IŞİD'le Müdahalede Hangi Ülke Ne Görev Yapacak - Son Dakika
Güncel

IŞİD'le Müdahalede Hangi Ülke Ne Görev Yapacak

Şu ana kadarki maliyeti 780 ve 930 milyon dolar arasında değişen IŞİD'e karşı müdahalede hazırlanan koalisyonda hangi ülkenin ne yapacağı ortaya çıktı.

01.10.2014 12:46  Güncelleme: 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Washington merkezli düşünce kuruluşu CSBA'nın raporlarına göre, IŞİD'e karşı yürütülen askeri operasyonun şu ana kadarki maliyeti 780 ve 930 milyon dolar arasında değişiyor. Tahminler operasyonun toplam bütçesini önceden tasarlamak için hazırlanan rapordan yola çıkılarak oluşturulmuş verileri kapsıyor.

KOALİSYONDA GÖREV DAĞILIMI

ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyonda öne çıkan ülkeler ile verdikleri destek şöyle:

- ABD: IŞİD hedeflerine onlarca hava saldırısı gerçekleştirdi. Ayrıca askeri danışman, teçhizat ve insani yardım gönderdi.

- Körfez ülkeleri: Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn Suriye'deki hava saldırılarına katıldı. BAE ve Katar, IŞİD'e karşı hava saldırılarına üs sağladı. ABD donanmasının gemileri Bahreyn'nin Beşinci Filosu'na tahsis edilirken, Suudi Arabistan, Suriyeli diğer güçlerin askeri eğitiminde ev sahipliği yaptı.

- Ürdün: IŞİD pozisyonlarına hava saldırıları gerçekleştirdi.

- Mısır: Henüz hiçbir saldırıya katıldığı açıklanmazken, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi 'kendini destek vermeye adadığını' ve 'ülkenin güvenliği için gereken ne varsa yapacağını' belirtti.

- İsrail: ABD ile arasında süren istihbarat alışverişi kapsamında koalisyona veri desteğinde bulunuyor.

- İngiltere: Tornado savaş uçakları, uçaklara yakıt taşıyan hava aracı ve işaret istihbaratıyla Irak'ta koalisyona yardım ediyor.

- Fransa: Irak'ta iki hava saldırısı gerçekleştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin üssünü saldırı için kullanıyor.

- Avustralya: Sekiz F/A-18 Hornet savaş jeti, bir askeri hava birliği ve iki destek hava aracıyla koalisyona katıldı. Hava birliğinde 600 asker bulunuyor.

- Belçika: Çok yönlü altı F-16 jeti, 8'i pilot olmak üzere 120 kişilik destek ekibini Ürdün'deki üsse yerleştirmek üzere gönderdi.

- Danimarka: 7 F-16 jeti, 4 operasyon uçağı, 3 jet ve beraberinde 12 ay hizmet edebilecek pilotlar ve destek ekibiyle katkı sağladı.

- Kanada: Yaklaşık 70 özel operasyon askerini Kürt peşmergeleri eğitmesi amacıyla yolladı. Ayrıca, 8 CF-18 savaş uçağını ve bir tanker uçağı yanında 2 askeri kargo uçağıyla peşmergelere silah yardımı yaptı.

- Almanya: Hiçbir hava saldırısına katılmayan Almanya, Erbil'deki Kürt birliklere silah yardımı yaptı ve bir grup peşmerge de Almanya'da eğitim aldı.

- Yunanistan: İnsani yardıma katkı yaptı ve peşmergelere askeri teçhizat yolladı.

- Macaristan: Yaklaşık 6 milyon ünite olacak 15 tip teçhizat yollayacağını bildirdi.

- Romanya: Lojistik, askeri ve insani destek vereceklerini duyurdu.

IŞİD\'le Müdahalede Hangi Ülke Ne Görev Yapacak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel IŞİD'le Müdahalede Hangi Ülke Ne Görev Yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • CENGİZ: SİZ KOALİSYON GÖÇLERİ AKP DEN DAHA MÜSLÜMAN ÇIKTINIZ TÜRKİYELİ OLDUĞUMDAN UTANIYORUM 17 24 Yanıtla antep: kuzey ırakta kaç tane müslüman tanıyon 0 0
  • kubilay uzun: ALLAH EZANLAR HÜRMETİNE MÜSLÜMANLARI UYANDIRSIN. . KENDİNİ MÜSLÜMAN SANAN ADI MÜSLÜMAN İMANSIZ , ALLAH YOLUNDA KURUŞ HARCAMAYAN APTALLARI UYANDIRSIN. . . ABD VE DİĞER HAÇLI ORDUSUNU TUTANLARI DESTEKLEYENLERİ KAHRI PERİŞAN ETSİN. . IRKI İÇİN MÜSLÜMANLARLA SAVAŞACAK KADAR HAYİN OLAN PKK PYD KÖPEKLERİNİNDE SOYUNU KURUTSUN 21 14 Yanıtla
  • ışid: toplanında gelin yeğenler 15 8 Yanıtla
  • orhan: haçlılara bakın hele 14 0 Yanıtla
  • YORUM: * Suriye ve Irak rejimlerine göre İslam Devleti'nin arkasında Suudi Arabistan var. * Suudi Arabistan’a göre İslam Devleti'nin arkasında İran var. * İran’a göre İslam Devleti'nin arkasında ABD, Suudi Arabistan ve Katar var. * ABD'ye göre İslam Devleti'nin arkasında Rusya ve Çin var* Rusya ve Çin'e göre İslam Devleti'nin arkasında ABD var. * Suriye muhalefetine göre İslam Devleti'nin arkasında Suriye rejimi ve istihbaratı var. * İsrail’e göre İslam Devleti'nin arkasında Hamas var. * Hamas ve El Fetih'e göre İslam Devleti'nin arkasında İsrail var. * Mısır’a göre İslam Devleti'nin arkasında Katar ve Türkiye var. * Türkiye'ye göre İslam Devleti'nin arkasında 'paralel yapı' var. * PKK'ya göre İslam Devleti'nin arkasında Türkiye var. * El Kaide, El Nusra ve diğer örgütlere göre İslam Devleti'nin arkasında neo-hariciler var. 13 0 Yanıtla
  • YORUM: SİYAH SANCAKLILAR ÇIKTIĞINDA, AYAKTA OLAN OTURSUN, KOŞAN DURSUN, KİMSE YERİNDEN AYRILMASIN 2 10 Yanıtla fırtına cemal: bak hele bonzaici o kanlı siyah sancakta bir dünya mahsum insanın kanı var eğer insansan , vicdan sahibiysen vede müslümansan birda düşün. . . 0 0
  • orhan: allah bu haçlıların belasını versin bölgeyi savaş alanına çevirdiler, 30 yıl kan akacak burada 10 2 Yanıtla
  • Yazı İşleri Müd.: Vay beeeeeee. Meğer bu balkanlar, avrupa ve amerika teröre karşı ne de duyarlıymış. Oldu. Gözlerim doldu. 11 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Elazığ'da alacak verecek meselesi yüzünden kardeşine silahla saldırdı
    18:52 Elazığ'da alacak verecek meselesi yüzünden kardeşine silahla saldırdı

    Elazığ'ın merkeze bağlı yukarı İçme köyünde, alacak verecek meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir kişi, kardeşini silahla vurarak yaraladı. Olayın ardından sağlık ve jandarma ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralı kardeş hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise jandarmaya teslim oldu. Olayla ilgili inceleme devam ediyor.

  • Çanakkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    18:52 Çanakkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Çanakkale'de 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ilde huzur ve güven ortamı içerisinde yapılmasına yönelik Seçim Güvenliği Toplantısı, Vali İlhami Aktaş başkanlığında yapıldı. Toplantıda, seçim sürecinde herhangi bir olumsuzluğa meydan vermemek için alınan tedbirler ve yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

  • Diyarbakır'da Balık Avı Sırasında Boğulma Tehlikesi Geçiren Şahıs Kurtarıldı
    18:52 Diyarbakır'da Balık Avı Sırasında Boğulma Tehlikesi Geçiren Şahıs Kurtarıldı

    Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde balık avlamak isterken kullandığı serpme ağı boynuna dolanan bir şahıs suya düştü. Şahsın arkadaşları tarafından kurtarıldığı anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Olay, dün Kocaköy ilçesindeki Ambar Çayı'nda meydana geldi. Askeri K. isimli şahıs, balık tutmak için attığı serpme ağına takılarak boğulma tehlikesi geçirdi. Şans eseri arkadaşları tarafından çaydan çıkarılan Askeri K., kurtarıldı. O anlar ise cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi
    18:49 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi

    2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleştirildi. Forum, Çin ile Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yıldönümü kutlamalarının bir parçası olarak düzenlendi. Forumun amacı, modern İpek Yolu'nun ve uluslararası bağlantıların rolünün daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve uluslararası bir takipçi kitlesine hitap etmektir. Malezya Başbakan Yardımcısı Fadıllah Yusuf, forumda yaptığı açılış konuşmasında ikili ilişkileri derinleştirme çağrısında bulundu ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Malezya-Çin işbirliğinin merkezinde yer aldığını vurguladı.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı
    18:49 BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,69 artışla 9.142,40 puandan tamamladı. Mali, hizmetler, sanayi ve teknoloji endeksleri değer kazandı. Altının ons fiyatı 2.233 dolar olarak belirlendi. TCMB'nin dolar efektif kurunda artış yaşandı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yükselişle 86,8 dolardan işlem gördü.

  • İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu
    18:49 İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu

    İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te yerel seçim çalışmaları kapsamında Osmaneli ve Gölpazarı ilçelerinde esnafı ziyaret etti. Zorlu, Bilecik Belediyesi'nde Belediye Başkanı Mustafa Sadık Kaya ile görüştü ve Atatürk Parkı'nda vatandaşlarla sohbet etti. İYİ Parti Bilecik Belediye Başkan adayı Göksel Aydın ve diğer adaylara destek isteyen Zorlu, gazetecilere 81 ilde kendi adaylarıyla seçimlere gireceklerini söyledi.


Advertisement