İnsan Kaynakları ve Kariyer Günleri" Etkinliği - Son Dakika
Güncel

İnsan Kaynakları ve Kariyer Günleri" Etkinliği

İnsan Kaynakları ve Kariyer Günleri" Etkinliği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez: "2023'e kadar istihdam oranını yüzde 55'e yükseltmeyi, işsizlik oranını yüzde 5'lere, kayıt dışı istihdam oranını ise yüzde 15'lere indirmeyi hedeflemekteyiz"

02.12.2014 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, "2023'e kadar istihdam oranını yüzde 55'e yükseltmeyi, işsizlik oranını yüzde 5'lere, kayıt dışı istihdam oranını ise yüzde 15'lere indirmeyi hedeflemekteyiz" dedi.

Etyemez, Zonguldak'ta Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü'nce düzenlenen "İnsan Kaynakları ve Kariyer Günleri" programının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminden sağlık hizmetlerinin finansmanına, çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerden işsizlikle mücadeleye kadar üzerilerine düşen görevleri yapmaya gayret ettiklerini söyledi.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün verilerine göre dünya genelinde 205 milyona yakın işsizin bulunduğuna dikkati çeken Etyemez, "Dünyadaki istihdamın görünümü olumsuz seyretmeye devam ederken, ülkemiz bu konuda başarılı grafiğiyle gelişmiş ülkelere göre farklılıklar göstermektedir. Bu açıdan 2023'e yaklaşırken Türkiye artık genç ve dinamik nüfusuyla bölgesinin yükselen yıldızıdır. Ülkemiz artık geçiş değil varış ülkesidir. Türkiye artık hedef ve özellikle nüfus profili açısından batılı söylemle gıptayla takip edilen bir ülkedir" ifadesini kullandı.

Etyemez, işsizlikle mücadelenin aslında mesleksizlikle mücadele olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Esas sorun işin yokluğu değil, nitelikli iş gücünün yokluğudur. Bir yandan işsizlerin iş bulmasına aracılık ederken, öte yandan bugüne kadar 1 milyonu aşkını kişiye verdiğimiz mesleki eğitim kurslarıyla mesleksizlik sorununa savaş açtık. 2002'de yüzde 52'de olan kayıt dışı istihdam oranı bugün yüzde 36,4'e kadar gerilemiştir.  İstihdam ve çalışma hayatındaki başarıların temelinde uzun vadeli planlama ve ekonomik istikrarın önemli katkıları bulunmaktadır. 2023'e kadar istihdam oranını yüzde 55'e yükseltmeyi, işsizlik oranını yüzde 5'lere, kayıt dışı istihdam oranını ise yüzde 15'lere indirmeyi hedeflemekteyiz. 2003'de yıllık 65 bin kişinin istihdamına aracılık eden İŞKUR, bu yılın on ayında bu sayıyı on kattan fazla arttırarak yaklaşık 750 bin kişiyi işe yerleştirmiştir. Doğru işe doğru kişiyi yerleştirme hedefine yönelik olarak son iki yılda 2 milyon 498 bin kişiye iş ve mesleğe yönelme konusunda profesyonel danışmanlık hizmeti verilmiştir."

"İşçi sağlığı insani sorumluluktur"

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin her şeyden önce insani bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Etyemez, "Herkesin yerine getirmesi gereken yasal zorunluluk olduğu konusunda hemfikiriz. Bakanlık olarak mevzuat ve denetim faaliyetlerimizin yanı sıra kamuoyunda güvenlik ve bu kültürün yaygınlaştırılması, iş verenlere rehberlik ve bilgilendirmede bulunulması ile iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin ülkenin her yerine ulaştırılması gibi çalışmalara da ağırlık vermekteyiz" diye konuştu.

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan da işsizliğin Türkiye'nin yanı sıra dünyanın ön önemli sorunlarından bir olduğunu dile getirdi.

Hem işçiyi hem de işvereni destekleyen uygulamalar sayesinde geçmişte yaşanan krizi Türkiye'nin yara almadan atlattığına dikkati çeken Özkan, "Krizi esas aldığımız 2008'den bu yana iş gücümüz 25 milyondan 29,2 milyona, istihdamımız ise 22 milyondan 26,3 milyona yükseldi. İş gücüne katılım oranımız yüzde 48,4'ten 51,2'ye, kadınlarımızın iş gücüne katılım oranı ise yüzde 26 civarından, yüzde 31'e kadar çıktı. Yılın 10 ayında işe yerleştirme rakamımız 750 bin kişidir. Bunu hızlandırarak artırmayı düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından çalışma hayatına katkı veren firma temsilcileri ve iş adamlarına protokol tarafından plaket verildi. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İnsan Kaynakları ve Kariyer Günleri' Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Dinar'da otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 2 yaralı
    21:53 Dinar'da otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 2 yaralı

    Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, E.D. yönetimindeki otomobil refüje çarparak şarampole devrildi. Kazada, otomobilde bulunan R.Ö.D. hayatını kaybederken, sürücü ve İ.G. ise yaralandı. Yaralılar, ambulansla Dinar Devlet Hastanesine kaldırıldı ve hayati tehlikelerinin olduğu belirtildi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.


Advertisement