Isparta'da Katliam Gibi Kaza: 16 Ölü, 29 Yaralı (5)- Yeniden - Son Dakika
Güncel

Isparta'da Katliam Gibi Kaza: 16 Ölü, 29 Yaralı (5)- Yeniden

Isparta\'da Katliam Gibi Kaza: 16 Ölü, 29 Yaralı (5)- Yeniden

Konya'nın Akşehir İlçesi'nden Isparta'nın Gelendost İlçesi'ne 35 lira yevmiye karşılığı elma bahçesinde çalışan işçileri taşıyan midibüs, aşırı yolcu alınması nedeniyle freninin patlaması sonucu şarampole devrildi.

31.10.2014 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'nın Akşehir İlçesi'nden Isparta'nın Gelendost İlçesi'ne 35 lira yevmiye karşılığı elma bahçesinde çalışan işçileri taşıyan midibüs, aşırı yolcu alınması nedeniyle freninin patlaması sonucu şarampole devrildi. 27 kişi kapasiteli midibüste bulunan 46 kişiden, çoğunluğu kadın 16'sı öldü, 29 kişi de yaralandı. Araçta bulunan 4.5 yaşındaki Nebi Ürkmez ise ağır yaralanan dedesinin kollarının arasına alması sonucu kazayı yara almadan atlattı.

Kaza saat 07.15'de meydana geldi. Konya'nın Akşehir İlçesi'nden, elma bahçesinde çalışan işçileri Isparta'nın Gelendost İlçesi'ne götüren 47 yaşındaki Metin Arslanalp'in kullandığı 42 D 0881 plakalı midibüs, Yalvaç İlçesi'ne bağlı Bağkonak Köyü'ne 2 kilometre kala kaza yaptı.

100 METRE SÜRÜKLENDİ

Rampa çıktıktan sonra inişe geçtiği sırada aşırı ağırlık nedeniyle freni patlayan midibüs, kontrolden çıktı. Önce yolun sağ tarafındaki toprak tepeye doğru tırmanan, ardından da yan devrilerek 100 metre sürüklenen midibüs, yol kenarındaki beton su tahliye kanalının üzerinde durabildi.

16 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Yalvaç ve Isparta'dan kaza yerine sağlık ekipleri ve ambulanslar sevk edildi. Midibüste, sürücü Metin Arslanalp ve 16 işçi yaşamını yitirdi. Kazada çoğunluğu ağır olmak üzere 28 işçi de yaralandı.

Kazadan yara almadan kurtulan tek kişi ise dedesinin kucağında oturan 4.5 yaşındaki Nebi Ürkmez oldu.

Devrilen midibüsün altından çıkartılan cesetler Yalvaç Devlet Hastanesi Morgu'na kaldırıldı. Yaralılar ise ambulanslarla Isparta, Yalvaç, Şarkikaraağaç, Gelendost ve Akşehir'deki hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı. Akşehir- Yalvaç yolu kaza nedeniyle yaklaşık 2 saat ulaşıma kapatıldı. Kaza yapan midibüsün yoldan kaldırılmasının ardından normale döndü.

Kaza sonrası, morga gelen ve sinir krizi geçiren ölenlerin yakınlarına, güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri müdahale etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya da kazadan sonra Yalvaç Devlet Hastanesi'ne gelerek ölenlerin yakınlarından bilgi aldı. Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı da kazayla ilgili soruşturma başlattı.

KAZA NEDENİ YOLCU FAZLALIĞI

Isparta'dan gelen bir ekip, 1999 model midibüsün lastiklerinin derinliklerini ölçtü, aracın genel durumuyla ilgili notlar aldı. Kaza yapan midibüste kapasitesinin üzerinde yolcu alınması nedeniyle yaklaşık 1200 kilogram fazla ağırlık tespit edildi. Aracın freninin patlamasına bu aşırı yolcu almasının neden olduğunu belirten yetkililer, incelemelerin bu doğrultuda sürdürüldüğünü açıkladı.

İŞÇİYE 35 LİRA YEVMİYE

Bahçelerdeki elma toplama işinde çalışan işçilere, bahçe sahibi tarafından kişi başı 50-55 lira ödendiği, bu paranın 20-25 lirasının işçileri bulan 'dayıbaşı' adı verilen organizatörler ve ulaşım için kesildiği belirtildi. Böylece işçilerin eline günlük 30- 35 lira geçtiği öğrenildi.

"GİTME ANAM DEDİM, GİTTİ"

Ölen işçilerin yakınları, her sabah Akşehir'den gelen ve işçileri taşıyan midibüslerin ayakta yolcu götürdüğünü ileri sürdü. Morgda cenazesini teşhis eden bir kadın, "Olmaz olsun fakirlik. Nasıl dayanayım ben bu acıya, ciğerim yanıyor" diye feryat ederken, bir başka kadının, "Gitme anam dedim. Çalışma dedim. Yine gitti. Oysa ölüme gitmiş" sözleri yürekleri burktu.

KÜÇÜK NEBİ'Yİ DEDESİ KURTARDI

Kazadan yara almadan kurtulan 4.5 yaşındaki Nebi Ürkmez, kendisini aynı araçta bulunan dedesi Mevlüt Çeliker'in üzerine kapanarak kurtardığını anlattı. Evde yalnız kalamadığı için annesi Sevgi Ürkmez ile Gelendost'a her sabah elma toplamaya giden Nebi, kaza sırasında dedesinin kucağında olduğunu söyledi.

Aracın yoldan çıkmasıyla birlikte dedesi Mevlüt Çeliker'in kollarının arasına alarak kendisini kucakladığını belirten küçük Nebi, "Termosla çay içtiğimiz sırada otobüs yuvarlanmaya başladı. Sonra kaza oldu. Dedem yaralandı. Baban gelip seni alacak dedi" diye konuştu.

ÖLENLERİN ÇOĞU KADIN

Kazada sürücü Metin Arslanalp ile birlikte hayatını kaybeden işçilerin isimleri şöyle:

Havva Ceran (20), Arife Aktaş, Ceylan Aksoy, Reyhan Ceran, Veli Can Çelik (15), Gülseren Yayla, Maksude Ünsal (54), Havva Yiğit, Ayşegül Karataş, Mihri Kale, Ayşe Kale, Şerife Aksoy (58), Muazzez Balık, Elmas Çelik ve Emel Arslanalp."

Cenazeler Yalvaç Devlet Hastanesi morgundan yakınları tarafından alındıktan sonra Akşehir Kültür Merkezi önünde düzenlenecek törenin ardından defnedilecek.

ISPARTA'DAKİ YARALILAR

Yaralılardan Nezahat Çakır, Serap Aksoy ve Sevgi Ürkmez (34) Isparta Devlet Hastanesi'nde; Mevlüt Çeliker (65) Yalvaç Devlet Hastanesi'nde; Yaren Bozoğlu, Mevlüt Akkuş ve Neşe Çoban Gelendost Devlet Hastanesi'nde; Gülşen Turgut, Çağlayan Turgut, Vesile Turgut, Elif Ceran, Süleyman Turgut, Nadi Turgut ve Songül Arslanalp ise Şarkikarağaç Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

AKŞEHİR'DEKİ YARALILAR

Kazada yaralananlardan Leyla Çelik (44), Şerife Özkan (46), Fatma Önay (31), Esme Altunbay (16), Meral Arslanalp (24), Erkan Arslanalp (16), Buket Keskin (26), Nermin Ölçer (33), Sultan Bozdağ (66), Ömer Akdeniz (31), Rabiya Ceran (19), Ömer Samur (47), Sibel Arslanalp (12), Durmuş Ali İlboğa (25), Umut Samur (1991) Akşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

GÜNDE ORTALAMA 10 KİŞİ ÖLÜYOR

Sağlık Enstitüsü Derneği (SED) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yaptığı yazılı açıklamada, Isparta'daki kazaya dikkati çekerek, acil eylem planlarını oluşturmak için derneğin ev sahipliğinde sivil toplum kuruluşlarının 9- 10 Kasım'da İstanbul'da,'Yol Güvenliği Sivil Toplum Buluşması' gerçekleştireceğini bildirdi. Açıklamada ayrıca, midibüs kazasıyla ilgili şu tespitlere dikkat çekildi:

"Emniyet kemerleri takılı olsaydı bugün yolcular yola fırlayıp ölmezlerdi, yaralanmazlardı. Yolcuları bilinçlendirmek çok önemli ve yasamızdaki emniyet kemeri bulundurma ve kullanma üzerine mevcut istisnalar ivedilikle kaldırılmalı, uygulama yakından takip edilmeli. Bu yıl, Eylül 2014 sonu itibariyle toplam 279 bin 215 kaza meydana geldi. 2709 ölü ve 214 bin 277 yaralımız var. Ortalama günde 10 ölü ve 793 yaralı ile karşı karşıyayız."

Çarpışmaların önlenmesinin kısa sürede başarılabilecek bir konu olmadığı kaydedilen açıklamada, "Çarpışma anında maksimum korunmayı tesis edebilmeliyiz. Emniyet kemeri takılmadığı zaman çarpışma anında yolcuların ve sürücülerin yola fırladıkları ya da araç içerisinde araca veya diğer yolculara çarpmak suretiyle yaralandıkları ve öldükleri bir gerçek. Eylül 2014 sonu itibariyle, 307 ambulansın, 11 bin 113 otobüs ve minibüsün, 87 bin 795 otomobilin (Bu otomobillerin yüzde 26'sı 1995 model öncesi araçlardır) kazaya karıştığını görüyoruz. Otobüs yolcuları, 1995 model öncesi otomobillerin arka koltuk yolcuları ve ambulanslarda sağlık personeli için emniyet kemeri bulundurma ve kullanma zorunluluğu getirilmelidir" denildi. - Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Isparta'da Katliam Gibi Kaza: 16 Ölü, 29 Yaralı (5)- Yeniden - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın
    01:11 Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi Sanayi Caddesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, elektrik kontağından kaynaklandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları yapıldı.

  • Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu
    01:09 Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu. Ceset, kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırıldı. Olayın faillerini yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatıldı.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.


Advertisement