IŞİD'den Petrol Alan Türkiye ve Kürtlere Yaptırım Tehdidi - Son Dakika
Dünya

IŞİD'den Petrol Alan Türkiye ve Kürtlere Yaptırım Tehdidi

ABD'li yetkili, Türkiye ve Iraklı Kürtleri hala IŞİD'den kaçak petrol satın almakla suçladı. IŞİD'den petrol alanlara yaptırım uygulamakla tehdit etti.

24.10.2014 11:28  Güncelleme: 13:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, Türkiye ve Iraklı Kürtleri hala IŞİD'den petrol satın almakla suçladı. Cohen, "IŞİD, Suriye ve Irak'ta petrol karaborsasına girdi. Rafinerilerden geçirdiği petrolün bir bölümünü, Türkiye ve Irak Kürt bölgesine petrol taşıyan kaçakçılara satıyor" dedi.

IŞİD'DEN PETROL ALAN ÜLKELERE YAPTIRIM

Obama yönetimi, IŞİD'in günde 'bir milyon dolar' olduğu söylenen finansman kaynağı kesmek amacıyla, IŞİD'den petrol alan herkesi yaptırım uygulamakla tehdit etti. ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, IŞİD'in Irak ve Suriye'de geniş alanları ele geçirdiğini ve eğer durdurulamazsa ABD ve müttefikleri için de tehdit oluşturabileceğini söyledi.

"BAŞKA ÇÖZÜMLER ÜZERİNDE DE ÇALIŞIYORUZ"

Cohen, "Komisyoncuları, tüccarları ve taşıma şirketlerine IŞİD'e kaynak sağlayacak işlerden uzak durmaları için çağrı yapıyoruz. IŞİD'in resmi finans sektörüne girmesini önlemek ve örgütün finansal kaynaklarını kesmek için başka çözümler üzerinde çalışıyoruz. Türkiye ve Irak Kürt bölgesel yönetimi, kaçakçı petrol şebekelerine karşı IŞİD, onlardan çıkar sağlamaya başlamadan uzun süre önce önlem almaya başladı" diye konuştu.

"EN İYİ FİNANSE EDİLMİŞ ÖRGÜT"

Carnegia Barışa Destek Kurumu'nda konuşan Cohen, bazı önemli devlet destekli terörist örgütlerin dışında, IŞİD'in şimdiye kadar karşılaşılan en iyi şekilde finanse edilmiş örgüt olduğunu belirtti.

ABD, IŞİD'DEN PETROL ALANLARA YAPTIRIMA HAZIRLANIYOR

David Cohen, "Örgüt, petrol satışı, haraç, fidye ve diğer suç eylemleri kombinasyonundan ve zengin bağışçılardan ayda on milyonlarca dolar kazanıyor. IŞİD, finansal sistem içerisinde kayıtlı para toplamıyor. Örgütün zengin finansçılarını belirleme ya da aracı olan bankaları kara listeye alma konusunda yeterli veri elde edilemiyor. IŞİD, El Kaide gibi militan gruplara nazaran bağışcı desteğine daha az bağlanmış bir örgüt. Bir gecede IŞİD'in sandıklarını boşaltmak için sihirli değneğimiz veya gizli silahlarımız yok. ABD ve müttefikleri IŞİD'in petrol gelirlerinin kesilmesiyle ilgili, petrolü alanlara karşı yaptırım uygulamak gibi projeler üzerinde çalışıyor. ABD, ayrıca ülkeleri fidye vermemeye teşvik ederek adam kaçırmadan geldiği tahmin edilen 20 milyon dolarlık geliri de kesmeyi amaçlıyor" dedi.

"HAVA SALDIRILARI PETROL GELİRLERİNİ DÜŞÜRDÜ"

ABD ve müttefikleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Irak ve Suriye'ye düzenlediği hava saldırılarının IŞİD'in petrol gelirlerini düşürdüğüne dikkat çeken Cohen, "Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre bu saldırılar başarılı oldu ve örgütün ham petrol üretimi günde 20 bin varile düştü." dedi.

GÜNDE 2 MİLYON DOLARLIK PETROL ÜRETİYOR

Araştırma şirketi IHS, IŞİD'in günde yaklaşık olarak 2 milyon dolarlık ham petrol ürettiğini tespit etti.

IŞİD\'den Petrol Alan Türkiye ve Kürtlere Yaptırım Tehdidi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya IŞİD'den Petrol Alan Türkiye ve Kürtlere Yaptırım Tehdidi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • SADRİ: SAHTEKAR AMERİKA, SEN NE 3 KAĞITÇISIN VAR YA. . İŞİDİ SANKİ BEN YARATTIM SAHTEKARLAR SİZİ 10 0 Yanıtla
  • koray: bize düşman olarak kendimiz yetiyoruz zaten 4 1 Yanıtla
  • fox: Irak' işgal sonrası 10 milyar dolar lık silah sattılar onlarıda İŞİDE verdirdiler şimdi petrolun tamamına göz koydular kürtlerle türkler alıyormuş vay beee :) 5 0 Yanıtla
  • seyh usame: Tabarani, Evsad’da, İbni Ömer (r. a. )’dan tahric etti, O şöyle dedi: Peygamber (s. a. v. ) bir gün Hz. Ali (r. a. )’ın elinden tutarak şöyle buyurdu: Bunun soyundan bir genç çıkar ve arzı adaletle doldurur. Siz onu gördüğünüzde Temimi genci arayın, çünkü o doğudan çıkacak ve Mehdi’nin bayraktarı olacaktır. 0 3 Yanıtla

Advertisement