Diyarbakır'da Gözaltına Alınan 3 İngiliz Gazeteci Tutuklandı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Gözaltına Alınan 3 İngiliz Gazeteci Tutuklandı

Diyarbakır\'da Gözaltına Alınan 3 İngiliz Gazeteci Tutuklandı

Diyarbakır'da gözaltına alınan İngiliz gazeteciler Rasool, Hanrahan ve Pendlebury, sevk edildikleri Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nde tutuklandı.

31.08.2015 20:08  Güncelleme: 07:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da gözaltına alınan İngiliz gazeteciler Mohammed İsmael Rasool, Philip Gıngel Hanrahan ve Philip John Pendlebury, sevk edildikleri Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nde tutuklandı.

GAZETECİLER HAKKINDA YAPILAN SUÇLAMA

Tutuklanan gazeteciler, hükümetten akreditasyon için gerekli izinleri almadan görüntü çekmekle ve Irak Şam İslam Devleti Örgütü IŞİD'i desteklemekle suçlanıyor.

PERŞEMBE GÜNÜ GÖZALTINA ALINMIŞLARDI

ABD merkezli medya kuruluşu Vice News ekibi, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından perşembe günü gözaltına alınmıştı.

Vice News internet sitesinde yer alan haberde, Diyarbakır'a bölgedeki gelişmeleri aktarmak üzere gelen iki İngiliz muhabir Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury'nin ekipten bir şoför ve yardımcı ile birlikte gözaltına alındığı aktarılmıştı.

VİCE NEWS TUTUKLAMAYI KINADI

Tutuklama haberinin duyrulmasının ardından çatışma bölgelerinden yaptığı haber ve videolarla tüm dünyada bilinen ABD merkezli haber sitesi Vice News, Türkiye muhabiri Jake Hanrahan ve ekibinin tutuklanmasını kınadı.

İngiltere vatandaşı Jake Hanrahan, kameraman Philip Pendlebury ve Muhammed İsmail Resul isimli tercüman, iki gün önce Diyarbakır'ın Bağlar semtinde gözaltına alındıktan sonra bugün 'terör faaliyeti' suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Vice News, bu karar üzerine Türkiye'ye yönelik kınama mesajı yayınladı.

"SANSÜRLEME GİRİŞİMİ"

Avrupa Direktörü Kevin Sutcliffe'in imzasının yer aldığı açıklamada, "Türkiye hükümeti bugün 'terör örgütü lehine çalışmak' gibi asılsız ve yanlış suçlamalarla üç Vice News muhabirini tutuklayarak, yaptıkları işi sansürleme girişiminde bulundu. Adaletsizce gözaltına alınan bu üç gazeteci Türkiye'nin güneydoğusundaki Diyarbakır kentindeki durumu haberleştiriyordu" denildi.

Bölgeden önemli haberler geçen muhabirlerini susturma girişimi nedeniyle Türkiye'yi kınadıklarını belirten Vice News'ün açıklamasında, "Üç meslektaşımız ve arkadaşımızın güvenliğini sağlamak için gerekli tüm merciilerle görüşmeye devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

ABD: ENDİŞEMİZİ İLETTİK

ABD Dışişleri Bakanlığı, 3 İngiliz gazetecinin 'terör örgütüne yardım' suçlamasıyla tutuklanmasına ilişkin endişelerini Ankara'ya ilettiklerini açıkladı.

Günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları cevaplayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ifade özgürlüğü ve adil yargının önemine vurgu yaptı. Söz konusu ilkelerin sağlıklı demokrasi için kilit öneme sahip olduğunu kaydeden Toner, bu değerlere Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda da önem verildiğini söyledi.

Türkiye'nin uluslararası insan hakları taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Toner, "Türkiye'nin dostu ve NATO müttefiki olarak Türk yetkililere aralarında adil yargı, ifade özgürlüğü, medya ve bilgiye erişimin de yer aldığı uygulamalarında evrensel demokratik değerlerin korunmasına çaba göstermeleri için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Gözaltına Alınan 3 İngiliz Gazeteci Tutuklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (139)

  • Ahu: Tutukla, işkence yap, katlet, öldür. Bu nasıl devlet. Iğreniyorum bu devletten. 181 92 Yanıtla Yavuz Sultan Selim: Başka devlete git. 15 0 Eski hdpli: Babandan iğren etek giydiği için 9 1 Tamer: Git de ışide cariyelik yap o zaman 6 0 farkedmez: ahu işide katil haksizligin devletin oldugu yer senlik bir balina seni 6 0
  • kral zaza: Ne işi var şerefsizlerin ülkemizde 46 8 Yanıtla
  • deniz: Vaybe..Devleti hiç bu kadar kararlı ve ciddi görmemiştim.. 48 1 Yanıtla
  • BİR KIZILDERİLİ ATA SÖZÜ DERKİ: Eğer iki uç grup aralarında kavga ediyorsa, kesin yerdeki çim üstünde İngilizlerin ayak izi vardır. 30 15 Yanıtla
  • KÜRT ZAZA TÜRK KARDEŞ. ANADOLU.: Domuz çiftlikleri 3 domuzuda ihraç etsin 42 2 Yanıtla
  • Zulfu Yuksel: Adamlar elini kolunu sallayarak giriyor , istedigin I yapiyor , biz burada " Turkiye guclu dur , soyle iyidir , boyle iyidir " dedikce , bizimle alay etmeye calisiyor , satilmis kopekleri Turkiye kokenli , alevi , Turkmen , bosnak , Kurd multecileri uzerimize saliyor , tahrik etmeye calisiyor , sen bir al bakalim bir iki tanesini , kaldir cifte vatandasligini , koy vizeyi .,!., bunun demokrasi ile hicbir alakasi yok , esitlik ise , esitlik ..!.. Sen onun elciligi onunde sira oluyorsun ..! ..! Biraz da o beklesin ..! ..:)) 38 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement