Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Çatışmalar

IKBY Yatırımcılar Birliği Sözcüsü Muhammet: "Türkiye'nin, Kürdistan başta olmak üzere Irak'ın diğer bölgelerine ihracat payı yüzde 65'e kadar düştü" "Türk firmalarının, yatırımları neredeyse durma noktasına geldi.

21.08.2014 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Yatırımcılar Birliği Sözcüsü Yasin Muhammet, Irak'taki çatışmalar nedeniyle en çok zarara uğrayan komşu ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini belirtti. Muhammet, "Türkiye'nin, Kürdistan başta olmak üzere Irak'ın diğer bölgelerine ihracat payı yüzde 65'e kadar düştü" dedi.

Muhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ın Kürt bölgesindeki ticaret hacminin gün geçtikçe daralmaya doğru gittiğini söyledi.

Kürt bölgesel hükümetinin 2013 yılı ticaret hacminin 14 milyar dolar olduğunu hatırlatan Muhammet, 2014'ün ilk 8 ayında ticaret hacminin 4 milyar dolar olarak kayıtlara geçtiğini bildirdi.

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarından sonra ülke ekonomisinin ağır darbe aldığını ifade eden Muhammet, "Kürdistan bölgesi olarak 2006'dan sonra 2013'te en yüksek ticaret hacmini yakaladık. Ancak ticaret ve yatırım açısından en kötü yılımız 2014 oldu. Çatışmalar ve istikrarsız ortam nedeniyle Kürdistan'daki özel sektör son 8 ay içerisinde 10 milyar dolara zarara uğradı" diye konuştu.

"En çok zarara uğrayan Türkiye"

Irak'taki çatışmalar nedeniyle en çok zarara uğrayan komşu ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini ifade eden Muhammet, "Türkiye'nin, Kürdistan başta olmak üzere Irak'ın diğer bölgelerine ihracat payı yüzde 65'e kadar düştü. Türk firmalarının, yatırımları neredeyse durma noktasına geldi. İhale alan birçok şirket, parasını alamadığı için piyasadan çekiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Muhammet, şöyle devam etti:

"En kötüsü ise Irak'ın Musul ve Selahattin kentlerinde ihale alan Türk şirketlerinin başına geldi. IŞİD, tüm projelere el koydu. Merkezi Bağdat hükümeti de firmaların zararını karşılamıyor. Bağdat hükümeti, 'gidin paranızı IŞİD'den alın' yanıtını veriyor. Bu yüzden her 100 Türk yatırımcıdan 70'i, projelerini askıya aldı ve diğer 30 ise riski göze alarak yatırımlarına devam ediyor."

Kürt bölgesinde hali hazırda hiçbir stratejik proje olmadığını ve üretim yapan birçok fabrikaya kilit vurulduğunu ileri süren Muhammet, " Süleymaniye'de bulunan çimento fabrikalarımız çatışmalardan önce günde 25 ton çimento satıyordu. Ancak şimdi bir kilo çimento bile satamıyor. Süleymaniye'deki firmalar ve beş yıldızlı otellerin günlük zararı 15 milyon doları buluyor" şeklinde konuştu. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement