Madenlerde Yaşam Odasını Zorunlu Kılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

Madenlerde Yaşam Odasını Zorunlu Kılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kabul Edildi

Madenlerde yaşam odası kurulması, emeklilere zam ve işçilerde doğum izninin 5 güne çıkması gibi kararların bulunduğu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, TBMM'de kabul edildi.

04.04.2015 20:28  Güncelleme: 23:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda geçtiğimiz Perşembe günü başlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmeleri bugün tamamlandı ve 262 kabul, 1 çekimser oy kullanılarak kabul edildi. Tasarının kabul edilmesiyle birlikte Soma A.Ş'ye ait kapanmış olan maden ocağından işten çıkartılan 2 bin 831 işçinin kıdem tazminatı ve diğer tazminat alacaklarını almaları yönünde bir düzenleme yapıldı. Yaşam odaları da muhalefetin talebiyle iş güvenliği mevzuatına eklendi. İşçilerin doğum izni 5 güne çıkartıldı. 65 yaş aylığı 200 liraya yükseltildi. Emeklilerin 1000 lira ve altında aylığı olanlara ise 100 lira zam yapılacak.

İŞTE MADDE MADDE YASANIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER;

İŞÇİLER ÇİPLİ SİSTEMLE TAKİP EDİLECEK

- Yer altında çalışan, madenlerde çalışan işçiler, 'çip sistem' denilen yer altı takip sistemi ile takip edilecek.

Çalışanlarına standartlara uygun olmayan kişisel koruyucu donanım kullandırması; acil durdurmayı gerektirecek eksikliklerin olması ve madencilerin bulundukları yeri ve giriş çıkışlarını gösteren takip sisteminin kurulmaması durumunda işverenlere idari para cezası verilecek.

- Maden işyerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceği ve bu odaların teknik özelliklerine dair usul ve esaslar bir yıl içerisinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

2 YIL İHALE YASAĞI

- Ölümlü iş kazası meydana gelen maden iş yerlerinde, işverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, işveren 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanacak.

-İş yerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

- Genç işsizlerin belli koşullarda istihdam edilmesi halinde sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞANLAR

- Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15'lik sosyal güvenlik destek primi oranı yüzde 10'a düşürülecek.

- Ermenek'te meydana gelen maden kazasında, sigortalı olanlar ile kazada hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine, 6 ay süreyle, brüt asgari ücretin iki katı tutarında ödeme yapılacak.

- İş kazası meydana gelmeyen iş yerlerine teşvik sağlanacak. İş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı 3 yıl süreyle yüzde 1 olarak alınacak.

- Ceylanpınar'da Hazine arazisinde taşınmazı bulunanlara mülkiyet hakları devredilecek.

15 YAŞINDAN KÜÇÜKLER ÇALIŞTIRILMAYACAK

- 15 yaşını doldurmamış çocuklar çalıştırılamayacak, 14 yaşını doldurmamış çocuklar ise sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalıştırılabilecek.

-Yeraltı maden işletmeciliği yapan şirketlere ait malların TMSF tarafından el koyma ya da takip yoluyla satışından elde edilen gelirler, öncelikle bu şirketlerde çalışan işçilerin kıdem tazminatları ve diğer alacaklarının ödemesinde kullanılacak.

- Sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalışan çocuklar günde 5 ve haftada 30 saatten fazla çalıştırılamayacak. Bu süre, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için günde 8 ve haftada 40 saate kadar artırılabilecek.

DOĞUM İZNİ 5 GÜNE ÇIKARTILDI

- İşçilerin babalık izni 5 gün olacak.

- Soma ile Ermenek'teki maden kazalarının tarihleri arasında meydana gelen tüm kazalarda hayatını kaybeden sigortalılara aynı imkanlar sağlanacak.

- Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, standardı yayımlanan ve tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak.

- Yeterliliği olmayanları çalıştıran işveren veya işveren vekillerine her bir çalışan için 500 lira idari para cezası verilecek.

BAĞ-KUR PRİM BORÇLARI

- Yasanın yayımlandığı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan Bağ-Kur'lular, prim borçlarını 3 ay içinde ödememesi veya yapılandırmaması halinde sigortalılıkları durdurulacak.

EMEKLİLERE ZAM

- Temmuz ayında emeklilerin 1000 lira ve altındaki gelir ve aylıklarına 100 lira, 1000 liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da 1100 lirayı geçmeyecek üzere seyyanen zam yapılacak.

- 65 yaş aylığı 145 liradan 200 liraya çıkarılıyor.

- 10 Haziran 2003-13 Mayıs 2014 tarihleri arasında, yeraltı işlerindeki iş kazası sonucunda ölen sigortalının prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacak.

- Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde, işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek.

- SGK işlediği kişisel verilerle ticari sır niteliğinde olan verileri, veri sahibinin noter onaylı muvafakatı olmadan gerçek veya tüzel kişilerle paylaşamayacak.

- Asansör bakımı ve kontrolü il özel idareleri, belediyeler ve bina yöneticileri için yasal zorunluluk haline geliyor.

Madenlerde Yaşam Odasını Zorunlu Kılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kabul Edildi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Madenlerde Yaşam Odasını Zorunlu Kılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • 20 TIRNAĞIM AHİRETTE YAKANDA OLSUN SYN ÇELİK: EMEK DÜŞMANI GÖZÜNÜ AŞIRI KAR HIRSI BÜRÜMÜŞ ZAVALLILAR, TAŞERON YASASI NE OLDU 25 5 Yanıtla
  • yakamoz: Daha kimse ölmez dimi madenlerde eminsiniz yani 23 4 Yanıtla
  • Burhan: Emeklilere dalga geçip bide ayrımcılık yapıyorsunuz yazık size bir daha güvenmek yok 16 2 Yanıtla
  • Beyaz TÜRK: Geç kalındı hemde çok geç 12 1 Yanıtla
  • uzlett: istermisiniz chp maden şirketlerinden oy koparmak için bunada itiraz etsin :) eline dosyayı alıp anayasa mahkemesine koşarmı acaba :) 4 6 Yanıtla
  • LÜTFETMİSİNİZ SN.VEKİLLERİMİZ.HARBİDEN LÜTFETMİŞ: Bu kadar zormuydu 'ŞEYTANIN BİLE GÖR' dediğini görmek ve kabul etmek. 10 0 Yanıtla
  • Bülent Ecevit : Doğrudur seçimler geliyor ne yasın akpli bakanlar çok yalvarır halkı soyanlar nah alır oyu CHP MHP kurun koalisyon 4 4 Yanıtla
  • bırakbuişleri: bırakın bu yasa çıkarma işlerini. uygulama sıfır. ben zonguldaklıyım. kaç tane ocak kaçak çalıştırılıyor. ne maden mühendisi alıyolar ne sigorta yapıyolar ne de vergi veriyolar. önce denetim yapın denetim. ankarada oturarak olmaz bu işler. 7 0 Yanıtla
  • 1453: 262 oy ile kabul edilmiş soma maden kazasını hatırlayın beyler daha bir yıl geçmedi chp madenlerde yaşam odası için önerge verdik ama hükümet dikkate almadı diye patırtı cıkarmıştı şimdi ortalıkta hiç chp li vekil yok oysa bu tasarının degil 262 oy ile 550 oy ile kabul görmesi gerekir artık milletin boş konuşanlara karnı tok 3 3 Yanıtla
  • Tazminat ve Ceza hala yüksek değil: 2 yıl ihale cezası ne ki ..bir insan hayatı 2 yıl para kazanmama cezası 65 yaş kabusu işçi ve ailesi ölümlü kazada sigortalansın... 6 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi
    09:05 Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi

    Gaziantep'te polis ekipleri tarafından kaçakçılıkla mücadele kapsamında düzenlenen operasyonda 4 ikamete ve 2 işyerine yapılan baskınlarda 6 adet ruhsatsız pompalı tüfek ele geçirildi. Operasyon sonucunda 4 şahıs gözaltına alındı.

  • Gaziantep'te Elektrik Kablosu Çalan Şahıs Jandarma Tarafından Yakalandı
    09:03 Gaziantep'te Elektrik Kablosu Çalan Şahıs Jandarma Tarafından Yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, hırsızlık olaylarının önlenmesi ve faili meçhul olayların aydınlatılmasına yönelik çalışma yaparken, Nizip ilçesinde bir inşaat sahasından elektrik kablosu çalan A.G. isimli şüpheli suçüstü yakalandı. Şüpheli hakkında yasal işlem başlatılırken, çalınan malzemeler ise sahibine teslim edildi.

  • İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı

    İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı. Doların alış fiyatı 32,3730 lira, satış fiyatı ise 32,3750 lira olarak belirlendi. Avronun alış fiyatı 34,9780 lira, satış fiyatı ise 34,9800 lira olarak belirlendi. Önceki gün doların satış fiyatı 32,3170 lira, avronun satış fiyatı ise 34,9140 lira idi.

  • 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı
    08:56 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir hafta içinde 20 ilde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında FETÖ'ye yönelik olarak 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda örgütün sözde 'Emniyet Mahrem Yapılanması' içerisinde faaliyet gösteren, 'ByLock' kullanıcısı olan, ankesörlü telefonlarla iletişim kuran, hücre evlerinde barınan ve hapis cezası ile aranan şüpheliler tespit edildi. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale el konuldu.

  • Mersin Polisi 180 Milyon TL Dolandırıcılık Çetesini Çökertti
    08:50 Mersin Polisi 180 Milyon TL Dolandırıcılık Çetesini Çökertti

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de operasyon kapsamında ele geçirilmişti.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı
    08:48 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ'ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi
    08:44 İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Bornova ilçesindeki bir evde yapılan aramada 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor
    08:39 Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İstatistiklerle Yaşlılar 2023' çalışmasına göre, Sivas'ta yaşlı nüfus oranı artış gösterdi. Sivas'ta yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 13,8'den yüzde 14,1'e yükseldi. Türkiye genelinde ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2 olarak belirlendi.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.


Advertisement