"Esed'in Ailesinin Tahran'a Gelmesini İstedik" - Son Dakika
Güncel

"Esed'in Ailesinin Tahran'a Gelmesini İstedik"

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahiyan, "Esed'in ailesinin Tahran'a gelmesini istedik." dedi.

17.01.2015 19:33  Güncelleme: 19:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahiyan, "Esed'in ailesinin Tahran'a gelmesini istedik. Ancak Esed,  'Suriye'yi terk etmiyoruz' yanıtını verdi" dedi.

Abdullahiyan, El Alem televizyonuna yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e, ailesinin Tahran'a gelmesi ve belli bir süre istirahat etmesini önerdiklerini, ancak Esed'in bu öneriyi kabul etmediğini belirtti.

Abdullahiyan, Esed'in, Suriye'yi terk etmeyeceği ve tüm zorluklara rağmen sonuna kadar haklının yanında kalacağı yanıtını verdiğini aktardı.

Türkiye-İran ilişkileri

Konuşmasında Türkiye-İran ilişkilerine de değinen Abdullahiyan, "Tahran-Ankara arasındaki ilişkiler, gerçekten stratejiktir" değerlendirmesinde bulundu.

Abdullahiyan, "Suriye'nin siyasi geleceğine ilişkin bazı konularda görüş farklılığına rağmen, tarafların hiçbiri, bu konu nedeniyle iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin zarar ve hasar görmesine izin vermedi" diye konuştu.

Abdullahiyan, şunları kaydetti:

"Suriye'de siyasi çözüm için Türkiyeli dostlarımızla yararlı görüşmeler yaptık. Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve bazı gelişmeler nedeniyle görüşmeler ertelendi, ancak geçen ay itibarıyla kaldığı yerden devam edildi. Biz, bölgesel istikrar ile Ankra ve Tahran yönetimlerinin çıkarları çerçevesinde Suriye'nin siyasi çözüme kavuşması için bir eylem planı ortaya koyma yolunda ciddi görüşmeleri sürdüreceğiz."

Zarif'in Suudi Arabistan ziyareti

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal'ın basına yaptığı sert açıklamaların, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in, bu ülkeye yapacağı ziyaretin ertelenmesine neden olduğunu söyleyen Abdullahiyan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Faysal, Zarif'i bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirmek için ülkesine davet etti. Biz de Zarif'in seyahat programı hazırlayarak ziyaret zamanını belirledik. Ancak Faysal'ın basına yaptığı sert ve beklenmedik açıklamalar, ziyareti önledi."

Faysal'ın, Suriye konusundaki "kabul edilemez" açıklamaları nedeniyle İran kamuoyunun baskısı altında kaldıklarını savunan Abdullahiyan, görüşmenin ilk fırsatta gerçekleşmesi için çabaladıklarını aktardı.

New York'taki Terörle Mücadele Küresel Forumu'nun ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Faysal, ülkesinin IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonda yer alma nedenine ilişkin, "Çıkarlarımız, kardeş Suriye halkına yardım etmek ve onları sapkın kesimden korumak için uluslararası koalisyona katıldık" ifadesini kullanmıştı.

Faysal, New York'taki BM Genel Kurulu 69. dönem toplantıları kapsamında yaptığı açıklamada da "İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah gibi Suriye topraklarında bulunan yabancı güçler varlıklarını sürdürdükçe, ülkede yaşanan krize barışçıl bir çözüm bulunması mümkün değil" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Geçen yıl Mayıs ayında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'i ülkesine davet etmiş, ancak Zarif'in yoğun programı nedeniyle ziyaret gerçekleşmemişti. Ağustos ayında İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullahiyan'ın Suudi Arabistan'ı ziyareti ise Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde İran'dan bu ülkeye yapılan ilk resmi ziyaret niteliğindeydi. - Tahran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Esed'in Ailesinin Tahran'a Gelmesini İstedik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement