İspir Fasulyesi Markalaştı - Son Dakika
Güncel

İspir Fasulyesi Markalaştı

Erzurum'un İspir ilçesinde yetişen ve yılda yaklaşık 300 ton üretilen İspir fasulyesi 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' ile markalaştı ve hologramlı birer kiloluk özel paketiyle satışa çıktı.

02.07.2014 13:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'un İspir ilçesinde yetişen ve yılda yaklaşık 300 ton üretilen İspir fasulyesi 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' ile markalaştı ve hologramlı birer kiloluk özel paketiyle satışa çıktı. Çabuk pişen, kabuk atmayan özelliklere sahip İspir fasulyesinin ekimi ile birlikte satışının da denetim altına alındığını anlatan İspir Kaymakamı Faik Oktay Sözer, hedeflerinin dünya pazarına çıkmak olduğunu bildirdi.

Rize ve Artvin'e komşu, Çoruh nehrinin ikiye böldüğü vadide deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte Kaçkar ve Mescit gibi gibi yüksek dağların eteğinde, yeşil bitki örtüsü ve ormanlarla kaplı İspir ilçesi, umudunu kuru fasulyeye bağladı. Yerel bir lezzet olarak bilinen kuru fasulyeyi yarım asır önce Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Hüsrev Lokantası keşfetti.

Kuru fasulyeyi Erzurum'un İspir ilçesinin Hortik Köyünden alan Fahri Hüsrev, hem lokantasını, hem de İspir'in yerel lezzetini Türkiye'ye tanıttı. İspir ile 30 kadar köyde Haziran ayında ekilen, Eylül ayında hasat edilen İspir kuru fasulyesinin Türk Patent Enstitüsünden 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası aldı.

KİLOSU 22,5 LİRA

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), İspir Esnaf ve Sanatkarları Odası, Atatürk Üniversitesi ve Kaymakamlık olarak başlatılan çalışma sonucu, İspir'e kuru fasulyesi paketleme fabrikası kuruldu. Mispir markasıyla üretilen kuru fasulye bir hiper markette birer kiloluk özel paketlerde 22,5 liradan satılmaya başlandı.

İspir'e ait kuru fasulyenin üretiminin yıllık 200 tondan 300 tona çıkarılacağını, ekimi ile birlikte satışının da denetim altına alındığına dikkati çeken İspir Kaymakamı Faik Oktay Sözer, yıllardan beri ciddi piyasası olan çok önemli bir değeri hem marka haline getirdiklerini, hem de satmak için paketleme fabrikası kurduklarını bildirdi.

Dünya pazarına çıkmak hedefinde olduklarını anlatan Kaymakam Sözer, İspir fasulyesi adı altında 3-5 liralık fasulyenin tüketiciye 4-5 katına satıldığını anımsattı. Kaymakam Sözer, "İspir adı ile yılda ortalama 1 milyon ton fasulye satılıyor. Oysa üretim 300 ton dolayında. Sahtekarlık yapanlar hakkında yasal işlemler yapılacak. Hedefimiz İspir'de fasulye üretim alanlarını genişletmek. Ardından Dünya pazarlarına açılacağız. Markalaşma sayesinde gerçek fasulyenin değeri 15- 16 liraya çıktı. Bu gelişmeler üreticiyi çok memnun etti" diye konuştu.

VALİ ALTIPARMAK KUTLADI

İspir kuru fasulyesinin dünya pazarına açılması için yapılan çalışmaları Vali Ahmet Altıparmak'a anlatan İspir Kaymakamı Faik Oktay Sözer, geleneksel yöntemle üretilip satılan fasulyenin önündeki tüm engelleri kaldırdıklarını belirtti. Kaymakam Sözer: "Ürünümüzün dünyaya açılması için önümüzde iki engel vardı. Birisi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi, diğeri fasulyeyi işleyecek ekipman. İki sorunu da çözüme kavuşturduk. Şimdi fasulyenin üretim miktarı ve kalitesi arttı. Ülkemizin büyük marketlerinde özel ambalajlarda satışa sunuldu. Artık vatandaşımız hologramlı İspir kuru fasulyesini gönül rahatlığıyla yiyebilecek. Atatürk Üniversitesi ile ciddi bir çalışma başlatarak Kuru fasulyeyi şimdi Avrupa'ya ihracat edeceğiz" dedi.

İspir fasulyesinin iç piyasada kendisini ispatladığına işaret eden Vali Ahmet Altıparmak da yapılan çalışmalar sonucu çok önemli bir lezzetin tüm dünya mutfağına sunulduğunu söyledi. Kaymakamı Sözer ve İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığına teşekkür eden Vali Altıparmak markalaşan fasulyenin Erzurum, İspir ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sunacağını belirtti. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İspir Fasulyesi Markalaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • D-100 Karayolu Gebze geçişinde tırın panelvanı bariyerlere sıkıştırması sonucu 1 kişi yaralandı
    11:23 D-100 Karayolu Gebze geçişinde tırın panelvanı bariyerlere sıkıştırması sonucu 1 kişi yaralandı

    D-100 Karayolu Gebze geçişinde meydana gelen kazada, bir tırın şerit değiştirirken panelvanı bariyerlere sıkıştırması sonucu 1 kişi hafif şekilde yaralandı. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi ve yaralıya ambulansta ilk müdahale yapıldı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Afyonkarahisar'da FETÖ hükümlüsü yakalandı
    11:23 Afyonkarahisar'da FETÖ hükümlüsü yakalandı

    Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde yakalanan firari FETÖ hükümlüsü, cezaevine gönderildi.

  • Gurbetçi Ali Yağcı, Karaman'da Müze Kurarak Eğitime Katkı Sağlıyor
    11:23 Gurbetçi Ali Yağcı, Karaman'da Müze Kurarak Eğitime Katkı Sağlıyor

    Karamanlı gurbetçi Ali Yağcı, öğretmenlik yapamadığı için işsiz kaldı ancak memleketindeki eski okul binasına kurduğu müzeyle eğitime katkı sağlamaya devam ediyor. Yağcı, yıllar boyunca topladığı binlerce eğitim aracını sergilediği müze ile ziyaretçilerini geçmişe götürerek eğitime katkı sağlıyor.

  • Milli Kütüphane, Ankara dışından da erişilebilir hale getiriliyor
    11:20 Milli Kütüphane, Ankara dışından da erişilebilir hale getiriliyor

    Türkiye'nin kültürel hafızası Milli Kütüphane kaynaklarında bugüne kadar 20 milyon sayfa dijitale aktarılırken, kütüphanenin yakın zamanda Ankara dışından da erişilebilir hale getirilmesine ilişkin çalışmalar başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, dijitalleşme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Milli Kütüphane, gazete, dergi, kitap ve diğer bilgi kaynaklarını dijitalleştirerek vatandaşların çevrimiçi erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

  • Hakkari'de müzik öğretmeni Ahmet Kotan'ın ismi atölyeye verildi
    11:20 Hakkari'de müzik öğretmeni Ahmet Kotan'ın ismi atölyeye verildi

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kalp krizi sonucu hayatını kaybeden müzik öğretmeni Ahmet Kotan'ın ismi, görev yaptığı okuldaki müzik atölyesine verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından finanse edilen 'Atölyesiz Okul Kalmasın Projesi' kapsamında Kotan'ın görev yaptığı okula müzik atölyesi kuruldu. Açılış törenine katılan yetkililer, Kotan'ın anısını yaşatmak amacıyla atölyenin açıldığını belirtti.

  • Adana'da 31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçiminde 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak
    11:20 Adana'da 31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçiminde 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak

    Adana'da 31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçiminde 5 bin 164 sandıkta 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak. Adana'nın ilçelerinde ise toplamda 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak.

  • Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Horasan'da Hafızlık Yapan Öğrencilerle Buluştu
    11:19 Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Horasan'da Hafızlık Yapan Öğrencilerle Buluştu

    Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Ramazan İrşat Programları kapsamında Horasan'da bulunan Mustafa Gül Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda hafızlık yapan öğrencilerle bir araya geldi. Müftü Can, öğrencilerle sohbet ederek öneri ve isteklerini dinledi. Ayrıca, Horasan'da bulunan diğer Kur'an kurslarını da ziyaret eden Müftü Rüstem Can, teravih sohbeti yaparak gençlere çikolata ikram etti.

  • Sivas'ın Şarkışla ilçesinde kamyonet devrildi, 3 kişi yaralandı
    11:19 Sivas'ın Şarkışla ilçesinde kamyonet devrildi, 3 kişi yaralandı

    Sivas'ın Şarkışla ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, M.B. (51) idaresindeki kamyonet devrildi ve kazada sürücü ile araçta bulunan G.B. (49) ve H.B. (17) yaralandı. Yaralılar, Şarkışla Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek
    11:18 Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek

    Antalya'nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi'ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya'ya kazandıracaklarını aktardı.


Advertisement