

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 97 yıl önce işgal edilen ilçenin, yine ilçede yaşayan insanların çabasıyla bugün kutlama yaptıklarını hatırlattı.

Sekmen, "Etrafımıza baktığımız zaman maalesef hiç hoş olmayan olayları görüyoruz. Batıda ekonomik krizler, doğuda iç kargaşalar ve savaşlar devam ediyor. Dünyamız bir sıkıntı içerisinde. Hamdolsun ülkemiz günbegün kalkınmasına devam ediyor. Ama aziz hemşehrilerim, şunu da bilelim ki bizi de rahat bırakmak istemiyorlar. Bunun için güçlü olmak zorundayız. Madden ve manen güçlü olabilirsek, kalkınmamıza devam edebilirsek, günümüzün teknolojisiyle ülkemizi donatabilirsek, o zaman arzu ettiğimiz yere varabiliriz. Bu milletin dün şehitleri vardı, bugün de var, yarın da olacak. Büyük millet olmanın bedeli bunları kabullenmekten geçer. Bunun için şehitlerimize ve gazilerimize millet olarak saygıyı ve sevgiyi esirgemeyelim" diye konuştu.

İspir Belediye Başkanı Çakır ise Kafkas Cephesi'nde alınan yenilgi üzerine İspir'in 1915 yılında düşman işgaline uğradığını ve seferberlik döneminde halkın çok sıkıntı yaşadığını hatırlattı.

1917 yılında Rusların bölgeyi terk ettiğini ve bunu fırsat bilen Ermenilerin Ruslardan kalan mühimmatlarla halka zulmetmeye başladığını anımsatan Çakır, şöyle konuştu:

"Ermenilerin bu zulmüne engel olmak için o günün müftüsü Mutafa Başkapan ve isimlerini sayamadığım çok sayıda İspirli vatansever toplanıp İspiri Kurtarma Cemiyeti'ni kurar ve halkı örgütlerler. Müftü Mustafa Başkapan Ermenilerin sinsi planını duyar. İspiri Kurtarma Cemiyeti, Erzurum'dan gelen Ermenilerin Karakaya boğazında önlerini keser ve geçememeleri sağlar. 25 Şubat sabahı Yüzbaşı Ziya Bey ve süvari birlikleri İspir'e girer ve böylece İspir düşman işgalinden resmen kurtulmuş olur."

Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın konserinin ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Tören geçişinin ardından İspir Belediyesince vatandaşlara yemek ikram edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İspir'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement