Irak-Suriye Tezkeresinde "Suriye Rejimi" Ayrıntısı - Son Dakika
Güncel

Irak-Suriye Tezkeresinde "Suriye Rejimi" Ayrıntısı

Geçen yılki Suriye tezkeresinde Türkiye'ye yönelik tehdit olarak "Suriye rejimi" gösterilirken bugünkü Irak-Suriye ortak tezkeresinde Suriye rejiminden hiç bahsedilmedi.

30.09.2014 22:24  Güncelleme: 22:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümetin bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla TBMM'ye gönderdiği tezkere metninde, geçen yılki Suriye tezkeresine göre çok büyük bir değişiklik yapıldı. Geçen yılki Suriye tezkeresinde Türkiye'ye yönelik tehdit olarak "Suriye rejimi", yani Beşar Esad yönetimi gösterilirken, bugün TBMM'ye gönderilen Irak-Suriye ortak tezkeresinde Suriye rejiminden hiç bahsedilmedi. Suriye'den Türkiye'ye yönelik tehditlerin ise, "Irak ve Suriye'deki terör örgütlerinden" gelebileceği tezkerede yer aldı.

2013 TEZKERESİNDE "SURİYE REJİMİ" ÖN PLANDAYDI

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, 2013 Ekim ayında hükümet tarafından TBMM'ye gönderilen ve kabul edilen Suriye tezkeresinin gerekçesinde Türkiye'ye yönelik tehdit şu ifadelerle dile getirilmişti;
"Suriye rejiminin kimyasal silah da dâhil uluslararası hukuk (1925 tarihli Boğucu, Zehirleyici ve Benzer Gazların ve Bakteriyolojik Araçların Savaşta Kullanımının Yasaklanmasına İlişkin Protokol) tarafından yasaklanmış silahları kullanması, başta ülkemiz olmak üzere Suriye’nin komşularına yönelik yakın ve ciddi tehdidi de azami düzeye çıkarmıştır."

GEÇEN YILKİ TEZKERELERDE PKK DIŞINDA TERÖR ÖRGÜTÜ YOK

Bugün TBMM'ye gönderilen tezkerilerin gerekçesinde, Türkiye'ye yönelik tehdidin "PKK" ve "suriye ile Irak'taki diğer terör örgütlerinden geldiği" vurgulandı. Oysa geçen yıl TBMM'den ayrı ayrı kabul edilen Irak ve Suriye tezkerelerinde PKK dışında ise hiçbir terör örgütü tehlikesine atıf yapılmamıştı.

İKİ TERÖR ÖRGÜTÜ İSİMLE ANILDI

Tezkerenin gerekçesinde, Türkiye'ye yönelik Irak ve Suriye'deki terör örgütlerinden gelebilecek tehditlerden bahsedilirken, iki terör örgütü ismimle anıldı; PKK ve IŞİD.

PKK'nın Irak'ın kuzeyinde varlığını sürdürdüğüne dikkat çekilen tezkerede, IŞİD'den ise gerekçe bölümünde şöyle bahsedildi;
"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2170 ve 2178 (2014 yılı) sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terör faaliyetlerini kınamış, IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm ülkelere 1373 (2001 yılı) sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı ve uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunmuştur."

İLK KEZ YABANCI SİLAHLI KUVVETLERE TÜRK TOPRAKLARI AÇILIYOR

Tezkeredeki bir başka ilk ise, yabancı silahlı kuvvetlere, Suriye ve Irak'taki terör örgütleriyle mücadele için Türkiye topraklarının açılması. Tezkerede, "yabancı silahlı kuvvetler" ifadesinin kullanılması ise ayrıca dikkat çekici; "Yabancı devletlerin/ülkelerin silahlı kuvvetleri" ifadesi yerine devlet ya da ülke kelimeleri kullanılmadan sadece "yabancı silahlı kuvvetler" ifadesinin kullanılması, Ankara kulislerinde "tanım geniş tutulmuş" yorumlarına neden oldu.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSUNA TÜRKİYE'DE GENİŞ ÇAPLI EĞİTİMİN ÖNÜ MÜ AÇILIYOR?

Tezkerede yabancı silahlı kuvvetler konusunda "devlet-ülke" sınırlaması koyulmaması Ankara kulislerinde, özellikle Suriye'deki IŞİD'e karşı savaşan silahlı unsurlara Türkiye topraklarında "geniş çaplı eğitimin önü mü açılıyor" sorusunu gündeme getirdi.

Irak-Suriye Tezkeresinde "Suriye Rejimi" Ayrıntısı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Irak-Suriye Tezkeresinde 'Suriye Rejimi' Ayrıntısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • KUTUPHANECİ: HAYDER e duyrulur AKP önceki hükümetler kürtlere hep zülüm yaptı varsayalım peki AKP hükümeti zamanında kürtler düşünde görmediğini döşünde gördü buna ne demeli siz ne dayaktan anlıyorsunuz ve iyilikten siz kürtler nasıl bir milletsiniz ben çözemedim. 0 4 Yanıtla
  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement