KTSO: İhracat İç Savaştan Olumsuz Etkileniyor - Son Dakika
Ekonomi

KTSO: İhracat İç Savaştan Olumsuz Etkileniyor

Karaman Sanayi ve Ticaret Odası (KTSO) Başkanı Mustafa Toktay, Karaman'dan Irak ve Suriye'ye yapılan ihracatın, yaşanan iç savaş sebebiyle olumsuz etkilendiğini söyledi.

21.08.2014 14:11  Güncelleme: 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toktay, dünyanın 165 ülkesine Karaman'dan ihracat yapıldığını belirtti.

Emek ağırlıklı gıda sanayisi ile ön planda olan Karaman'ın Türkiye'de özellikle bisküvi ve bulgurda merkez olmayı kendisine hedef olarak belirlediğini ifade eden Toktay, "OSB'de 186 tane sanayi kuruluşumuz var. Bunlardan 172 tanesi faal durumda. Yaklaşık 12 bin civarında işçi istihdam edilmekte olup yüzde 62 kapasiteyle üretim yapılıyor. Bu sanayi kuruluşlarımız tarafından 2013 yılı içerisinde 450 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

IRAK VE SURİYE SAVAŞININ KARAMAN'A ETKİSİ

Irak ve Suriye'de yaşanan iç savaşın Karaman ekonomisini de vurduğunu aktaran Toktay, şunları kaydetti:

"Üretimimizin özellikle ihracatımızın yüzde 35-38'lik kısmını Ortadoğu ülkelerine yapmaktayız. Son zamandaki Ortadoğu'da özellikle Irak ve Suriye'de yaşanan sıcak gelişmeler ilimizdeki bu ihracatı etkilemektedir. Sanayicilerimiz tarafından Irak ve Suriye'ye bir önceki yıl gerçekleştirilen 120 milyon dolar civarındaki ihracat bu sıcak gelişmelerden dolayı şu anda durma noktasına geldi. Bu yıl için bu iki ülkeye yapılan ihracatın 70-80 milyon dolar civarında kalacağını düşünmekteyiz. Kısa sürede bölgemizde barış ve huzur hakim olursa, tekrar bu ülkelerle ihracatımızı daha üst noktalara getiririz diye düşünüyorum. Navlun ücretleri de oradaki riske bağlı olarak artmıştır. Normal zamanda 2 bin, 2 bin 500 dolara giden tırlar, şu anda 7 bin dolar fiyat istiyor. Risk yüksek olduğu için sanayicilerimiz de mal göndermekte tereddütlü davranıyor. Ümit ediyorum ki bu aşılacak. Tekrar Irak, Suriye ve Ortadoğu ülkelerine bu ihracat rakamlarımızı geliştireceğimize inanıyorum."

HER ŞEYE RAĞMEN KARAMAN SANAYİSİ BÜYÜYOR

Bu olumsuzluklara rağmen Karaman sanayisinin büyümeye devam ettiğini ve sanayicinin en büyük sorununun çalıştırılacak işçi olduğunu sözlerine ekleyen Toktay, "Karaman'da OSB'de 12 bin işçi çalışmakta. Bu işçilerimizin önemli bir kısmı civar il ve ilçelerden sanayicilerimiz tarafından getirilmekte. Maliyet yükselmekte. Bu yüzden oda olarak, Karaman Valiliği ile koordineli bir şekilde bir takım çalışmalar yürüterek sanayimizin yaşamış olduğu işçi istihdam etme sorununu çözmeye çalışıyoruz. 2023 hedeflerini biz Karaman olarak yakalayacağımıza, mevcut ihracatımızı ikiye katlayacağımıza, sanayicilerimiz, odamız ve Karaman'daki tüm ekonomik aktörler yürekten inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

KTSO: İhracat İç Savaştan Olumsuz Etkileniyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi KTSO: İhracat İç Savaştan Olumsuz Etkileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement