Irak'ın Yeni Cumhurbaşkanı Fuad Masum Oldu - Son Dakika
Güncel

Irak'ın Yeni Cumhurbaşkanı Fuad Masum Oldu

Irak\'ın Yeni Cumhurbaşkanı Fuad Masum Oldu

Irak'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kürt aday Fuad Masum yeni cumhurbaşkanı seçildi. Masum, Celal Talabani'nin çocukluk arkadaşı olarak biliniyor.

24.07.2014 14:04  Güncelleme: 15:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) siyasi partilerin, ortak cumhurbaşkanı adayı Fuad Masum, Irak'ın yeni cumhurbaşkanı seçildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜRTLERE VERİLİYOR

Dün yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimi Kürt parlamenterlerin isteği üzerine bugüne ertelenmişti. Bugün toplanan Irak Parlamentosu, Fuad Masum’u cumhurbaşkanı seçti. Irak’ta yazılı olmayan bir kurala göre Cumhurbaşkanlığı Kürtlere, Parlamento Başkanı Sünni Araplara ve Başbakanlık görevi de Şiilere veriliyor.

PARTİLER BU KURALI DESTEKLİYOR

Anayasa’da böyle bir anlaşma yer almamış olsa da, Kürt, Şii ve Sünni siyasi partiler bu kuralı destekliyor. Irak Anayasa’sına göre Parlamento Başkanı’nın seçilmesinden sonraki 30 gün içinde yeni Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanı’nın seçilmesinden yaklaşık iki hafta sonra da yeni Başbakan’ın hükümet kurmak için görevlendirilmesi gerekiyor.

TALABANİ'NİN ÇOCUKLUK ARKADAŞI

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi 76 yaşındaki Masum, Celal Talabani'nin çocukluk arkadaşı olarak biliniyor. Masum ile Talabani'nin yolları, siyasette de kesişti. Talabani'nin sağ kolu olarak bilinen Mahsum, şimdi halefi olarak onun yerine Irak'ın yeni cumhurbaşkanı olmaya hazırlanıyor.

TALABANİ'NİN İZLEDİĞİ SİYASETİ TAKİP EDECEK

Masum'un üzerinde Talabani'nin büyük bir etkisi olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle Masum'un, Irak cumhurbaşkanlığı makamına geçmesi durumunda, Talabani'nin izlediği siyaseti takip edeceği belirtiliyor.

İRAN'A YAKIN

Kürt medyasında çıkan haberlerde, KYB Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih'in ABD'ye yakın olduğu, bu nedenle İran'a daha yakın olan Masum'un, cumhurbaşkanı adayı seçildiği ileri sürüldü.

İLK ARAYAN LİDER GÜL OLDU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Irak Cumhurbaşkanlığına seçilen Fuad Masum ile bir telefon görüşmesi yaparak kendilerini halk ve şahsı adına kutladı. Gül, Masum'u bu göreve seçildikten sonra kutlayan ilk lider oldu.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Gül Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'a bu göreve seçilmesinin, Irak'ın güvenlik, istikrar ve refahına katkıda bulunacağını ifade etti, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde Irak ile terörizm ile mücadele dahil her alanda dayanışmasını sürdürmeye bütün imkanlarıyla devam edeceğini bildirdi, kendisini ilk fırsatta Türkiye'yi ziyaret etmeye davet etti.

Irak Cumhurbaşkanı Masum ise, kendisini arayarak ilk kutlayan kişinin Cumhurbaşkanı Gül olduğunu ifade ederken bundan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Masum, Türkiye ile ilişkilere verdiği öneme atıfta bulunarak görev döneminde bu ilişkilerin güvenlikten ekonomi ve kültüre kadar her alanda ileriye götürüleceğini bildirdi

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Irak'ın Yeni Cumhurbaşkanı Fuad Masum Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • heval: kurdistanlılar ortadoğunun kaderini belirleyecek başta türkiye iran ırak ve suriye ona gör bence iyi geçinin 19 16 Yanıtla
  • malatya: keşke kursanızda beğenmeyenler orda yaşasa devlete millet huzur içinde yaşasa 2 32 Yanıtla
  • rakta: ARTIK IRAKIN ADI DEĞİŞTİRLSİN ADI KÜRDİSTAN OLSUN . . . HER BİJİ KÜRDİSTAN 19 8 Yanıtla
  • handi cenge: kürtler türklerden daha demokrat ve daha laikler kürtler din ile siyaseti birbirine karıştırmıyor türklerin işid den farkı yok 15 10 Yanıtla
  • ayhan: İlk arayan gül olmuş, Anlayan varmı bu akp ve grubu ne yapmaya çalışıyor, kürtlerle neden bu kadar yakınlar. . . Kürtlerin Türkiyeye yalakalık yapacağına akp liler kürtlere yalakalık yapıyorlar 4 17 Yanıtla
  • ERZİNCAN: KADİR GECESİNDE ASKERE KURŞUN SIKANLAR MÜSLÜMANLIKTAN BAHSEDİYO SEN BÜYÜKSÜN RABBIM 9 11 Yanıtla
  • E.B.: Biz Türklerin sorunu yok ki . . Kürt cumhuriyetini nerede kuruyorsanız kurun ama bu Türkiye Cumhuriyeti topraklarında olmayacağını zaten anlamışsınızdır. İlla bir toprak istiyorsanız toprağın altını memnuniyetle paylaşırız. 10 10 Yanıtla
  • baz: hayırlı olsun umarım kürdistan ın çıkarları konusunda hassas davranır 14 5 Yanıtla
  • sadece bir soru: bir soru türk ordusu israile saldırırsa ne olur kim kazanır 1 12 Yanıtla
  • ERZİNCAN: KADİR GECESİNDE ASKERE KURŞUN SIKANLAR MÜSLÜMANLIKTAN BAHSEDİYO SEN BÜYÜKSÜN RABBIM 5 8 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, depremzede vatandaşlara desteklerinin süreceğini belirtti ve Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu vurguladı.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.

  • Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu
    00:38 Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan çöplük alanda çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek dumanların gökyüzünü kaplamasına neden oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.


Advertisement