İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda Değişiklik (5) - Son Dakika
Politika

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda Değişiklik (5)

Temmuz ayında emeklilerin 1000 lira ve altındaki gelir ve aylıklarına 100 lira, 1000 liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da 1100 lirayı geçmeyecek üzere seyyanen zam yapılacak.

04.04.2015 21:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Temmuz ayında emeklilerin 1000 lira ve altındaki gelir ve aylıklarına 100 lira, 1000 liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da 1100 lirayı geçmeyecek üzere seyyanen zam yapılacak. 65 yaş aylığı da 145 liradan 200 liraya çıkarılıyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, SGK'nın kişisel verileri paylaşma esaslarını belirliyor.  Buna göre, SGK kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek amacıyla işlediği kişisel verilerle ticari sır niteliğinde olan verileri, veri sahibinin noter onaylı muvafakatı olmadan gerçek veya tüzel kişilerle paylaşamayacak. Ancak kamu idarelerinin kanunlarında belirtilen görevleri yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları sağlık verisi dışındaki kişisel verilerle ticari sır niteliğindeki veriler paylaşılabilecek.

SGK, bunların dışındaki gayrimaddi hakları ile kimliği belirli veya belirlenebilir bir gerçek veya tüzel kişiyle ilişkilendirilemeyecek şekilde anonim hale getirdiği verileri araştırma, planlama ve istatistik gibi amaçlar için kamu idareleri, bilimsel araştırma yapan kamu personeli, bilimsel dernekler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları veya üniversiteler ile ücretsiz olarak, bunun dışındaki gerçek ve tüzel kişilerle ücretli olarak paylaşabilecek.

Anonim hale getirilen verinin tek tüzel kişiliğe ait olması durumunda noter onaylı yazılı muvafakat aranacak. Veri paylaşılan kamu idareleriyle gerçek ve tüzel kişiler, paylaşılan verinin gizliliğinden ve güvenliğinden sorumlu olacak. Aksine davrananlar hakkında, veri paylaşımı yapılanlar da dahil olmak üzere cezai hükümler uygulanacak.

-İşverenin tazminat borcunun faizi tahsil edilmeyecek-

İşverenlerin veya üçüncü şahısların 31 Aralık 2014 tarihine kadar iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık, malullük, adi malullük ve ölüm halleriyle sigortalıya, genel sağlık sigortalısına veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle kesinleşmiş mahkeme kararı sonucu ödemekle yükümlü oldukları her türlü borçlarının faizinin tahsilinden vazgeçilecek.

Faiz tahsilinden vazgeçilmesinden yararlanmak isteyen borçlular, düzenlemenin yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren 3 ay içinde SGK'ya başvuruda bulunmaları, ilk taksiti 4 ay içinde, diğer taksitleri ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödeyecek.

Yürürlükten kaldırılan Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'na göre yüzde 10 iş kolu barajını aşmasına rağmen yürürlükteki Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi'nde belirlenen yüzde 1 barajının altında kalan sendikalarla 2009'daki istatistik sonrasında 15 Eylül 2012'ye kadar kurulan işçi sendikalarının bir sonraki sözleşme için yapacakları yetki tespit başvuruları ile iş kolundaki diğer iş yeri ve işletmelerde bir yıl içinde yapacakları yetki tespit başvuruları, iş yeri veya işletme çoğunluğu şartlarına göre sonuçlandırılacak.

-Asansör bakımına yasal zorunluluk-

Asansörlerin yıllık periyodik bakımları yasal zorunluluk haline geliyor ve bundan sorumlu olacak kişiler belirleniyor.

Belediye sınırları içinde belediyeler, belediye sınırları dışında il özel idareleri, hizmete sunulacak asansörlerin yıllık periyodik bakımını yapacak ya da yetkilendirilmiş muayene kuruluşları aracılığıyla yaptıracak.

Bu yetkinin usulüne uygun kullanılmaması sonucu oluşacak yaralanma ve ölüm olaylarından dolayı ilgili belediye ya da il özel idaresi yetkilileri Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre sorumlu olacak.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre 8 ya da daha fazla bağımsız bölümü olan binalarda asansörlerin aylık bakımı ile yıllık kontrolleri teknik düzenlemelere uygun şekilde yönetici tarafından yaptırılacak. Yöneticisi atanmayan ana gayrimenkulde kat malikleri aylık bakım ve yıllık kontrolden ortak sorumlu olacak.

Yasa, Zonguldak taş kömürü havzasındaki vatandaşların kullandığı, ancak mülkiyet hakkını edinemediği taşınmazlarla ilgili soruna da çözüm getiriyor. Hazine adına tescil edilen taşınmazlardan devrinde sakınca bulunmayanlar, hak sahiplerine harca esas değeri üzerinden devredilecek.

-SGK özel hastanelerin sağlık hizmeti alımının bedelini ödeyecek

SGK ile sözleşmeli özel sağlık hizmeti sunucularının, sözleşmeyle çalıştırdıkları hekimlerden fatura karşılığı hizmet alımı yaparak ve bir iş sözleşmesine tabi olmamakla birlikte hekimlerden fatura karşılığı hizmet alımı yaparak genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilere verdiği sağlık hizmetlerinin bedeli SGK tarafından karşılanacak.

Şirket ortağı olan veya serbest çalışan doktorlarla uzman doktorlar, özel hukuk kişileri veya vakıf üniversitelerine ait sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde hizmet vermeleri halinde sözleşmelerinde aksine hüküm bulunmadıkça kendi adına bağımsız çalışanlar kapsamında sigortalı sayılacak.

- Maden kazalarında ölenlerin prim borcu silinecek, yakınlarına aylık bağlanacak

10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 tarihleri arasında kömür ve linyit madenlerinde yeraltı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının; genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacak. Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı, Maliye Bakanlığınca Kuruma ödenecek.

2008 yılı Ekim ayından önce ölen sigortalının anne babasına gelir ve aylık bağlanmasında eş ve çocuklarından artan hisse bulunması şartı dışında başka bir şart aranmayacak. 2008 Ekim ayından sonra ölen sigortalının anne babası için de muhtaçlık şartı  aranmayacak. Bu kapsamda bağlanacak gelir ve aylıklar, düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihi takip eden ay başından başlatılarak, bu tarihten önceki süreler için herhangi bir ödeme yapılmayacak.

-Emeklilere seyyanen zam

SSK ve BAĞKUR emeklilerine Temmuz ayı ödeme döneminde yapılacak artıştan sonra, dosya bazında ödenmesi gereken tutar esas alınmak suretiyle 1000 lira ve altındaki gelir ve aylıklara 100 lira, 1000 liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da 1100 lirayı geçmeyecek şekilde seyyanen zam yapılacak.

65 yaş aylığı, 145 liradan 200 liraya çıkarılıyor.

Trafik kazalarındaki sağlık hizmet bedeli

Yasayla, trafik kazaları nedeniyle ilgililere sunulan sağlık hizmet bedellerinin kapsamının ne şekilde belirleneceğine açıklık getiriliyor. Buna göre, trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın genel sağlık sigortası sayılanlar için belirlenen sağlık hizmeti geri ödeme usul ve esasları çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu, kapsama girenler yönünden genel sağlık sigortalısı sayılanlar için belirlenen sağlık hizmetlerine ilave sağlık hizmetlerini belirleyecek, protez ve ortezler için farklı birim fiyatı tespit edecek. Bu sağlık hizmetleri, sağlık uygulama tebliğindeki istisnai sağlık hizmeti kapsamına dahil edilmeyecek.

Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkan ve Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunanların görevi, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte sona erecek ve Bakanlık müşavir kadrolarına atamış sayılacak.

Van'da meydana gelen depremde hasar gören, orta ve ağır hasarlı olarak taspit edilen yapılar "riskli yapı" olarak kabul edilip işlem yapılacak.

Yapı denetim kuruluşları; işyerinde, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre düzenlenmesi gereken sağlık güvenlik planına ve onaylanmış yapı projesine uygun olarak çalışmaların yapıldığını denetlemek, iş sağlığı ve güvenliği yönünden gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarmak, uyarıya uyulmadığı takdirde durumu ilgili Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğüne bildirmekle görevli kılınıyor.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen yapı denetim kuruluşlarına idari yaptırım

Denetim görevini yerine getirmediği tespit edilen yapı denetim kuruluşlarına, tespite konu olan yapının, yapı denetimi hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 10 ile yüzde 50'si arasında ceza uygulanacak.

Yapı denetim kuruluşuna  son bir yıl içinde 3 defa idari para cezası uygulanması halinde bir yıl yeni iş almaktan men cezası verilecek. Yeni iş almaktan men cezasının ilan edilmesinden sonra, iki kere daha yeni iş almaktan men cezasını gerektiren fiil işlenmesi halinde Merkez Yapı Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapı denetim kuruluşunun izin belgesi iptal edilerek, faaliyetine son verilecek ve teminatı irat kaydedilecek.

Faaliyete son verme cezası verilen yapı denetim kuruluşunun denetimini üstlendiği yapıların devamına, yeni yapı denetim kuruluşu görevlendirilmedikçe izin verilmeyecek.

Yapı denetim kuruluşunda görevli iken laboratuvar kuruluşlarında da görev alan mimar ve mühendislere İl Yapı Denetim Komisyonu'nun teklifi üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce  5 bin lira ceza uygulanacak.

Yeni iş almaktan men cezası alan yapı denetim kuruluşunun ortakları, ceza süresi içinde; faaliyete son verme cezası alan yapı denetim kuruluşunun ortakları ise, üç yıl süre içinde herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluşunda idari veya teknik bir görev alamayacak ve başka bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluşunun ortağı olamayacak.

Yapı denetim kuruluşuna üç defa idari para cezası verilmesine sebep olduğu anlaşılan denetçi mimar ve denetçi mühendislerin belgeleri iptal edilecek. Belgesi iptal edilen denetçi mimar ve denetçi mühendislerle 3 kere ceza verilmesine neden olan teknik personel, 3 yıl süreyle herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluşunda idari veya teknik görev alamayacak, başka bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluşunun ortağı olamayacak.

Mevzuata uygun çalışmadığı tespit edilen laboratuvar kuruluşuna uyarı cezası ile 5 ile 10 bin lira arasında değişen para cezası uygulanacak.

Üçüncü defa aynı cezaları gerektiren fiillerin işlendiği laboratuvarlar için bir yıl yeni iş almaktan men cezası verilebilecek. Laboratuvar kuruluşunun idarelere veya şahıslara verdiği deney raporlarının gerçeği yansıtmayan sonuçlar ihtiva ettiğinin tespit edilmesi halinde ise kuruluşun sözleşmesi feshedilebilecek.

Laboratuvar kuruluşuna 3 kez idari para cezası verilmesine sebep olduğu anlaşılan denetçi mühendislerin belgeleri, Merkez Yapı Denetim Komisyonu tarafından iptal edilecek. Belgesi iptal edilen denetçi mühendislerle teknik personel 3 yıl süreyle herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluşunda idari veya teknik bir görev alamayacak, başka bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluşunun ortağı olamayacak.

Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde, işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek.

Kanun, 263 milletvekilinin katıldığı oylamada, bir çekimser oya karşılık 262 oyla kabul edildi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda Değişiklik (5) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement