IŞİD'e Karşı 30 Bin Kişilik Büyük Taarruzda Önemli Gelişmeler - Son Dakika
Dünya

IŞİD'e Karşı 30 Bin Kişilik Büyük Taarruzda Önemli Gelişmeler

Irak ordusu, IŞİD'in kontrolündeki Tikrit'i geri almak için şu ana kadarki en büyük operasyonu başlattı. Askeri kaynaklara göre; Tikrit'in yüzde 50'si IŞİD'den kurtarıldı.

03.03.2015 11:52  Güncelleme: 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u IŞİD'in elinden baharda geri alma planından önce Irak Ordusu harekete geçti. Selahaddin vilayetinin başkenti ve devrik lider Saddam Hüseyin'in memleketi olan Tikrit'e ülkedeki en büyük kapsamlı kara harekatı başlatıldı.

EL BAĞDADİ'NİN KUZENİ DAHİL EN AZ 100 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Başlatılan operasyonun şimdiden olumlu sonuçlar vermeye başladığı belirtildi. Askeri kaynaklara göre; Tikrit kentinin yüzde 50'si IŞİD'den kurtarıldı. Tikrit, El Dor ve El Alem bölgelerinde yürütülen operasyonlarda en az 100 IŞİD militanı öldürüldü. Operasyonlarda ayrıca 18 gönüllü asker öldü, 35 asker de yaralandı.

Selahattin'in El Dor ilçesinde yer alan site IŞİD'den arındırıldı, sitede öldürülen IŞİD militanları arasında örgütün lideri Ebubekir El Bağdadi'nin kuzeni Hamid El Sebi'nin de yer aldığı bildirildi.

30 BİN KİŞİLİK DEV OPERASYON

Operasyon haberini Irak Başbakanı Haydar el Ibadi televizyondan duyurmuştu. Dün Sabah başlayan dev operasyona 30 bin kişi katılıyor. Irak Başbakanı Haydar El Ebadi operasyonun amacını şöyle açıklamıştı: "Amacımız masum insanları IŞİD teröründen ve baskısından kurtarmak. Buradaki insanları mallarını korumalıyız."

İRAN'IN GÖLGE KOMUTANI DA OPERASYONDA

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit'i IŞİD'den kurtarmak için başlatılan operasyonun komutanlarından biri de İran Devrim Muhafızları'nın seçkin birimi Kudüs Gücü'nün ünlü komutanı Kasım Süleymani.

İran'ın yarı-resmi Fars haber ajansına göre operasyona General Kasım Süleymani de eşlik ediyor.

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani şimdiye kadar örtülü operasyonlarda yer alıyordu. Kasım Süleymani ilk kez Irak'ta IŞİD'e karşı operasyonlarda açıkça yer almaya başladı.

SELAHADDİN VALİSİ: IŞİD ÇÖKTÜ!

Selahattin valisi Raıd El Cuburi, operasyonlar karşısında IŞİD'in kelimenin tam anlamıyla çöktüğünü belirtti. Irak Bayrağı'nın El Dor ilçesinde göndere çekildiğini kaydeden El Cuburi, El Dor ilçesinde bazı bölgelerin kurtarıldığını bildirdi. El Cuburi, El Dor ilçesine düzenlenen hava saldırılarında onlarca IŞİD militanının öldürüldüğünü de sözlerine ekledi.

Öte yandan Tikrit'in doğusunda 120'den fazla bombanın etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Onlarca IŞİD militanının öldürülmesinin ardından güvenlik güçlerinin Tikrit'in kuzeyinde yer alan El Kadısiye semtine girmeyi başardığı ifade edildi. Öldürülen IŞİD militanları arasında keskin nişancılar ve yabancı savaşçıların da bulunduğu belirtiliyor.

Terör örgütü IŞİD, Tikrit'teki çatışmalardan Kerkük'e bağlı Havice ilçesini kaçan 11 IŞİD komutanını ihanetle suçlayarak kurşuna dizerek infaz ettiği bildirildi.

TİKRİT NEDEN ÖNEMLİ?

Irak ordusunun bugüne kadarki en büyük operasyonu düzenlediği Tikrit, başkent Bağdat'ın sadece 130 kilometre kuzeyinde olmasıyla büyük bir öneme sahip.

Nisan ayında Musul'u almak için operasyon düzenlemesi beklenen Irak ordusunun Bağdat ve Musul'u birbirine bağlayan Tikrit'i kontrol altına alması gerekiyor.

ENBAR'DAKİ OPERASYONLAR

Enbar'daki askeri oluşumlardan El-Cezire ve Badiye Operasyonları Komutanı Ziya Kazım Debbus da ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ile Irak ordusunun, örgüte karşıtı başlattığı operasyonlarda Bağdadi nahiyesine bağlı Cebbe semtinin kurtarıldığını, 19 IŞİD militanının ölü olarak ele geçirildiğini ve çok sayıda patlayıcının imha edildiğini söyledi.

MUSUL, HAZİRANDAN BERİ IŞİD'İN ELİNDE

Terör örgütü IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor. Irak'ta IŞİD'in, Musul'u ve bazı bölgeleri ele geçirmesinin ardından ordu ile IŞİD arasında bazı kentlerde başlayan çatışmalar devam ediyor. Irak ordusu ile Peşmerge güçleri, örgütün elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de orduya havadan destek veriyor.

IŞİD\'e Karşı 30 Bin Kişilik Büyük Taarruzda Önemli Gelişmeler
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya IŞİD'e Karşı 30 Bin Kişilik Büyük Taarruzda Önemli Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (38)

  • hof23: Niye 100 IŞİD militanı ölüyor da neden 103 değil neden 98 değilde tam 100 ? 84 8 Yanıtla
  • KAHROLSUN PKK: KAHROLSUN PKK KAHROLSUN FAŞİZM 19 26 Yanıtla
  • T.A.K HACK TİM: KÜRT SİLAHLI KUVVETLERİ OLMADAN IRAKIN İŞİ ZOR 29 10 Yanıtla
  • büyük israil e doğru: Sanal bir örgüt kurdular, düzmece kafa kesme adam yakma videoları. . . Bölge halkı İslami görünen örgütler tarafından sınır dışı edildi. Kalan ahmaklarla bölge tamamen silahlandırıldı. Yeni terör unsurları oluşturuldu. O terör unsurlarından İsraile saldırı yapılmış gibi senaryolar eşliğinde Fırat Dicle arasına İsrail saldırıp ele geçirecek. Başımızdakilerin aslında İsrail uşağı olduklarını anladığımızda bu ülke bölünmüş, misyon tamamlanmış ve verilene razı olmuş olacağız. 30 2 Yanıtla
  • GÜRKAN GÜR: İŞ_İT ŞEYTANLARINA ÖLÜM 24 8 Yanıtla
  • Isi: Nasil oldu isis ölülerini saya bildiniz cok merak ediyorum, kisacasi ariyoruz de olsun 27 2 Yanıtla
  • yakamoz: Yine alirrlar durmak yok yola devam 19 9 Yanıtla
  • hasan: ahmar lar peşmerge den cesaret aldınız sizi gidi sizi peimerge ve ypgnın cesareti sizede heyecan uyandırdı 18 5 Yanıtla
  • Salla: ALLAH Müslümanları katledenlerin belasını versin ALLAH islam düşmanlarını katletsin onları zelil perişan etsin 19 2 Yanıtla
  • türksever: temizleyin bu yezitin torunu işit itlerini. allah size kuvvet versin 14 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement