Irak'ta Yeni Hükümet İlan Edildi - Son Dakika
Güncel

Irak'ta Yeni Hükümet İlan Edildi

Irak\'ta Yeni Hükümet İlan Edildi

Haydar el İbadi’nin kabinesi, parlamentodan güvenoyu aldı.

08.09.2014 23:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ta, Haydar el-İbadi'nin kabinesi, parlamentodan güvenoyu aldı. Böylelikle Irak'ta Şiiler, Sünniler ve Kürtlerin içerisinde yer aldığı geniş katılımlı bir hükümet kurulmuş oldu.

Hükümetin programı 280 milletvekilinin hazır bulunduğu oturumda 177 "evet" oyuyla kabul edildi.

Yeni kabinede eski Başbakan ve Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki, Muttahidun Koalisyonu Başkanı Usame Nuceyfi ve Irak Ulusal Koalisyon (Vataniyye) Başkanı İyad Allavi'ye Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevi verildi.

Sünni siyasetçi Salih Mutlak, Beha Areci ile eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari Başbakan Yardımcısı oldular.

Uzun tartışmalar sonucunda kurulan yeni kabinede 17 bakanlık Şiilere, 7 bakanlık Sünnilere, 4 bakanlık Kürtlere verilirken azınlıklara da bir koltuk verildi. Ayrıca Petrol, İçişleri ve Dışişleri gibi kritik bakanlıklar Şiilere bırakıldı.

Irak'taki yeni kabinede şu isimler görev aldı:

İçişleri Bakanlığı Hadi el-Ameri, Petrol Bakanlığı Adil Abdül Mehdi, Dışişleri Bakanlığı İbrahim Caferi, Yüksek Eğitim Bakanlığı Hüseyin Şehristani, Sağlık Bakanlığı Adile Hamud, Ulaştırma Bakanlığı Bakır Cebir Zubeydi, İnsan Hakları Bakanlığı Muhammet Mehdi el-Beyati, Adalet Bakanlığı Haydar Zamili, Elektrik Bakanlığı Kasım Fehdavi, Su Kaynakları Bakanlığı Cevat Şuheyli, Gençlik ve Spor Bakanlığı Abit Hüseyin Abtan, Savunma Bakanlığı Halid Ubeydi, Eğitim Bakanlığı Muhammet İkbal, Planlama Bakanlığı Selman Cumeyli, Sanayi Bakanlığı Nesir İsavi, Çevre Bakanlığı Kuteybe Cuburi, Ziraat Bakanlığı Felah Zeydan ve Şehircilik Bakanlığı Tarık Haykani, Maliye Bakanlığı Roj Nuri Şavez, Kültür Bakanlığı Feryat Revandizi, Ticaret Bakanlığı Milas Abdülkerim Kesnezani, Halkla İlişkiler Bakanı Felah Sudani, Vilayetlerden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmet Cuburi, Belediyelerden Sorumlu Devlet Bakanı Abdulkerim Yunus.

Kimi bakanlıklar konusunda ise henüz bir anlaşma sağlanamadığı belirtildi. Bu bakanlıklarda vekaleten görev yapılacak. Önümüzdeki günlerde söz konusu bakanlıkların yürütülecek pazarlıklar sonucunda, Kürtlere ve azınlıklara verileceği belirtiliyor.

Irak'ta parlamento seçimleri, 30 Nisan tarihinde gerçekleşmiş, Eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin hükümet kuramaması ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların ülke genelinde yaydığı şiddet sonucunda yeni hükümetin kurulması ertelenmişti. Dünya kamuoyu ve Irak'taki Şii dini mercilerin çağrıları üzerine Maliki, üçüncü dönem başbakan olmaktan vazgeçmiş Cumhurbaşkanı seçilen Fuat Masum, hükümet kurma görevini Haydar el-İbadi'ye vermişti. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ta Yeni Hükümet İlan Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adıyaman'da toplu konut inşaatında çıkan yangın kontrol altına alındı
    13:16 Adıyaman'da toplu konut inşaatında çıkan yangın kontrol altına alındı

    Adıyaman merkezinde devam eden toplu konut inşaatında çalışan işçilerin kaldığı prefabrikte çıkan yangın, AFAD ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü.

  • Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya
    13:16 Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya

    Ardahan'ın Posof ilçesi, 36 milyon lira borcuyla gündemde. Belediye Başkanı Erdem Demirci, borcun karşılığı olmadığını ve şeffaf bir belediyecilik anlayışıyla yöneteceklerini söyledi.

  • Ankara'da bir kişi, yol ortasında tartıştığı kadını dakikalarca dövdü
    13:15 Ankara'da bir kişi, yol ortasında tartıştığı kadını dakikalarca dövdü

    Altındağ ilçesinde meydana gelen olayda, kimliği belirsiz bir erkek, küfür, tehdit ve hakaret ettiği kadını tekme tokat dövdü. Olay, bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı. Kavgayı ayırmaya çalışan bir diğer kadın ise etrafa yardım çığlıkları attı.

  • Real Madrid, Barcelona'yı mağlup ederek liderlik farkını açmak istiyor
    13:15 Real Madrid, Barcelona'yı mağlup ederek liderlik farkını açmak istiyor

    İspanya La Liga'nın 32. haftasında Real Madrid ile Barcelona arasında oynanacak olan 'El Clasico' mücadelesi öncesinde lider Madrid ekibi, galibiyetle puan farkını 11'e çıkarmayı hedefliyor. İki takım arasında oynanan 256 maçta Real Madrid 104 kez galip gelirken, Barcelona ise 100 kez kazandı.

  • Batman merkezli 'Odacılar' Organize Suç Örgütü çökertildi, 34 şüpheli gözaltına alındı
    13:14 Batman merkezli 'Odacılar' Organize Suç Örgütü çökertildi, 34 şüpheli gözaltına alındı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Batman merkezli 8 ilde düzenlenen Mahzen-30 Operasyonu'nda elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı 'Odacılar' Organize Suç Örgütü'nün çökertildiğini, 34 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu. Operasyonlarda, suç örgütü üyelerinin 18 bin 635 kişiyi dolandırdığı ve 34 milyon 530 bin TL değerindeki mal varlığına el konulduğu belirtildi.

  • Özhaseki: İstanbul'daki toprak kaymasında 14 konut tedbir amaçlı boşaltıldı
    13:14 Özhaseki: İstanbul'daki toprak kaymasında 14 konut tedbir amaçlı boşaltıldı

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da meydana gelen toprak kaymasında 14 konutun tedbir amaçlı boşaltıldığını ve barınma ihtiyacını karşılamak için adımların atıldığını belirtti.

  • Edis, 13. Alaçatı Ot Festivali'nde sahne aldı
    13:12 Edis, 13. Alaçatı Ot Festivali'nde sahne aldı

    İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen 13. Alaçatı Ot Festivali'nin ikinci gününde sanatçı Edis konser verdi. Binlerce ziyaretçi, Edis'in şarkılarıyla baharı karşıladı.

  • Apple, macOS 15 ile hesap makinesinde büyük değişikliklere gidiyor
    13:10 Apple, macOS 15 ile hesap makinesinde büyük değişikliklere gidiyor

    Apple, macOS 15 ile birlikte hesap makinesinde büyük bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Hesap makinesi yeni işlevler kazanacak ve iOS uygulamasına benzer bir tasarıma sahip olacak. Yeni özellikler arasında gelişmiş birim dönüştürme sistemi ve matematik notları bulunacak.

  • vivo Y200i: Uygun Fiyatlı Orta Seviye Akıllı Telefon
    13:10 vivo Y200i: Uygun Fiyatlı Orta Seviye Akıllı Telefon

    vivo, Y200i isimli yeni uygun fiyatlı orta seviye akıllı telefonunu piyasaya sürdü. Arka tarafında dairesel bir kamera kurulumuna yer veren cihaz, düz ekranıyla da dikkat çekiyor. Yeni Y200i'nin özellikleri arasında 120Hz yenileme hızına sahip 6,72 inç FHD+ ekran, Snapdragon 4 Gen 2 işlemci, 12GB RAM, 512GB dahili depolama alanı, 50 Megapiksel ana kamera, 2 Megapiksel derinlik sensörü ve 8 Megapiksel selfie kamera bulunuyor. Ayrıca cihaz, 6000mAh batarya, hızlı şarj desteği, IP64 toz ve suya dayanıklılık sertifikası, fiziksel parmak izi tarayıcı ve Android 14 tabanlı OriginOS 4 işletim sistemiyle geliyor. vivo Y200i, üç renk seçeneğiyle satışa sunulacak ve fiyatları 220 dolardan başlayıp 275 dolara kadar çıkacak.


Advertisement