İş Teftişi Uygulamaları Semineri - Son Dakika
Ekonomi

İş Teftişi Uygulamaları Semineri

İş Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Şimşek: "Gönüllü uyumun gerçekleşebilmesi için işverenler açısından iş müfettişlerinin korkulan, çekinilen kişiler olmaktan çıkması gerekmektedir" TİSK Üyesi Seyok: "Belirlenecek sürelerde iş kazası yaşamayan işyerleri açısından prim ve vergi indirimleri sağlanması,

20.11.2014 18:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Şimşek, iş güvenliğine ilişkin "Gönüllü uyumun gerçekleşebilmesi için işverenler açısından iş müfettişlerinin korkulan, çekinilen kişiler olmaktan çıkması gerekmektedir" dedi.

Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen "İş Teftişi Uygulamaları Semineri"nde yaptığı konuşmada iş teftişinin devletin çalışma hayatı ile ilgili mevzuatın uygulanması, izlenmesi, denetlenmesi ve teftişine verilen genel isim olduğunu söyledi.

İş teftişi konusunda tepkisel ve önleyici olmak üzere iki temel yaklaşım olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Önleyici denetimlerde esas olan iş yerlerinde iş kazası veya meslek hastalığı oluşmadan çalışma koşullarıyla ilgili sorunlar ortaya çıkmadan tedbirler almaktır. İş teftişi sisteminde gerçekleştirmeye çalıştığımız önleme kültürünün öne çıkarılmasının, hayata tam manasıyla geçirilebilmesinin tüm aktörlerin gönüllü bir uyum ile bir araya gelmesiyle gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Çalışma hayatındaki tüm sosyal tarafların gönüllü uyumu olmaksızın kalıcı ve sürdürülebilir bir gelişmişlikten bahsedemeyiz. Gönüllü uyumun gerçekleşebilmesi için işverenler açısından iş müfettişlerinin korkulan, çekinilen kişiler olmaktan çıkması gerekmektedir."

İşverenlerin iş müfettişlerinin uyarılarına, tespitlerine kulak vermesi, iş müfettişlerinden yararlanmaya çalışması gerektiğine dikkati çeken Şimşek, iş müfettişlerinin uyarılarını dikkate alan işverenlerin telafisi mümkün olmayan zararlardan, kayıplardan korunabildiğini vurguladı.

Teşvik mekanizması devreye sokulmalı

TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Seyok da yaşanan her iş kazasının ardından getirilen tepkisel düzenlemelerin ve özellikle İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun yasalaşmasından sonra cezalardaki ciddi artışların bu alandaki sorunların çözümüne katkı sunmadığını ifade etti.

Seyok, ceza yaklaşımının mevcut sorunları daha da büyüttüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Cezai tedbirlerin iş kazalarını önleyecek yegane araç olduğu düşünülmesi hatalıdır. İş sağlığı ve güvenliğinde dünya çapında başarılara imza atan, iyi uygulamalarından dolayı uluslararası ödül alan işyerleri yeterince desteklenmemekte ve bu konuya yeterince eğilmeyen, yasal yükümlülüklerini yerine getirme konusunda hassas davranmayan işyerleri aynı kefeye konulmaktadır. Belirlenecek sürelerde iş kazası yaşamayan işyerleri açısından prim ve vergi indirimleri sağlanması, avantajlı kredi imkanları sunulması gibi teşvik mekanizmaları devreye sokulmalıdır. Bu çerçevede denetim sistemi de kötü niyetli uygulamalar açısından caydırıcı, iyi niyetli uygulamalar açısından ise rehberlik edici özellikte olmalıdır."

KAYSO Başkanı Boydak

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak da Türkiye'de son yıllarda ekonomideki iyileşmelerin istatistiklere bakıldığı zaman işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında da yaşandığını belirtti.

Ancak bu alandaki gelinen noktanın yeterli olmadığını ifade eden Boydak, şunları söyledi:

"Biz artık kendimizi AB'nin en önde gelen ülkeleriyle mukayese etmemiz gerektiğinin farkındayız. Çünkü hem gelir seviyesi hem yaşam standartları hem demokratikleşme olarak Türkiye'nin gideceği yer orası. Dolayısıyla oradaki standartları yakalamamız lazım. İş güvenliği konusunda sadece kamunun denetimiyle iş bitmiyor. Bakanlık gerçekten en üst düzeyde teftiş uygulamaları yapıyor, belki üyelerimizden şikayetler gelebiliyor ama varsın denetlesin. Bizim için bir canın kıymeti çok fazla. İnsanlarımızın yaşam hakkını parayla, pulla, maddiyatla ölçmemiz mümkün değil. Onun için de hepimizin topyekun birlik beraberlik içinde olmamız gerekiyor."

Boydak, işverenler olarak bu konunun siyasi polemik malzemesi yapılmasından da rahatsız olduklarını dile getirdi.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İş Teftişi Uygulamaları Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement